Så här ser mössan ut när del 3 är klar. Hoppas att allt har gått bra hittills.
Del 4 tar oss tillbaka till Gotland och den fina boken som Hermanna Stengård gjorde med gamla mönster. Blomman denna gång är en akvileja som används på en halsduk som bård. Resten av halsduken är patentstickad, men Hermanna kallar tekniken för engelsk stickning.
Under bården anges det att akvilejan kan vara från 1700-talet – vilket känns lite extra kittlande eller hur?
Men den finns också i Dalarna – både på en bit av en gammal dräktärm och som omslagsbild på boken Tvåändsstickat som figurerade redan i förra delen.
Bläddrar man vidare i tvåändsstickningsboken dyker en gammal bekant upp – Karin Kahnlund som vi intervjuat tidigare i podden (avsnitt 69). Karin är ju en expert på just tvåändsstickning.
Och när vi var i Dalarna förra sommaren dök akvilejan också upp på ett fragment av en tröjärm. Se vilket fint mönster där blomman är inritad i en hjärtform och har stickats åt olika håll.
Tröjärmen tillhör Anna-Karin Jobs Arnberg som har en stor textil samling som hon visar delar av vid olika tillfällen – till exempel om man går kurs för henne och Karin i tvåändsstickning och påsöm (broderierna på de blommiga jackorna som ingår i Dala-Floda-dräkten).
Även Anna-Karin har vi intervjuat tidigare då hon berättade om hur en gammal vante på Dalarnas museum i Falun, där hon jobbar, fått en ny datering och blivit ännu äldre (avsnitt 58).
En gissning är att akvilejan ursprungligen har varit ett broderimönster som funnits med på något mönsterark tryckt i Tyskland (för där fanns många tryckerier) och som sedan har spridits hela vägen upp till Sverige.
Nu på del 4 av mysteriemössan är det också hög tid att börja med hoptagningarna. Och återigen tycker vi att man ska göra en centrerad dubbel överdragshoptagning eftersom det blir extra fint!
Tidigare år har det varit några som haft svårt att få till den rätt, men här finns en bra sida med både film och bilder som visar hur man ska göra.
Så lycka till med stickningen och skriv gärna frågor i kommentarerna om problem uppstår. Det kan hända att vi tar lite ledigt kring tolvslaget på nyårsafton och då kan svaren kanske dröja till nästa dag.
Då kommer också den femte och sista delen!
Akvilejan kan vara från damast. Många mönster från damastvävning har använts i stickat.
SvaraRaderaSå kan det mycket väl vara. Men tror att jag kan ha sett den som tyskt broderimönster – ska kolla. Och den kan förstås ha både vävts och broderats när den är så fin!
RaderaKanske löser sig när jag börjar sticka, men: på diagrammet ser det ut som man minskar en maska vart tredje varv, men den dubbla minskningen innebär väl just det - dubbel=2 maskor bort varje gång. Går det att förklara?
SvaraRaderaJa, det är två maskor som försvinner vid varje minskning. Det innebär att du behöver "låna" den sista maskan på varvet för att göra den första minskningen på varvet. Så kommer du rätt på resten av varvet.
RaderaI början kan det vara en bra idé att märka ut var minskningarna hamnar, men efter några gånger syns den där "centrerade mittmaskan".