I det här avsnittet pratar vi om steekar, på svenska klippmaskor, och hur de används i stickningen. Kort sagt är det extra maskor som läggs till som en "bro" mellan olika delar i en stickning så att den kan rundstickas, t ex en kofta kan stickas med båda framstyckena och bakstycket i ett.
Uppklippt med virkad förstärkning i rött |
Vi pratar om hur klippmaskor läggs upp och stickas och hur de kan klippas upp - det finns många olika sätt att göra det på.
Långrandig steek |
Heléne stickar alltid sina steekar långrandiga med två maskor av samma färg i mitten, då får hon en bred Autobahn som underlättar både virkning och klippning.
Johanne har tidigare stickat sina steekar schackrutiga vilket gör att de blir ännu mer säkra när de klipps och ofta inte behöver någon förstärkning alls. Men på senare tid har hon också börjat göra randiga, för att det gör det lättare att klippa rakt.
Vi pratar om hur en steek kan läggas upp och varför varven ska börja och
sluta mitt i (så att man slipper fästa trådar - hint, hint).
Så här kan man lägga upp steekmaskorna på två olika sätt.
Vi låtsas att det här är nederkanten på en kofta och sista varvet av den rätstickade kanten är klar. Först visas hur man lägger upp steekmaskor med ett omslag som på engelska brukar kallas "backward loop".
Då vänder man på stickningen och gör ett omslag runt stickan efter den sista maskan på varvet.
Dra åt öglan och gör en till. |
Sedan gör man så många omslag som det ska vara steekmaskor. Till exempel tio maskor.
Fem steekmaskor gjorda och fem kvar att göra. |
Den andra metoden att göra nya maskor börjar också med att man vänder på stickningen. Sedan stickar man en ny maska i den sista maskan.
Som att sticka en rät maska, som sedan sätts tillbaka på vänster sticka, |
Sedan stickar man en ny maska i den första stickade maskan.
Två nya maskor på vänster sticka och en tredje på G. |
Här är fem av tio nya steekmaskor gjorda. |
När alla steekmaskor är klara för man ihop första varvet till en ring och börjar sticka.
Nu är första varvet av steekmaskorna stickade. Bara att fortsätta runt runt. |
Men det finns många fler finesser och smarta tips med steekar!
Plocka upp 3, hoppa över 1 - supersnabbt går det! |
Ett exempel finns i beskrivningen till koftan Loppa där steeken i mitten omges av två aviga maskor. Heléne berättar hur hon
använde dessa två "aviga diken" till att plocka upp maskor till
framkanten genom att helt enkelt trä en sticka under de tvärgående trådarna. Trådarna på stickan stickas som maskor.
Vad ska du tänka på eller göra innan du klipper upp dina steekar? Vi nämner efterstygn, den numera vedertagna virkningen och symaskin. Om du aldrig provat att virka finns många bilder och videoklipp på webben om du söker på "crochet + steek".
Vi berättar också om våra första steekade projekt och vad vi lärt oss längs vägen.
Småtröjor att öva mönsterstickning och klippning med |
Heléne började med små koftor och skaffade sig kunskap och erfarenhet med klippandet på det sättet innan hennes första ärmsteekar klipptes i Tröjan från Lerwick.
Johannes första steek klipptes i Starmore-tröjan Donegal.
Nu är det Paul McCartneytröjan som (äntligen) snart är klar och redo att klippas upp. Så här konstigt ser det ut när man har steekat både ärmhålen och halsringningen på framstycket.
Bara några varv kvar nu... |
Paultröjan har ärmkullar som också steekas såklart. Fast en del stickar hellre fram och tillbaka – det är en smaksak. Färgerna har bytts mitt i steeken så det är en massa trådar på ärmkullen till höger som inte har klippts upp.
Från insidan, den vänstra är redan uppklippt. |
Så här ser det ut innan man klipper. Steekmaskorna har ofta maskats av på varvet innan sista varvet.
Steeken från insidan. Se hur kanterna rullar inåt av sig själva. |
Vi har en vinnare! Tack alla som var med och tävlade om Kaffe Fassett-boken i förra avsnittet! Det rätta svaret på frågan var ju Nordiska museet. Med hjälp av en slumpgenerator har vinnaren Mia Silvegren i Ljungbyhed dragits. Grattis! Boken kommer med posten!
Steekar, vilken bra grej! Vi är övertygade om att det finns mycket mer att prata om och dela vad gäller att klippa i sin stickning. Har du något bra tips eller råd? Lämna gärna en kommentar och berätta hur du brukar göra eller om det är något du funderar på kring steekar.
Om du känner dig tveksam till att sätta saxen i din stickning - lyssna på avsnittet så kanske du tänker om. Det finns många fördelar med steek-tekniken och väl värt att prova på. Klipp till!
Jättebra avsnitt som vanligt!
SvaraRaderaJag brukar göra sluttande axel med förkortade varv och sedan göra threeneedle bindoff. Då får man båda fördelarna samtidigt, både snyggt sluttande axel och snygg "söm".
Det är ett jättebra tips. Man borde samla alla finesser som finns och göra något slags kompendium. Jag har nog bara gjort "raka" axlar själv.
RaderaEn tanke som slog mig - har någon provat att nåltova steeken lätt innan man klipper? Borde ju hjälpa till att hålla ihop det.
SvaraRaderaJo, det finns de som nåltovar steeken och det verkar funka finfint med obehandlat ullgarn.
RaderaMåste ta steget och våga - då tror jag nåltovning blir min säkerhetslina. Tack för en mysig pod
RaderaJag klippte upp min första kofta på 80-talet. Det var ett norskt mönster och det stod att man skulle sticka runt och klippa upp.
SvaraRaderaEftersom jag inte visste att det skulle vara svårt så gjorde jag det bara - och det blev bra. Koftan används än idag.