söndag 26 januari 2020

107. Utan spaning - ingen aning

I detta avsnitt blickar vi både bakåt och framåt. Summerar decenniet som gått och spekulerar om decenniet som precis har börjat. Samt pratar om en elastisk uppläggning.

Vad stickade vi på 2010? Vad hände inom stickningen då? Vilka garner vad det som gällde?

Så här ser vi ut när vi summerar och spekulerar.

Under halva decenniet har vi haft en ljudpodd. Börjar den bli lite passé? Nu är det ju videopoddar som gäller. Borde vi också börja videopodda?  (Spoiler: troligtvis inte)

Under de senaste tio åren har det gjorts kommit många nya forskningsresultat och svensk stickhistoria behöver skrivas om.Det har givits ut nya stickhistoriska böcker i alla våra grannländer, men i Sverige har det inte kommit något sedan 1980-talet. Så vem gör BOKEN? (Vi frågar åt en kompis).

Podden bjuder på en pausbild från Shetland

Ämnet garner är ju outtömligt. Och visst har det hänt en hel del, särskilt på senare tid. Nätshoppingen har tagit över, fysiska butiker har stängt. Alla stora svenska tidningsförlag har köpt pysselsajter.

Hallå – det finns ju en MASSA svensk ull!

Men det finns också en gryende efterfrågan på svensk ull och närproducerade garner. Det poppar upp mini-mills och till den senaste Ullkonferensen (arrangerad av, bland andra, Nämnden för Hemslöjdsfrågor) kom så många att man fick skaffa en större lokal. Här händer det saker att hålla koll på. Ullpodden berättar mer om konferensen om man är nyfiken på vad som sades där.

Känslan efter konferensen

Och vad händer på sociala medier? Stickvärlden har varit ganska förskonad från troll och nätmobbing, och just därför var det säkert många som blev chockade när det kom fram att det fanns rasism även i denna mjuka och luddiga värld.

Alla känner sig inte inkluderade...

Nu pratas det mer om inkludering. Att det ska finnas mönster som passar alla kroppstyper och storlekar. Samtidigt blir det bara fler små designers som saknar utbildning i mönsterkonstruktion. Hur ska detta gå ihop?

Kan man lägga ut ett mönster och sedan får alla hjälpa till att provsticka och lägga till egna varianter frågar vi oss? Som man gör i spelvärlden och kallar det för open source. Vad händer då med copyrighten? 
Johanne tänker i alla fall testa så småningom med diagrammen till Paul McCartneys Fair Isle-tröja från 70-talet.

Provstickning pågår.

Och när den holländska trendgurun Li Edelkoort uttalade sig senast sa hon att det inom mode och design kommer att skapas tillsammans. Framtiden tillhör amatören, människor kommer att uppmuntras att vara mer kreativa (fritt översatt).

Eftersom det faktiskt ser ut som om Brexit blir av har Johanne äntligen skickat efter ett par Starmore-kit (för att slippa framtida tull och avgifter) och längtar efter att sticka lite annat (läs Paul McCartney-tröjan) än det hon nu håller på med till nästa nummer av Stickat & sånt.

Obs! Det finns också en ny Alice Starmore-sajt!


Heléne lovar sig själv att inte göra listor eller bingobrickor över vad hon ska sticka, utan göra det hon har lust med. Samt börja blogga igen. 

Får i Yorkshire

För den som är sugen på att resa under 2020 kan vi rekommendera Yorkshire i slutet av september med Johanne och Ivar Asplund som reseledare. Det finns några platser kvar hos Red Fox Travel.


Vi kommer att besöka garnfestivalen Yarndale i Skipton och bo på ett gammalt vackert, men tyvärr nedlagt spinneri. Resan kommer att bjuda på:
 • Får
 • Vackra landskap
 • Spännande garner: närproducerade, handfärgade och av shetlandstyp
 • Föreläsningar och stickmys
 • Får (sa vi det?) 
Garn av Shetlandstyp på Yarndale. Nom nom nom.

Eftersom hösten var hektisk så hann mönstret till mysteriemössan inte bli klart i tid till jul. Men nu så! Vi drar igång den 1 februari och det kommer mer information här på bloggen och länk till mönstret på Ravelry. Hoppas att ni vill vara med och sticka. 

Det går att använda olika garner och vill man sticka en provlapp redan nu ska man sikta på 36 m x 35 v i fingering, 33 m x 32 v i DK och 33 m x 30 v i Järbos nya 2trådiga ullgarn.

Och medan man gör det kan man lyssna på avsnittet här eller i telefonen.
 PS Missa inte när vi berättar om vad vi fick höra inne på garnaffären Kathy´s Knits i Edinburgh...

Heléne inne på Kathy´s Knits13 kommentarer:

 1. Hej! Tack för alla härliga poddar. Ni får inte byta till Video!! Det är så härligt att höra ett samtal, känner mig delaktig varje gång, utan att behöva se er. Ser framemot ett decennium till med era poddar. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så skönt att höra att du känner dig delaktig. Det är ju hela meningen med podden.

   Radera
 2. Hej,
  Tack så mycket för alla lärorika, intressanta poddar. Jag har nog lyssnat på varje avsnitt minst fem gånger (ber om ursäkt ifall lyssnarstatistiken blir skev:) ). Jag uppskattar radioformatet oerhört. Ni är mer djuplodande än de flesta videopoddar och era samtal växer fram på ett intresseväckande sätt.

  Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack till dig också för att du lyssnar så flitigt. Vi kör nog vidare utan video, så det är toppen att våra lyssnare tycker att bara ljud räcker än så länge.

   Radera
 3. Beställde också ett Starmorepaket innan jul, "för säkerhets skull". Men enligt Tullverkets hemsida sker inga förändringar i handeln under övergångsperioden (resten av 2020) så det kan nog bli något ytterligare paket efterskickat innan 2021 :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste också på i efterskott och insåg att det blir en övergångsperiod. Men det var lika bra att få det gjort, för jag skjuter upp allt till sista minuten jämt!

   Radera
 4. Hej! Jag tänker att det nog när lika bra att det blir ni som skriver boken! Om Sveriges stickhistoria alltså! Go girls, go!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore förstås roligt, men det behövs ett förlag som nappar på idén först. I dessa digitala tider...

   Radera
 5. Alltid genomarbetade program, en fröjd att lyssna på, det räcker gott.
  Jag reagerade på er sammanfattning av rasismdebatten i stickvärlden. Som en som dagligen upplever rasism i Sverige kändes det annorlunda. Jubel över att folk reagerade skarpt och starkt och stod upp för sin och drabbade vänners plats i stickvärlden. En kan verkligen undra var en får plats när en inte är som alla andra i sveriges slöjd och stickvärlden. Det verkade som om det var en fråga för andra länder på er reaktion, inte något som drabbar nån här. Men det är en mycket mycket vit stickvärlden här. Se på de som bloggar, poddar och har garn företag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske uttryckte oss otydligt, för vi menade inte att rasism inte finns i Sverige. Det är lika viktigt här att stå upp för den som drabbas eller inte känner sig välkommen i stickvärlden. Det vi menade var att debatten uppstod i USA och fördes mer i England och USA än här i Sverige. Debatter i andra länder har vi inte kunnat följa pga vi inte förstår något annat språk än engelska så bra.
   Johanne som ser all ny design från de stora garnleverantörerna har också kunnat märka att modellerna inte bara är unga och vita längre, vilket känns positivt.

   Radera
 6. Jag är ju galet intresserad av den där elastiska uppläggningen men förstår inte ett ljud av det som sägs i videon.
  Jag tycker att det ser ut som German Twisted Cast on men vad gör hon sen? Lägger hon upp dubbelt så många maskor och stickar ihop två hela vägen på första varvet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det stämmer. Man lägger löst upp dubbelt så många maskor som det ska vara och stickar ihop dem två o två (omväxlande rätt o avigt) på första varvet. 120 m => 60 m resår 1 rm, 1 am

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera