onsdag 29 december 2021

Så här gör du en tofs till luvan

 På toppen av en luva är det fint med en tofs. Så här kan du göra en!


Bild 1.

Linda garn runt en bit kartong, ca 10 cm lång (bild 1.)

Bild 2.




 Mät av garn i samma färg som tofsen ca 140 cm och vik den dubbel. Trå med en nål den dubbla tråden under de lindade trådarna i kartongbitens ena kortände (bild 2). 

 

Bild 3.

Knyt åt och klipp upp (bild 3).

 

Bild 4.

Knyt om alla trådar ca 1,5 ner från den sida som inte är uppklippt (bild 4).

Bild 4a.
 

Lägg tofsen i en sil och håll över en kastrull med kokande vatten. Ångan göra att garnet öppnar sig och tofsen blir tjock och fyllig. Jämna till med en sax (bild 4a).

Fäst fler trådar i toppen av tofsen och fläta eller gör en s.k. japansk snodd med hjälp av en pappcirkel.

Fläta: Mät av en tråd, ca 70 cm, och trä igenom på samma ställe där tofsen knöts ihop. Med de tre dubbla trådarna flätas en snodd (på samma sätt som när du flätar håret).


Bild 5.

 

Japansk snodd: Rita upp en cirkel ca 6 -7 cm i diameter.  (bild 5). Klipp ut cirkeln, gör ett hål i cirkelns centrum. Gör åtta markeringar runt cirkeln, börja med fyra st som på en klocka 12, 3, 6 och 9. Gör ytterligare fyra markeringar mitt emellan. Klipp små jack, ca 0,5 cm, vid varje markering. 


Bild 6.

  Mät av ytterligare fem trådar, ca 70 cm vardera, och trä igenom på samma ställe där tofsen knöts ihop (bild 6).

Bild 7.

Dra upp de sju dubbla trådarna genom hålet i pappskivans mitt. Dra åt ordentligt och sätt trådarna i sju av jacken - ett av dem ska vara tomt (bild 7).

 *Snurra skivan så det tomma jacket är mot dig, ta den tredje dubbla tråden på skivans högra sida och flytta den till det tomma jacket. Upprepa från * så växer en snodd fram på pappskivans undersida. Dra emellanåt i tofsen/snodden och se till att de dubbla trådarna ligger spända hela tiden. 

Här finns en YouTube-film som visar hur du ska vrida och flytta trådarna: Enkel japansk snodd med sju trådar.

 

Bild 8.

 När snodden är så lång du önskar knyt ihop trådarna med varandra så att den inte går upp. Dra igenom snodden i luvans topp och fäst alla trådar på insidan (bild 8).

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar