söndag 15 november 2020

120. Hönsestrikdronningen Anna Bauer

 Hönsestrik a love story och Hönsestrik forever heter de två stickböckerna som textilkonstnären Anna Bauer har gjort. 


Böckerna är en orgie av färger och mönster och innehåller beskrivningar även till lite mer ovanliga plagg som en kaftan, en långkjol och ett par hotpants.

Långkjolen är förstås inspirerad av den långkjol som hönsestrikningens moder, Kirsten Hofstätter bar på omslaget till den första danska boken som kom på 70-talet.

Boken är utgiven av Roos & Tegnér förlag.
 

Nu är det Anna som för hönsestrikningen vidare. Hon har till och med varit i Danmark och hållit workshops.

Efter att ha kommit ut med den första boken för två år sedan har Anna varit i Danmark och träffat Kirstens son och väninna och fått höra dem berätta historien bakom hönsestrikningen (Kirsten själv lever tyvärr inte längre).

Tröjan har förstås olika ärmar.

Anna stickar aldrig två likadana vantar, strumpor eller en ärmar på en tröja. Det blir för tråkigt - och så vill hon gärna få plats med så många olika mönster som möjligt.

Udda strumpor som ändå passar ihop.

Hon testar gärna nya saker, som att sticka en mössa uppifrån och ned.

Det är lättare att göra en mössa i rätt storlek
om man börjar uppifrån.

Och det ska gärna vara extra allt när hon stickar. Inte bara starka färger och många mönster, utan även bolltofsar och annat festligt.

Ju fler bolltofsar desto bättre!




Men Anna har inte bara hunnit göra två böcker – hon har givit ut ett fanzine också. Det första stickfanzinet vi känner till! Alltså, hur coolt?

Både kul och cool läsning!

 
Det heter Smörhönan (Anna berättar varför i podden) och de första två numren gavs ut med hjälp av projektpengar från Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

Det tredje numret kommer någon gång under våren och nummer ett och två är tyvärr redan slut. Men kontakta Anna om du är intresserad av få köpa nästa nummer. 

Heléne kunde tyvärr inte vara med denna gång.

Mot slutet av intervjun kom vi in på den "mörka sidan av stickningen" och det blev riktigt otäckt. Känsliga lyssnare varnas!

 Lyssna här eller i på något ställe där poddar finns. Sticka gärna under tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar