söndag 14 februari 2021

126. TV-stickning

Inspiration kan man får var som helst ifrån, men oftast från något man ser. Så självklart vill man sticka det man ser på TV och i filmer.

Det är vi förstås inte ensamma om att tycka och därför har det under senaste året kommit inte mindre än tre böcker med mönster från olika film- och tvserier. 

Heléne har visserligen inte sett Outlander, men köpt boken med mönster. Och det finns några fina saker som man kan sticka även om man inte sett serien.

Outlander Knitting - The Official Book of 20 Knits Inspired by the Hit Series heter boken (utgiven på engelska).

Den enkla, men fina sjalen
på framsidan väcker sticksug.

På Ravelry finns en uppsjö av Outlandermönster och en sökning ger 411 träffar. Det har också kommit en bok med Outlandermönster tidigare som heter Highland Knits. Men Outlander Knitting är den första officiella boken, med många, vackra bilder från serien.

Sprillans ny är boken med mönster från Star Wars-filmerna och spinoff-serierna.

Vem vill inte ha en baby Yoda?

Star Wars Knitting the Galaxy är också en officiell bok med bilder från filmerna. Redaktör för boken är Tanis Gray och den är också enbart på engelska. Men en av dem som gjort ett mönster är svenska Lotta Lundin, som heter knittinglotta på och en riktig stjärna på att göra vantar. 

Hon har bidragit med ett av de finaste mönstren i boken, till ett par vantar förstås.

På Ravelry blir det 571 träffar om man söker på Star Wars och det är både stick- och virkmönster. Johanne stickade själv en del Star Wars-inspirerat till sin son när han var liten och skulle gärna göra något med baby Yoda nu...

Men störst av alla är förstås Harry Potter med över 900 träffar på Ravelry och en bok som till och med är översatt till svenska!

Harry Potter Magisk stickning är också en officiell bok och redaktören är också Tanis Gray, som gjorde Star Wars-boken.

Ugglan Hedwig är i särklass sötast, men Harry Potterfilmerna är tacksamma för stickare eftersom Rons mamma faktiskt stickar en massa tröjor åt både sina egna barn och till Harry. 

I höstas gick den engelska serien I vår herres hage på tv, inspelad i vackra Yorkshire. Men vackrare än landskapen är de stickade plaggen! Serien utspelar sig på 30-talet så det är flera slipovers, både flätstickade och med Fair Isle-mönster som figurerar i serien.

Finast är förstås Halsduken (med matchande mössa) som huvudpersonen, veterinären James Herriott, får i födelsedagspresent och har på sig i de två sista avsnitten.

Dålig, skärmdumpad bild
som inte gör halsduken rättvisa.

Den är egentligen maskinstickad och en köpehalsduk, men det hindrar inte Heléne och Johanne att försöka sticka något liknande eftersom färgerna är fantastiska! 

Men att åstadkomma en liknande färgkombination var inte det lättaste så fortsättning följer...

Förhoppningsvis blir det en mönster så småningom. Det finns inget på Ravelry som vi har kunnat hitta. 

Mysterievantar2020

Under tiden kan man sticka ett par vantar som matchar den senaste Mysteriemössan. Det finns beskrivning både till halvvantar och fingervantar på Ravelry. 

Lyssna på avsnittet här eller i din smartphone. Och har du missat att se I vår herres hage, så finns avsnitten kvar på SVT Play till juni 2021.


8 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig stund tillsammans med er😀🧶har köpt vant mönstret då jag även har mössan och det blir fint ihop. Jag tror att "slipover" är utan knappar och väst är med knappar. /jeanette

  SvaraRadera
 2. Tack för ett, som vanligt, trevligt avsnitt.
  Nu har jag mailat till både SVT och TV4 om behovet av stickning i tv. Hoppas de nappar.
  Har även köpt mysterievantmönstret. Det blev 2 mössor. Bägge bortgivna till nöjda mottagare. Dags för en egen med kompletterande halvvantar.

  SvaraRadera
 3. Harry Potter har ju fantastiska mönster och stor variation. Hedvig kommer att bli mitt första projekt ur boken då jag har barnbarn i mjukisdjuråldern. Men det finns några pärlor som jag gärna vill testa i boken. Nu skall jag snart lyssna på podden! Tack för inspiration och lärdom! Siv

  SvaraRadera
 4. Tack för ännu ett fantastiskt avsnitt. Jag har tidigare stickat fingervantarna "Shetlands stjärna". De börjar bli lite slitna på fingertopparna så dags att sticka nya vantar. Blir bra med det här nya fina mönstret.
  Med vänlig hälsning,/Ann

  SvaraRadera
 5. Fra Danmark kan man jo supplere med kendte designs som ponchotrøjen fra serien Arvingerne:

  https://www.ravelry.com/patterns/library/arvingen

  Og Sarah Lunds sweater fra serien Forbrydelsen:
  https://www.gudrungudrun.dk/sarah-lund-sweater

  SvaraRadera
 6. Tack så oerhört mycket för alla fina avsnitt. Om längtan till Shetland blir olidlig kan jag tipsa om Barkland Croft på Youtube. Jättefina filmer från Fair Isle.

  SvaraRadera
 7. Ni är verkligen underbara, ärliga i era kommentarer, tack så mycket för er fantastiska podd!!

  SvaraRadera
 8. Tack för ett härligt avsnitt! Jag ser verkligen fram emot möstret på halsduken, har sökt med ljus och lykta och förvånas över att ingen skrivit ner det :-)

  SvaraRadera