söndag 5 december 2021

145. Hemma hos Tant Kofta

 Tant Kofta, som egentligen heter Lotta Blom, bor i ett hus ute i skogen. Där finns också en garnaffär inrymd i en före detta gäststuga – och i nere källaren har hon sitt ganska hemliga garnfärgeri.

Lotta stickar på en grön Runda filten.

Men när hon stickar sitter hon på sin glasveranda med en katt eller två.

 

Tant Kofta är ofta först med det senaste. Det var, till exempel, hon som startade trenden att sticka koftor uppifrån och ner för några år sedan, hon var en av de första som handfärgade garn och hon har också experimenterat med att sticka och valka för att det ska finnas ett bättre alternativ till fleecetröjor.

Lotta visar "snöbollsmetoden".

 Lotta valkar även sockor genom att tvätta och rull-gnugga dem som man gör med snöbollar ungefär.

Men hennes senaste projekt heter Ullen vi ärvde och handlar om att göra garn av ull från de allmogefår som finns kvar i Sverige. Varje ras har ull med speciella egenskaper och Lotta har gjort mönster som passar till respektive ull. 


Vantar i garn från Klövsjöfår.

I en liten märkbok som Lotta fyndat finns fina bokstäver.

 

Av Helsingeullen blev det väskor.


Av Värmlandsullen blev det en sjal.

Av Svärdsjöullen blev det mössor.

Av mjuk Tabackstorpsull blev det små pulsvärmare.

Lotta är verkligen kunnig om ull, fibrer och de olika fårraserna. Under 2022 kommer hon att fortsätta med nya garner från de resterande allmogeraserna – allt spinns av Båvens spinnhus där Lotta jobbar ihop med Karin Strömberg Lundquist.

Hon hinner också färga en massa garn (med lite hjälp av sin man Mats) och får verkligen färgerna att spraka. På Instagram har hon skapat hashtaggen #finastefärgen


Finaste blå färg på sockorna.

Så häng med hem till Tant Kofta och lyssna på allt intressant hon kan berätta om alla sina påhitt. Som när hon firade att hon fyllde 60 genom att bada i ett badkar fullt med knappar!


Vackra vantar med broderi inspirerat av
monogram på gamla linnehanddukar

Lotta har säkert också något nytt spännande på gång. Katten Ernst vet nog vad det är, men har lovat att inte säga något...


Avsnittet finns här, som vanligt. Sticka gärna medan ni lyssnar!

2 kommentarer:

  1. Åh, vad spännande! Så mycket fina saker du stickar! Är så nyfiken på ditt växtfärgade garn! (kan inte sånt själv, men kan tänka mig att köpa).
    Jag bor också ute på landet, och stickar ganska mycket.
    Mvh Annki J. (ak.jadersten@gmail.com)

    SvaraRadera
  2. Vilken otrolig kvinna som kan så mycket spännande saker. 😍🥰💓

    SvaraRadera