söndag 18 oktober 2020

119. Som ett smycke om halsen

 Islänningarna har alltid varit skickliga på att berätta historier. Kanske är det därför de lyckats marknadsföra sina speciella okmönstrade tröjor så bra att de har blivit en världssuccé.

Från början var det färdigstickade islandströjor som köptes som souvenirer av turister, men även av amerikanska soldater stationerade på Island.


Foto av gamla islandströjor från Asdís Joelsdottírs bok.
 

På 70-talet blev det populärt att sticka själv och många vackra mönster skapades då. Nu är det återigen inne att sticka med det ganska grova och lite stickiga isländska garnet som finns i otroligt vackra färger. De olika garnsorterna har namn på isländska som plötulopi och lettlopi.

 

Johannes första islandströja.

 

Men varifrån kommer de populära okmönstren från början? Var de isländska stickerskorna först? Eller kom Bohuströjorna tidigare? Och vad var det som gjorde tröjorna så speciella?

Spoilervarning: det säregna isländska garnet är en del av hemligheten bakom succén.

Ospunnet isländskt garn heter Plötulopi.

Hör isländska lektorn i textil på Islands universitet Asdís Joelsdottír nysta i historien. Hon har skrivit en bok om tröjorna som finns i en engelsk version också.

Asdis bok på engelska kan beställas genom att mejla henne på aojAThi.is Byt ut AT mot @

I senaste numret av Stickat & sånt finns en intervju med Asdís och lite bilder. Det pågår också en nystartad knit-along av islandströjan Birki – och det är inte för sent att hänga på. Mönstret finns också i Stickat & sånt och på Instagram kan man vara med under hashtaggen stickatochsåtkal.

Foto: Elise Florman

Både Heléne och Johanne har redan gjort var sin Birki för att testa beskrivningen och det är ett jättefint, enkelt okmönster som tål att stickas flera gånger. Plötulopi, det ospunna islandsgarnet är dessutom ett av Helénes absoluta favoritgarner. 

Den röda färgen är överlägset snyggast!

 Nu gör Johanne en tröja till sin dotter i samma färger som Helénes tröja och den kommer att modifieras lite enligt dotterns önskemål.  


 Det saknas dock en symbolförklaring till diagrammet i tidningen. Det högerlutande uppochnervända V:et betyder sticka ihop 2 räta maskor. Det vänsterlutande betyder: lyft 1 m som om du skulle sticka den, lyft 1 m till på samma sätt, sätt tillbaka maskorna på vänster sticka och sticka ihop dem genom bakre maskbågarna.

Eftersom Asdís bott i Sverige i några år så är intervjun på svenska. Den gjordes för nästan ett år sedan när Asdís var inbjuden av Nordiska museet för att hålla föredrag på ett stick-café. 

Asdís favoritdesign, nr 156!
 

Varsågoda, här kommer en riktigt härlig, isländsk saga!3 kommentarer:

 1. Hej!😁
  Var hittar man knitalongen med BIRKI?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har bara haft den på Instagram under hashtaggen stickatochsantkal
   Kolla där så ser du alla som stickat en Birki i olika färger och få lite inspiration. /Johanne

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera