söndag 16 oktober 2016

Avsnitt 38: Tillbaka på Shetland! (Men hur tar man sig därifrån?)


Att Shetlandsöarna ligger otillgängligt långt ovanför Skottlands kust, där Atlanten möter Nordsjön och det alltid blåser har aldrig hindrat Heléne från att ta sig dit.

Nej, det är att ta sig hem som är svårt.

Att vara på Shetlandsöarna – eller i Skottland överhuvudtaget – är en sådan renande upplevelse. Man blir som upplyft av att vistas där i den kargt vackra naturen, vid det öppna havet och ständigt skiftande himlen.

Utsikt från fyren i Sumburgh
Ja, och så är det ju garnet som lockar förstås. På Mainland finns ett spinneri som heter Jamiesons's of Shetland, medan ullmäklarna i Lerwick heter Jamieson&Smith.

Det är i alla fall en liten tröst att man kan lyckas trycka ner ganska mycket garn i en väska som får väga upp till 20 kg. Men Heléne kan ett bra knep som hon delar med sig av i podden!

Här lastas väskor med garn och fårfällar ombord inför hemfärden.
Hur detta lilla propellerplan lyckades härbärgera inte bara Helénes väska utan även de andra stickerskornas packning är en gåta. Någon hade till och med köpt med sig hela fårfällar. Men gränsen går kanske först vid riktiga får?
På stranden vid St Ninians Isle

Heléne var där strax innan Shetland Woolweek brakade loss och det fortfarande var lite lugnt och skönt.

Gruppen besökte flera intressanta stickerskor och mönsterformgivare, som Wilma Malcolmson som är mästare på att kombinera färger vackert och Doreen Brown som stickat fantastiskt fina Fair isle-tröjor till till Shetlandsponnies.

Varning för sötchock!
Johanne, som var lite rädd för att Heléne inte skulle komma tillbaka, kan nu andas ut för den här gången. Men Heléne planerar redan sin nästa resa till Shetland...

En nyhet är att Nördic Knitting har skaffat en Facebook-sida. Gå in och gilla den så får ni, förhoppningsvis, uppdateringar från oss.

Och lyssna nu på allt Heléne har att berätta i det trettioåttone avsnittet.9 kommentarer:

 1. Slog mig ner för att lyssna på ännu ett gammalt olyssnat avsnitt tillsammans med min nyligen påbörjade Fair Isle-stickning i Jamieson & Smith - och så fanns det ett nytt avsnitt om Shetlandsöarna! Så himla lämpligt och härligt!! När man är både resnörd och sticknörd var det fruktansvärt frestande när Hemslöjdsresor lanserade sin nya Shetland Wool Week-resa tidigare i år. Men den kostade mer än hela familjen brukar betala för en efterlängtad vecka i något trevligt och varmt land, typ Italien. Om jag minns rätt var det 36.000. Suck. Någon som känner till ett något måttligare sätt att delta tillsammans med trevliga likasinnade?

  SvaraRadera
 2. Tillbaka på Shetland - det vill jag också kunna säga och hoppas att det inte dröjer alltför länge. Jag som hela tiden trott att det här var en "once in a lifetime"-resa för att ta sig dit kändes så krångligt. Men nej, det ÄR att ta sig hem som är svårt. Tacksam att jag fick och tog chansen att hänga med på denna resa. Å även för en som är uppväxt på landet i Norrland så är Shetlandsöarnas natur svårslagen. Jag var en av dem som fick med mig en hel fäll hem, lätt som en plätt tack vare vakuumpåse!

  SvaraRadera
 3. Next year in Lerwick! vill jag bara utbrista efter att ha lyssnat på det här avsnittet. En riktig drömresa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner precis likadant. Så kanske nästa år...

   Radera
 4. Tack Heléne för ett härligt poddavsnitt, där jag fick uppleva vår fantastiska resa på nytt. Har också börjat se fram emot en ny resa, som jag hoppas kunna få följa med på. Vill mycket gärna återvända till Shetland, som just nu upptar mycket av mina tankar och mer än väl motsvarade mina förväntningar. Verkligen en drömresa!!!!

  SvaraRadera
 5. Nämen, hur sugen blir man inte på att åka till shetlandsöarna efter detta avsnitt. Jag som just bespetsat mig på Island nästa år Haha, ja möjligheterna är oändliga! Tror jag skulle gilla landskapet, havet och klipporna! Det där lilla flygplanet verkar dock lite läskigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta en ö i taget och stressa inte. De lär ligga kvar några år till. Hela Skottland är ju fantastiskt (som vi brukar säga). Men jag håller med om att flygplanet verkar läskigt.

   Radera
 6. Alltså åh vilket bra avsnitt. Det suger i hela mig. Vid denna tiden för ett år sedan var jag på Fair Isle i tre månader. Jag har också seglar över Nordsjön nio gånger, jag kan berätta att det för det mesta är helt ok lugnt iallafall. Vi kan ju styra ihop en stickresa som utgår från Norge och tar sig över med en gammal skuta (jag har kontakter), som man gjorde back in the days. Till havs! Utmana rädslor! Kramar från en textilkonstnär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så spännande att du var på Fair Isle i tre månader - det blir man ju nyfiken på att höra med om. Jag gissar att du fick mycket inspiration till din textilkonst. Har du någon blogg där man kan läsa mer om detta? Din plan att ta sig över med en skuta från Norge låter som ett äkta äventyr, men hur lång tid tar det innan sjösjuka går över?

   Radera