lördag 29 oktober 2016

Avsnitt 39: Sticktipsens mästarinna – Johanna Wallin


Te för tre
Vi har länge pratat om att bjuda in Johanna Wallin till podden. Inte bara för att passar så himla bra in med sitt namn, utan även för att hon formger väldigt fina, stickade plagg och verkar gilla det här med långsam och lite krånglig stickning.

Nu har Johanna kommit med sin tredje stickbok – Sticka nordiska mönster (Norstedts förlag). Hennes två tidigare böcker heter Sticka småvarmt och Sticka mera småvarmt.

Det finns bilder av alla mönster från boken på Ravelry för den nyfikna.

Granskning pågår...


Mönster och inspiration kommer från äldre stickade vantar, mössor och sockor. Johanna tipsar om digitalt museum där man kan hitta många gamla och traditionella mönster inte bara från Sverige, utan även Finland, Norge, Danmark och Estland.

Jo, men den fick godkänt!

Men hon har också besökt museum IRL (som man säger) både i Skottland och på Gotland och gjort efterforskningar. På Gotland fick hon titta på Hermanna Stengårds unika samling. Gissa vilka fler som skulle vilja göra det?

Vi skulle också vilja komma hem till Johanna och kolla i hennes lådor med provlappar. Men man kan ju inte få allt man önskar sig... 

Snygg hälkonstruktion

Lite kul kuriosa om den nya boken är att den först kom ut i Norge, sedan i USA och först nu här i Sverige. Heléne kunde inte hålla sig utan köpte den redan förra året på norska.

Alla fina foton i detta blogginlägg är tagna av Elise Florman!

Vi har fått ett signerat exemplar av Sticka nordiska mönster att tävla ut till våra lyssnare.
Om du vill vara med och tävla ska du svara på frågan: Vad heter mönstret i boken som fått sitt namn efter Johannas mamma?
Svara i kommentarerna eller mejla till nordknit@gmail.com
Tävlingen pågår fram till 12 november.

Och lyssna på avsnittet med Johanna Wallin här eller i din smartphone.


30 kommentarer:

 1. Fingervanten Margita är jättefin! Oj så mycket härligt att se av Johanna på ravelry, men bok är ju alltid bättre�� /Lotta Ljusarve

  SvaraRadera
 2. Mønsteret heter Margita og ser veldig likt ut vantene jeg hadde som barn. Takk for koselig selskap under min strikkestund på søndagsmorgenen! Vi sees på fredag, Johanne. Jeg har billett til workshop på Oslo Strikkefestival. Hilsen Anna

  SvaraRadera
 3. Margita er navnet på de fine vantene.

  SvaraRadera
 4. Jättekul att lyssna på avsnittet och samtidigt titta i boken (kunde inte hålla den utan köpte den direkt den kom). Väldigt välgjorda mönster! Mönstret heter Margita - kan ju alltid ge bort en så fin bok!

  SvaraRadera
 5. Margita är svaret! I konkurrens med höstens alla andra nya stickböcker så är Johannas högst upp på min måste-ha-lista.

  SvaraRadera
 6. Tack för ännu ett härligt avsnitt!! Margita heter mönstret!

  SvaraRadera
 7. Underbart inspirerande avsnitt som jag lyssnade på elva på kvällen, så svårt att inte stiga upp och leta fram stickor och garn. Har köpstopp just nu, ett litet hopp att vinna boken, men om inte så står den som nummer ett. Vanten heter Margita. Er pod är en inspirationskälla utan like och det är så gott att höra hur ni går i spinn i glädje över nördandet. Det är smittsamt ska ni veta. Nördiga hälsningar Anne

  SvaraRadera
 8. Margita heter de!! Tack för insparande och lärorik podd!

  SvaraRadera
 9. Tack för en underbar pod. Svaret på frågan är Margita.

  SvaraRadera
 10. Denna fina bok med mönstret Margita var en av alla saker jag motstod att köpa på Syfestivalen i helgen, toppen att få delta i en utlottning!

  SvaraRadera
 11. Vilka fantastiska mönster, så fina detaljer. Vill gärna vara med i utlottningen av boken. Mönstret heter Margita.

  SvaraRadera
 12. Klart jag vill va med å tävla om en så fin bok! Margita heter mönstret - jättefina Vantar och matchande mössa.
  Tack för härliga avsnitt, trevligt sällskap på tåget till jobbet och härligt med bekräftelse att jag inte är ensam om att gilla dmala stickor och öite långsammare, krånglig stickning ;)

  SvaraRadera
 13. Det är svårt att veta, då jag ju inte har boken - men efter sök på ravelry så kan jag nu svara Margita. Hoppas på att vinna, så jag kan läsa i boken om det var rätt.

  SvaraRadera
 14. Margita heter mönstret.
  Ni gör en toppenpodd!
  Hälsningar Malin (malinkinberg@hotmail.com)

  SvaraRadera
 15. Mönstret heter Margita. När kommer avsnittet som bara handlar om Estland? Även om alla avsnitt handlar lite om Estland men man kan aldrig få för mycket Estland! 😀👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får klippa ihop ett Best of Estland helt enkelt!

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Margita heter mönstret - vilket fint namn! Boken verkar vara helt i min smak - ger lite mer än "bara" mönster, jag älskar böcker med historien kring mönstren, gärna med gamla bilder också. Jag skulle bli överlycklig om jag vann!
  Ni gör en jättebra podd!

  SvaraRadera
 18. Margita heter mönstret, den där boken skulle man ju gärna vinna!
  Ett bra och innehållsrikt intressant avsnitt av er podd - IGEN!!

  SvaraRadera
 19. Kära nån…vilket avsnitt!!! Lyssnat flera gånger :-)
  Mönstret namn är Margita.

  SvaraRadera
 20. Mönstret, som var Johannas mammas barn vante och nu omformas till vuxenvante, heter Margita.
  Som alltid ett intressant avsnitt

  SvaraRadera
 21. Mamman och mönstret heter Margita! Snacka om att jag blev sugen på att köpa boken när jag lyssnade på hur ni pratade om den!!

  SvaraRadera
 22. Tack för ännu ett underbart avsnitt av er pod. Det är så himla mysigt att ha ert trevliga, roliga och kunniga sällskap i stickfåtöljen. Försökte gå in på iTunes och berätta att jag gillar er men fick det inte att fungera via telefonen, får prova från datorn sen.
  Och Margita heter mönstret som var en större variant av mammans pyttelilla barnfingervante.
  Lova att ni aldrig slutar podda... :0)

  SvaraRadera
 23. Mönstret heter Margita. Jag uppskattade Johannas tankar om att låta mönster leva vidare i nya former och inte endast bevaras som museiföremål. Skulle gärna vinna ett ex av denna fina bok.

  SvaraRadera
 24. Mönstret heter Margita. Vore fantastiskt att vinna den här fina boken!

  SvaraRadera
 25. Mönstret heter Margita. Vore fantastiskt att vinna den här fina boken!

  SvaraRadera
 26. Mycket bra och inspirerande avsnitt! Jag har Johannas bok högst upp på min önskelista till jul! En sak som jag bara måste kommentera (gammal museitjänsteman som jag är) är det här med begreppen kring museer och arkiv. Museer har SAMLINGAR av föremål och dessa förvaras i MAGASIN. ARKIV består av handlingar (oftast i form av pappersdokument, eller för all del elektroniska dokument). Sen kan museer givetvis också ha arkiv där man förvarar sina handlingar. Men om man vill titta på de föremål som inte är utställda i museet så går man alltså till magasinet, inte till arkivet. Samma begrepp för bibliotek: samlingar och magasin.
  Naturligtvis finns det alltid undantag, men grundprincipen är som ovan. Och det finns arkiv som har föremål bland sina handlingar på samma sätt som det kan finnas museer som har dokument i sina samlingar.
  Kan också vara bra att känna till att arkiv ordnar sina handlingar i en FÖRTECKNING, bibliotek ordnar sina böcker i en KATALOG. På museer kan det finnas lite olika begrepp, men INVENTARIUM eller KATALOG brukar vara de vanligaste benämningarna.
  För att krångla till det så har museer ofta BILDARKIV med dokumentation kring sina föremål. Så man kan alltså söka efter en avbildning av ett föremål i bildarkivet, men föremålet i sig förvaras alltså i magasinet.
  Kan underlätta i kontakten med museer, arkiv och bibliotek att använda rätt begrepp så att det inte blir några missförstånd ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. OMG Tack för upplysningen! Jag tror att vi helt enkelt tar dig med oss nästa gång som tolk... ;-) Nu ska jag gå och läsa på lite för jag ska ju till Nordiska museet om ett par timmar.
   PS
   Måste säga att all museipersonal hittills har varit vänliga och väldigt förstående, som tur är.

   Radera