söndag 10 maj 2020

111. Näver Say Näver

Johanne och Heléne på varsitt håll

Hej!
Har ni saknat oss? Vi har saknat er. Och varandra. Vi som är vana vid att träffas nästan varje vecka – nu har vi inte setts på flera månader och knappt hörts. För Heléne har varit sjuk (antagligen viruset) och Johanne har gjort ett nytt nummer av tidningen (och oroat sig för Heléne).

Vi blev väldigt glada för alla tips på fler tv-serier och sådant man kan lyssna och titta på medan man stickar. För det har onekligen blivit mer tid hemma. Vi har båda två stickat på årets Wool Week-mössa, Katies Kep. Ett fantastiskt lättstickat mönster som bara flyter på, gjort av vår älskling Wilma Malcolmson.

Johanne blev klar och har skickat mössan till sin mamma (och jo, den har kommit fram – Postnord levererade). Heléne kämpar fortfarande med färgvalet, men det blir nog bra till slut. Det är ju inte som att det saknas Shetlandsgarn hos någon av oss så det finns lite att välja på...

Katies Kep av Wilma Malcolmson

Heléne har (som många andra i dessa dagar) rotat på UFO-hyllan och hittat en randig zigguratkofta, bland annat. Det har också virkats! Det här är Helénes fynd från förr:


Virkade mohairrutor till sjalen Chantel

Och i nästa nummer av Stickat & Sånt (kommer 18 maj) startar en virk-a-long med en topp i unik design av Anna Erlandsson som Johanne testvirkar på just nu.

När det visar sig att man måste mäta
masktätheten även när man virkar...

Borde vi starta en nördig virkpodd månne...

Johanne jobbar just nu med korrläsning av en kommande, spännande bok med näverstickningsmönster från Värmland, där näverstickning är något av en paradgren. Det är Inez Assk som dokumenterat hundra år gamla mönster från sin mormors mor.

Vi försöker oss på att förklara vad näverstickning är och inser att det ÄR svårt att förklara trots att det är lätt att lära sig. Det blir iallafall himla fint! Och ju mindre stickor man har, desto finare blir det (det är sedan gammalt).

Näverstickade rutor i rader som ser ihopflätade ut.

Inte bara i Värmland, utan även i Norge och Estland har det näverstickats. I Norge kom en fin bok ut förra året som heter Pinnedans med nya, roliga mönster.

Näverstickade vantmuddar från Estland.

Heléne brukar hålla kurs i näverstickning och kan tipsa om att en bra sak att öva sig på när det gäller näverstickning är att sticka det aviga varvet från rätsidan, dvs att sticka baklänges.

Hos Johanna Wallin kan du köpa materialsatser till näverstickade muddar.

Vi glömde säga i podden att Johanne tidigare skrivit en artikel om näverstickning till tidningen Hemslöjd som nu finns att läsa digitalt.

Vill du prova att sticka en mudd som påminner lite om näverstickning, men är mycket snabbare och enklare? Prova att sticka en mudd med spiralribb – vi bjuder på beskrivningen!

Spiralribb påminner om näverstickning

Vi sörjer att Shetland Wool Week är inställt och att det verkar som om årets resor inte kommer kunna genomföras på grund av den pågående pandemin. Men håll koll på 2021 istället. Det kan nog bli slagsmål om platserna om det hunnit bli ett uppdämt resesug.



Vi kommer att sakna att inte få träffa vår favorit busschauffören John, som alltid klär sig extra fint när han har ett stickgäng i bussen!

Vår shetländske busschaufför John

Sist men inte minst bjuder vi på några STICKTIPS! Den här gången blev det uppläggningar. Vi valde varsin som vi gillar lite extra mycket av olika anledningar.

Tillfällig virkad uppläggning – virka luftmaskor runt stickan med ett tunt bomullsgarn. 

Twisted German Cast On – en variant på vanlig korsuppläggning där den upplagda maskan får en extra twist.

Testa gärna medan ni lyssnar på avsnittet här eller via någon lämplig app.




5 kommentarer:

  1. Tusen tack för att ni pratar så trevligt och lärorikt om stickning, precis vad man behöver just idag.

    SvaraRadera
  2. Tack för alla fina tips, spiralribben måste genast testas.

    SvaraRadera
  3. Precis vad jag ville lära mig!

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Trevligt att lyssna till er podd idag när jag samtidigt stickar ett par Näverstickade muddar med ett kit från Johanna Wallin (Knit2use). Svårt innan man lär sig tekniken men trevlig stickning. (Skrev fel i tidigare kommentar som tagits bort).

    SvaraRadera