lördag 3 april 2021

129. Det mohairliga 80-talet

 Tecknen blir allt fler – på att 80-talet är tillbaka. Fluffiga garner, oversize-tröjor, pasteller, puffärmar...

Pingvinärmar...


 Och intarsia!

 

Sa vi intarsia?


Var 80-talet gräsligt eller härligt eller gräsligt härligt? 

Det här kallades "fantasigarn".

Ibland kan en bild säga mer än tusen ord.

Jo. Garn med svansar

En sak är i alla fall tydlig: beskrivningarna var mycket kortare.

 

Och det var inte så dyrt med garn.


 Det kom också några väldigt fina böcker. Som Uuve Snidares Fiskartröjor och Lena Nessles Sticka med färg och tradition.

 Vi fullkomligt frossar i nostalgiska tillbakablickar.

Johannes bästa loppisfynd.


 

Helénes bästa loppisfynd
 

Den här klänningen stickade Johanne i form av en tröja.

Ett flerfärgsmönster av Alice Starmore
som stickas fram och tillbaka utan steek!

 

Den här stickade Heléne på tyska (i rött & gult)

Johannes tröja i 100 % Angorina Lyx som verkligen var extra allt.


 Och Heléne hittade mönstret till tröjan med Snobben på i en låda, men tröjan finns inte kvar.

Vem vill inte ha det allra senaste från Paris?


Vi frågar oss också vad som skiljer 80-talets stickvåg från den stickvåg vi upplever nu?

 

VINN BOKEN!

Från Johannes bokhylla tävlar vi ut den här boken med Kaffe Fassett. Tävla här!

Det vore kul att höra vad ni stickade på och vad ni tror kommer att hända med stickningen när pandemin (förhoppningsvis snart) är över?

Lämna gärna en kommentar!

 Och lyssna på avsnittet här eller i din telefon eller padda.

17 kommentarer:

 1. Tack för ett fint avsnitt där jag fick många flashbacks tillbaka till 80-talet. Hälsningar från Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul med en nostalgikick ibland. Och minnas allt man stickat.

   Radera
 2. Köpte ett symönster på loppis i vinter och när jag kom hem hade det glidit in ett mönster på New York tröjan som jag drömde om på 80-talet.
  Jag sa till min arbetskamrat att för något år sedan så förfasades alla över 80-talet och nu är det tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 80-talet har verkligen känts helt otänkbart väldigt länge. Modet var ju verkligen speciellt. Lite roligt att det är tillbaka ändå.

   Radera
 3. Vilket underbart nostalgiavsnitt! Jag fyllde 14 år 1980, och ett par år senare satt jag i korridoren på gymnasiet och stickade på rasterna.
  En 80-talsbok som gjorde stort intryck på mig var Mina glada tröjor av Inger Sandberg. Kollade just, och den kom tydligen ut först 1987, men jag tycker att man kan hitta ett släktskap med hönsestrick i bokens inställning till stickning. Fast med 80-talsstuk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag har Mina glada tröjor i bokhyllan och tittade i den inför detta avsnitt, det är verkligen en bok som uppmuntrar eget skapande och du har helt rätt i att det är mycket hönsestrik i den.

   Radera
 4. Jag bar framför allt stickade plagg producerade av mamma, mostrar, farmor, mormor... allt från färgglada hönsestrikinspirerade vantar och mössor till klart färgstarka koftor i akrylgarn och med enorma axelvaddar. Få plagg har överlevt men minnena (och dessvärre en del foton) finns kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland önskar man att man inte hade rensat fullt så hårt. En del hade varit intressant att ha kvar ändå. Ibland tänker jag att det var modigt att gå klädd som vi gjorde då...

   Radera
 5. Jag bar framför allt stickade plagg producerade av mamma, mostrar, farmor, mormor... allt från färgglada hönsestrikinspirerade vantar och mössor till klart färgstarka koftor i akrylgarn och med enorma axelvaddar. Få plagg har överlevt men minnena (och dessvärre en del foton) finns kvar.

  SvaraRadera
 6. Flyttade till Stockholm i mitten av 80-talet och bjöds på ett större utbud av garnaffärer än i en småstad i Småland. Köpte bl a tjockt mohairgarn i en garnaffär som låg nedanför Slottet på Västerlånggatan i Gamla Stan och stickade en geometrisk Kaffe Fassett-liknande tröja med många färger och smånystan. Tröjan fluffades med en mohairborste och blev verkligen mjuk och gosig. Finns på bild på mitt insta-konto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den garnbutiken minns jag! Där handlade nog jag också någon gång. Men vad 17 hette den? Den låg i en gränd? Vad heter du på insta så att jag kan kolla in din tröja? Hälsningar nyfiken

   Radera
 7. Tack för ännu ett härligt avsnitt 🥰 Jag minns 80-talet som starten för mitt intresse att både sy och sticka kläder. Jag sydde och stickade framförallt efter tyska tidningar och många modeller var helt galna. Värsta skapelsen var en patentstickad tröja som jag hittade på allt eftersom jag stickade. När bakstycket var över en meter bred löste jag det hela att göra framstycket smalare. Ärmarna var jättekorta och jag hade valt lila och ärtgrönt till min skapelse. Jag stylade det hela med ett par gröna manchesterbyxor och gröna stövlar. Kände mig ursnygg 🤣

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det var ju precis det som var så underbart befriande med 80-talet. Man såg helt galen ut, men var oerhört med det och allt man hade gjort själv. Din styling låter helt rätt!

   Radera
 8. Jeg husker billige acrylgarner i 500 g nøster, og at det var akseptert å strikke i skoletimen, så lenge man følgte med og ikke bråkte.Læreren kunne nok ikke si noe, siden miljøpartien hold inntog i Tyske Bundestag med strikking, amming og joggesko,
  Det ble noen genser i drn tiden, som jeg var utrolig stolt av, med intarsia,vide armer og pastell.

  SvaraRadera
 9. På 80-talet stickade jag en turkos tröja i mohair med intarsia-stickade trianglar i rosa och mintgrönt. Tröjan hittar jag tyvärr inte nu men mönster och garn (som jag har för mig var jättedyrt) köpte jag på Strikk i Göteborg.

  SvaraRadera
 10. Lena Hillring6 april 2021 13:47

  Tack för ännu ett inspirerande avsnitt. Jag stickade mycket i början av 80-talet men har tyvärr inget kvar. Minns ett billigt som hette Fuga tror jag och man stickade precis som ni sa raka stycken med nerhasade ärmar - lätt som en plätt och bara att slänga i tvättmaskinen. Var i Österrike 1983 och köpte ett lyxigt brunmelerat mohairgarn där. Det blev en vacker tröja som kliade och gavs bort... Jag tror att sticktrenden kommer att hålla i sig.

  SvaraRadera
 11. Tack för denna underbara tidsresa! En liten hyllning till butiken "Tvâ aviga" i Malmö som skyltade med Libertytyger och stickpaket frân Rowan. Kanske nâgon minns den. Jag upptäckte Kaffe Fassett, Annabel Fox m fl där och har sedan dess suttit fast i flerfärgsstickning! Sâ mycket roligare än de fyrkantiga styckena jag stickade under dotterns danslektioner tidigare...

  SvaraRadera