tisdag 1 januari 2019

Mysteriemössan 4 del 5


Den dyrabara jackan användes tills den knappt höll ihop längre.
Det sista mönstret som kröner årets mysteriemössa finns bara i Halland. Det är en nejlika som kommer från en jacka från Årstad, stickad på mitten av 1700-talet. På den tiden var denna sortens blommönster högsta mode.
Nu finns den en gång i tiden så dyrbara jackan på Nordiska museet i Stockholm och för några år sedan visades den upp under ett stick-café.
Lagningarna är nästan lika intressanta som själva mönstret – jackan måste ha varit en sådan dyrgrip att den har använts och lappats tills den inte längre gått att hålla ihop. Och att man då ändå förstod att skänka den till museet så att den blev bevarad till eftervärlden är något vi kan vara tacksamma över.
Nya nejlikor på gång.

Vår kompis Ivar Asplund håller på och stickar en kopia av 1700-talsjackan som ser ut att bli lika fin som originalet.

Det stickades nejlikor även i Hälsingland, men de skiljer sig rätt mycket från den halländska genom att vara mer stiliserade.
Kvinnotröja från Alfta.
Britt-Marie Christoffersson hade med flera fina nejlikemönster i sin bok Svenska tröjor från 80-talet och på hennes utställning på Östergötlands ullspinneri i somras kunde man se uppstickade provlappar från boken.

Manströja från Ovanåker
Troligtvis kommer inspirationen från damastvävda dukar med nejlikemönster. Det är vanligt att mönster använts i olika textila tekniker och lånats från vävning och broderi till stickningen.

Nu är snart mössan klar, men låt oss bara återvända till det första mönstret på mössdelen – den som kallas kaffebönan i Norrbotten och Fyrklövern på Gotland.

För när Heléne och jag var i Tallinn på hantverksmarknaden köpte jag ett par (alldeles för billiga) mönsterstickade herrvantar – med mönster av just kaffebönor/fyrklöver.

Och i boken Estonian Knitting – traditions and techniques fanns samma mönster med – och på estniska heter mönstret bönblomma! (ja, översatt till svenska förstås). Även namnet tyder ju på att det kan finnas en koppling till mönstret i Norrbotten, enligt min högst ovetenskapliga uppfattning.

Nu slutar vår Magical Mystery Tour runt Sverige i jakt på traditionella stickmönster. Det fanns förstås fler mönster man skulle ha velat ha med, men mössan blev ju ganska stor ändå.

Nästa gång stickar vi en onepiece i stället!

PS Det verkar som om det kan vara svårt att lämna kommentarer här på bloggen. Då kan man i stället använda vår Facebooksida eller våra instagramkonton: borntoknit och entill


3 kommentarer:

  1. Gott att sitta med er möss-stickning så här på årets första dag! Jag ha förra varv kvar men undrar ändå;finns det nåt extra bra sätt att blocka mössor? Ni har säkert analyserat det i nåt podd-avsnitt, men det var enkalre att fråga här än att börja leta själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi gjorde mysteriemössan 2016 provade Heléne att blocka med hjälp av plastpåsar och det var väldigt effektivt. Men det kan göra mössan väldigt stor. https://nordknit.blogspot.com/2017/01/46-sa-blir-du-stickningens-zlatan.html

      Radera