måndag 24 december 2018

Del 1: Mysteriemössans kant.

God jul!

Idag publiceras första delen av Mysteriemössan 4 i Johannes Ravelry-butik.  Och i år blir kanten lite extra krånglig och långsam.

Garn: Johanne har använt Tynn Merinoull, 175 meter/50 gram (350 meter/100 gram) och ett finskt silkeullgarn som heter Silla (som är lite svårt att få tag på). Heléne stickade med Teksrena (350 m/100 g) från Litauen men inköpt i Estland.

Skillnaden mellan de olika garnerna är att Teksrena är obehandlat och Tynn Merinoull är superwashbehandlat. När vi jämför våra mössor har den i superwashgarnet ett härligt fall, lite som en luva, medan det obehandlade garnet blir mycket tätt och ganska stumt.
Tunt garn som borde bli bra är, till exempel, magasin Duetts supersoft eller Røros Lammull från Rauma.
Rekommenderade stickor: rundstickor (40 cm långa) och strumpstickor mellan 2–2,5 mm (eller de stickor som ger dig rätt masktäthet).

Masktäthet: 36–38 m x 36 varv = 10 x 10 cm i mönsterstickning (om du får fler än 36 m blir mössan mindre, om du får färre än 36 m blir mössan större)
Det går inte att nog understryka vikten av att kontrollera masktätheten innan maskorna läggs upp till stickningen. Ni vet det ju redan, men det kan inte sägas nog många gånger.

I ett ganska nytt blogginlägg från Kate Davies kan man läsa hennes förklaring till varför hon slutat ange "rekommenderad stickgrovlek" i sina beskrivningar. Istället skriver hon "cast on with gauge-size needle" dvs "lägg upp med stickor i masktäthetsstorlek". För så är det!

För att få 36 m x 36 v att bli 10 x 10 cm kanske du behöver en 2 mm sticka. Jag kanske behöver en 2,5 mm. Eller 1,5 mm! Att det står en rekommenderad stickgrovlek i beskrivningen är bara något att utgå från när provlappen ska stickas. Glöm aldrig det. Eller "gissa hur vi vet det"?!

Här är en länk till en öppen uppläggning som virkas.
Den behövs om man vill göra den dubbelvikta kanten på mössan.

Kanten och mönsterbården är båda hämtade från Hälsingetröjor.
Just de här tröjorna finns på Skansens klädkammare i Stockholm.

Resårkant med rund kant - tubular cast on with waste yarn
Heléne valde en enklare kant på sin mössa, en vanlig 1x1 resår men med en finess. Istället för den strama och hårda uppläggningen som när man "lägger upp som vanligt" startar resåren direkt och blir rund och stretchig.

På engelska kallas den för "tubular cast on" och kan göras på flera sätt. En av varianterna används för att starta dubbelstickning.

Men Heléne vill tipsa om "tubular cast on with waste yarn". Se de olika momenten på bild i länken nederst!

Lägg upp och sticka de första två varven på en rak sticka - det är enklast! För sedan över maskorna till rundstickan och gå sedan över till att sticka runt. Det blir ett litet hack i början som du får sy till med uppläggningstråden. Men det är det värt!

Du börjar alltid med en tillfällig virkad uppläggning och lägger upp halva maskantalet + 1. Om du ska ha 100 m i själva resårkanten, virka upp 50 m + 1 på en rak sticka.

1. [sticka 1 r, 1 omsl], upprepa klammern hela uppläggningen = 100 m + 1
2. [lyft 1 m avigt (med garnet framför), 1 r], upprepa klammern varvet ut
3. [lyft 1 m avigt (med garnet framfö), 1 r], upprepa klammern varvet ut.

För över maskorna till rundstickan, tag ihop till en ring och fortsätt sticka resår [1 r, 1 a] så lång du vill ha din resårkant.

Länk till Tubular cast on with waste yarn.

Hoppas att många är sugna på att vara med – vi har ju döpt mössan till Hela Sverige stickar! 
Lägg gärna upp bilder på instagram och använd hashtaggen mysteriemössan4


P.S. Nästa del kommer på Annandagen. 

16 kommentarer:

 1. Just tycker inte ens Ravelry ATG man ska köpa mönstret, hihi... eller så är nätet totalt hopplöst segt och bara stannar?
  Den tubular cast-on som man tar bort uppläggning på... Funkar den månne... Får testa när man väl kommer åt mönstret, hihi...
  God Jul på er!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bim!
   Mitt nät var hopplöst segt igår, hoppas att det blir lite bättre idag. God jul!

   Radera
 2. Så roligt detta verkar. Jag har laddat ner mönstret nu, läser och begrundar. Kanske missar jag det, men jag ser ingenstans vilken storlek mössan är tänkt att bli om man får till rätt masktäthet. Jag har ganska stort huvud och många mössor blir för tajta. Vilken huvudstorlek är mönstret för?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står så här i beskrivningen
   Storlek: 36 m x 36 v ger en mössa som mäter ca 23,5 cm från nederkanten till toppen och ca 60 cm i omkrets där den är som vidast.
   Men det är inte själva kanten utan resten av mössan som blir så stor. Kanten blir mindre i omkrets.

   Radera
  2. Tack Johanne... men nu blir jag fundersam och lovar att jag inte nallat på glöggen än. Men de raderna ser jag inte på mönstret jag laddade ner från Ravelry. Det består av en sida. Och där finns två varianter av början beskrivna, men inte resårstarten som Helen gjort. Ber om ursäkt om jag är blind...

   Radera
  3. Tyvärr ser jag inte heller dom raderna.

   Radera
 3. Vi är några som är fundersamma över storleken på mössa. Ni skriver att den lätt blir stor. Men 162 m och stickfasthet 36 m blir väl bara en omkrets på 45 cm??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt samma fundering har jag också. Plus att jag inte förstår hur den virkade uppläggningen blir öppen. Är det meningen att man ska trä virköglorna på en sticka för att sticka ihop kanten när man kommer dit?

   Radera
  2. Kom på hur den virkade provisoriska uppläggningen funkar, den ska ju vara i ”waste yran”, men fortfarande förvirring över antal maskor 🤔

   Radera
  3. Den rutiga kanten har en annan masktäthet än resten av mössan för att inte bli för liten. Jag hade skrivit det i en senare version av mönstret, men inte lyckats ladda upp den i ravelry. Ledsen att det blev fel. Nu har jag skickat ut en nyare version där det står att rutiga kanten har en masktäthet på 31 m = 10 cm.

   Radera
 4. Hej!
  Jag håller fortfarande på och försöker få masktätheten rätt och har en fundering om garnet. Du skriver på Ravelry att det ska vara ett garn som är MINST 400m/100g. Men sedan skriver ni på bloggen att ni ändå valt garner som har en sträckning på 350 m, dvs klart mindre än 400 m. Hur ska jag tolka det?
  Mitt garn är 360 m på 100 g, och jag får för få antal maskor på bredden, men för många varv, på 10x10 cm än vad det ska vara (stickat provlappen i slätstickning). Har du något tips om hur jag ska tänka då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin!
   Tolka det som att vi först valde garner som vi upptäckte gjorde att mössan blev lite för stor och därför rekommenderar vi i stället att man väljer ett tunnare garn än vad vi gjorde. Jag förstår att det verkade förvirrande.
   Vad har du för storlek på stickan? Kan du gå ner ett halvt nummer? Eller kan du försöka dra åt lite hårdare när du stickar? Att det blir för många varv är inget problem tror jag, för det var mest på längden som – åtminstone min mössa – blev för stor.

   Radera
  2. Ah, då förstår jag. :)
   Jag använde en 2,5-sticka eftersom det var den minsta 40cm-rundsticka jag hade och inte (här och nu) kan köpa någon ny. Men jag har hittat en längre som är 2,25 mm - ska testa med den till att börja med. Bra att veta att antal varv inte är lika noga!
   Tack!

   Radera
 5. Hej lite sen i starten här :) och undrar om den virkade öppna uppläggningen också ska göras av restgarn som den som kallas tubular?Det står att man ska lägga upp med bf men hur öppnar man då kanten? Mvh Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ursäkta sent svar men den virkade öppna uppläggningen ska göras med något annat garn än det man sedan stickar med. Gärna bomullsgarn i en avvikande färg.

   Radera
  2. Tack lite sent också:) gjorde så men med ullgarn...ingen jättehit direkt:D

   Radera