söndag 17 maj 2020

112. Kerstin Olsson, legendarisk Bohusdesigner

Designern bakom populära Vildäpplet.

 Tänk att ha fått träffa en livs levande stick-legend! Kerstin Olsson var designer på Bohus Stickning under 50- och 60-talet. Den fantastiska Vildäpplet var ett av de första okmönstren som Kerstin gjorde.

Den första provlappen var lite för lång,
så Emma Jacobson kortade av den.

Kerstin gick direkt från Slöjdföreningens skola till Bohus Stickning, som låg på Guldheden i Göteborg. Det var hennes första jobb och hon lärde sig mycket av grundaren och chefen Emma Jacobsson, som bodde högst upp i samma hus där Kerstin jobbade.

Några av de provlappar som Kerstin
har kvar. Alla blev inte tröjor.
Ibland kunde det ligga en lapp på skrivbordet när Kerstin kom till kontoret på morgonen, med någon synpunkt på arbetet. Då hade Emma varit där sent på kvällen och kollat. Men hon var själv konstnärligt begåvad och hennes synpunkter värdefulla, tycker Kerstin.

Emmas egen anteckningsbok som Kerstin har sparat.

Kerstin var kvar på Bohus Stickning tills verksamheten lades ner i slutet av 60-talet. Tyvärr försvann en del pärmar med anteckningar, garnprover och mönster då. Länge hoppades Kerstin att de skulle komma till rätta, men hittills har det inte hänt.

En tidig vante "Eskimå" som finns i Kerstins privata samling.
Men både på Röhsska museet och Bohusläns museum finns gamla Bohuströjor i samlingarna och några finns också framme till beskådan.

Kerstin som modell till en av sina egna tröjor.
 Kerstin är fortfarande verksam som konstnär och har kvar sin ateljé i centrala Göteborg. Numera stickar hon mest halsdukar i originalgarner i angora som hon har kvar.

Vattenmelonen till vänster och de randiga sjalar som
Kerstin stickar nu för tiden. Kate Davies har fått en sådan!
Men det finns nytillverkade kit med angoragarn till många av de ikoniska tröjorna och koftorna hos Angoragarnet om någon får lust att sticka en egen. Nu är det Pernille Silverberg som låter spinna och färga garn med ull från egna kaniner. Flera av de mönster som Kerstin pratar om i podden är återskapade och går nu att beställa.

Oktröjan Stjärnorna går att köpa hos Angorarnet, till exempel.
 Det är Johanne som varit i Göteborg och gjort intervjun med Kerstin, medan hon samtidigt skrev en artikel till senaste numret av Stickad & sånt.

En oförglömlig dag!
 Det var en dröm som gick i uppfyllelse att få träffa Kerstin, höra henne berätta själv och få känna på garn, se otroliga, gamla vackra provlappar och till och med få prova originaltröjor från tiden.

Kerstins känsla för färger är något alldeles extra, och det var verkligen inspirerande att få träffa henne eftersom hon är så positiv och energisk att det smittar av sig. Hon är också generös när hon delar med sig och visar allt i sin privata samling. Hon hade satt upp saker på väggarna och dukat fram som en buffé på bordet i sin ateljé.

Några varianter av mönstret Ägget som Kerstin själv älskar,
men som Emma Jacobsson till slut fick nog av...

Hoppas att ni tycker att det är lika spännande att få lyssna på Kerstin!1 kommentar:

  1. Så jättekul att lyssna på denna intressanta intervju medan jag stickar på en Nya Azalean som en av döttrarna ska få i present, och så visar sig den sprudlande designern fortfarande vara verksam bara några kilometer bort!

    Tack från Carina

    SvaraRadera