Det här kan vara en av de roligaste intervjuerna vi har gjort!
Margareta Backström Öberg berättar både kunnigt och slagfärdigt om sin stora samling av Bohuströjor, hur man ska bära sig åt för att fynda (även om det är svårt), sina egna bästa fynd och bidrar dessutom med en massa bra skötselråd.
Intresset för Bohus stickning började med att Margareta lånade sin mormors mössa – och tappade bort den. Det var en Bohusmössa. Fast inte den här. |
Margareta är otroligt kunnig om textil i allmänhet och tryckta retrotyger i synnerhet. Hon har också en utsökt samling av äldre svensktillverkad konfektion och kan i stort sett allt om olika modestilar.
@latapigan på Instagram |
Hon har en stor vintageloppis som heter Lata Pigan i en lada utanför Enköping, där det är öppet på helgerna under sommarhalvåret. Det är som att gå på skattjakt bland kläder, andra textilier, porslin, glas och fina prylar.
Härinne finns mycket fint... |
Och allt är färgkoordinerat! |
Men Margareta samlar inte bara på Bohuströjor och koftor – hon samlar också på kunskap om de vackra plaggen. Hon pratar om formgivarna bakom mönstren, hur tröjorna stickades och tankarna bakom hur okmönstren är placerade och färgerna har kombinerats.
Man vill ju alltid se insidorna. Eller hur? |
Hur är de stickade? |
Hennes egen favoritdesigner är Anna-Lisa Mannheimer Lunn och Margareta älskar de äldsta tröjorna/koftorna lite extra mycket.
Olika versioner av Röda randen av Anna-Lisa Mannheimer Lunn |
Hon har fördjupat sig i hur garnerna och färgerna ändrades med tiden – under de trettio år som Bohus stickning fanns hann modet växla och angoragarnet ersatte fårullen.
Blå dimman stickad i olika garner – ull och angora. |
En del mönster är lätta att sticka, medan andra verkar vara gjorda mer för själva mönstrets skull, utan att så mycket hänsyn tas till att det ska bli en stickning som flyter på.
Att lappen ofta sitter kvar (pga ordentligt fastsydd) gör det lättare att se att det är en äkta Bohus. |
Och att vi nu stickar nya Bohuströjor tycker Margareta är toppen, för hon uppskattar inte bara gamla plagg.
– Varje ny Bohuströja eller kofta som stickas gör att det finns ännu ett kulturhistoriskt intressant plagg i världen, säger hon.
Margareta med en bohusinspirerad tröja hon stickade för några år sedan. |
Hon har själv stickat mycket förr och gjort många Bohusinspirerade tröjor, men nu får hon ont i axeln så hon får nöja sig med att fortsätta samla. Och sprida kunskap – på sitt eget, mycket underhållande sätt.
Lyssna och lär – och ha det så kul!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar