söndag 7 november 2021

143. Tillbaka i Tallinn

Äntligen kunde vi ta båten till Tallinn igen! Lägga ut från Stockholm fredag eftermiddag. Stickning i pianobaren! Vakna i Tallinn och ha en hel lördag i land. Som vi längtat!

Egentligen hade vi satt vår håg till att återvända till den stora hantverksmässan som brukar vara i mitten av november. Men det passade inte med båtarnas tider i år. Och efter vi hade kommit hem meddelade arrangörerna att det blir en digital mässa även i år. Den går att följa på olika sätt i sociala medier m.m. Sök på Maardilat 2021 - här är länk till eventet på Facebook. Så vi missade ingenting, som tur var.

Mardi Laat 2018 när vi var där förra gången

Under den kalla och och regniga oktoberlördagen vandrade vi tappert i motvind från hamnen för att undvika trängsel i kollektivtrafiken.

Abbey Road ligger inte i Tallinn

Målet var ännu en gång handarbetspalatset Karnaluks (adress K.A. Hermanni 1) med "allt vad du vill och lite till" i materialväg. Vi var som vanligt ute efter att fylla på förrådet med rundstickor.

Framme!

Men det finns ju massor av annat också; knappar, band, tyger, broderitillbehör... och garn! Dock hittade vi inte de tunna ullgarnerna vi älskar – vad har hänt? Är garnet slut? Eller hade de bara flyttat hyllorna? 

Banden fanns kvar...


Men fanns ju andra garner...

 

Heléne i fyndartagen!

Efter nästan två timmar på Karnaluks var det dags att promenera till gamla stan och "vårt" fik, det anrika caféet Kalev. Gammal mysig miljö, prima kaffe och en massa gott till. Sedan gammalt tillverkas och målas även marsipan här. 

Lite likt dalahästar, eller hur?

På den stora hemslöjdsbutiken strax intill (adress Pikk 22) visades fantastiska spetssjalar från Haapsalu. Vi var helt begeistrade och vandrade runt länge utställningsrummet. I sjalhimlen - så vackert! 


En nära döden-upplevelse...  

Drottning Silvia-mönstret

"Som änglavingar"...
Man borde sticka iallafall en estnisk sjal innan man dör.


I avsnittet pratar vi om ett blogginlägg från förlaget Saara som handlar om att det blivit sämre kvalitet på tunna stickor. Det finns här (på estniska).

Väggen med alla rundstickor på Karnaluks

 Här presenteras boken om vantar som vi väntar så ivrigt på i engelsk utgåva - gissningsvis om ett år.

  

 

Den ser lovande ut!

Men vi väntar på den engelska översättningen.
 
Vi var så glada att vara tillbaka att inte ens det urusla vädret kunde förta glädjen.

Glittrande glada och förväntansfulla i ösregnet

När vi kom hem spelade vi in det här avsnittet - lyssna här eller i din poddapp medan vi drömmer oss tillbaka till pianobaren där vi satt och stickade på vägen hem.

Strawberry Daquiri i pianobaren.
 

Hej å kram från Heléne & Johanne


4 kommentarer:

  1. Har länge närt en önskan att få göra just en sån där resan, kanske, kanske till våren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en perfekt liten tur och det finns mycket fint att titta på!

      Radera
  2. Kan man beställa det tunna tvåtrådiga garnet ni pratade om ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du kan hitta det i Karnaluks webshop.

      Radera