söndag 14 januari 2018

69. Karin Kahnlund – drottning av tvåändsstickning


Efterfrågad och efterlängtad – äntligen kan vi presentera drottningen av tvåändsstickning: Karin Kahnlund (*spelar en liten fanfar*).

Vi har tvåändsstickat i Sverige sedan 1500-talet – det finns bevis i form av en vante på Dalarnas museum i Falun. (Allt om den kan man lyssna på i avsnitt 58 av podden).

Karin Kahnlund + tvåändsstickning = sant

Karin upptäckte denna speciella stickteknik när hon var i 20-årsåldern och det har varit hennes stora kärlek sedan dess. Hon älskar fortfarande att upptäcka nytt med denna traditionella teknik – för i varje liten by i Dalarna kan man ha hittat på något eget sätt att göra.

När Karin ska ha extra roligt stickar hon tvåändsstickning. Men hon stickar annat också – och lär  ut till andra. Det är Karin Kahnlund som tagit fram den fantastiska kursen på HVskola som heter Stickresan (och som Johanne har gått).

Ett imponerande stickbibliotek!

Under stickresan får man lära sig om sticktraditioner i olika delar av Sverige – från Skåne till Norrbotten, via Halland, Gotland, Dalarna och Hälsingland. 

Karin samlar även på gamla dräktdelar och stickade plagg.

Karin har bott i Leksand, men nu finns hon i Stockholm och har skapat ett eget garnparadis i en källarlokal vid Islandstorget (som man lätt tar sig till med tunnelbanan).

Hit kan man få komma på fortsättningskurs i tvåändsstickning  varannan tisdag jämna veckor kl 13-16 och 18-21. Det är bara att anmäla sig för att vara säker på att det finns plats.
Det finns mer information på Karins hemsida – Uppstickaren.

En fullkomligt fantastisk färgprakt! Bara att välja. Bara...

Hon säljer också Shetlandsgarn från Jamieson´s spinneri – så kallat Spindrift som finns i 220 färger. Karin har cirka 200 färger i sina välfyllda hyllor.

Det går att köpa boken på Karins hemsida.

Karin har gjort en stickbok med inspiration av en gammal bok som heter Svenska mönster. Karins bok heter Sticka efter svenska mönster och finns fortfarande att få tag på.

Den innehåller fina flerfärgsmönster i olika svårighetsgrader.


Karins dotter Anna fick vara modell trots tandställning.

Karin brukar också vara lärare på Sätergläntan och på olika stickstämmor och andra stickevenemang.

Och i sommar arrangerar hon och Sanna Thors Sköld en egen stickstämma på Biskops Arnö folkhögskola (nära Enköping) den 24–27 juli med många spännande kurser. Till exempel kommer underbara Wilma Malcolmson från Shetlandsöarna – men även Heléne och Johanne ska undervisa i, till exempel, flerfärgsstickning, färglära, om ravelry och att sticka på engelska och att sticka med pärlor.

Om inte alla platser redan är slut så kan man anmäla sig här.

Karin stickar alltid med en utsökt hög masktäthet.

Lyssna på när Karin berättar om sitt stickliv här eller i din smartphone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar