söndag 9 januari 2022

147. Räkna de lyckliga stunderna blott

Glada att ses igen.

Vi har tagit oss igenom 2021 – året som tyvärr blev mycket mer av samma som det som 2020 bjöd på. Även om vi har kunnat resa lite, träffats mer och inte varit så isolerade som tidigare har 2021 ändå varit lite av ett år i uppförsbacke. Tack det är bra nu, typ. Men så glada för det vi ändå fått göra och vara med om. "Räkna de lyckliga stunderna blott och låt dem i hjärtat bestå."

Stickåret 2021 - summering och utvärdering
I årets första avsnitt summerar vi poddåret 2021 och försöker ringa in några viktiga och minnesvärda saker. Vad har vi funderat på, vad har vi stickat? Och hur slog våra spaningar inför 2021 in? 

Johanne funderade ju då om stickningens status - och det gjorde hon verkligen spot on! Stickningen är nu på flera sätt hetare än någonsin och många yngre har börjat. 

Nu frågar hon sig om patentstickningens popularitet har peakat. Kanske var tröjan Flora av Anna Dandelion för Järbo kronan på patentverket.

Och nu stormar verkligen intarsiastickning fram med stora steg, som snygga tröjan Landscape vest av Ann Ringstrand och Cilla Ahlström.

Vi nämner även stickade klänningar, växtfärgning och att hemstickat ska se ut som köpt. Samt konstaterar att hela Sticksverige dök in i mohairmysig nostalgistickning under 2021. Men har mohairen slagit i taket nu? 

Nu väntar Soorik dress av Gudrun Johnston
bara på att få fickorna påsydda. Kan ta tid...

Spaningar och aningar inför 2022
Traditionsenligt ger vi oss på att skåda in i det nya året och spekulera om vad vi kan förvänta oss.

Johanne spanar att strukturstickning kommer bli nästa stora sticktrend. Även balaklava, sjaletter och turbaner kommer på tal. I sina försök att hitta en svensk Petite Knit nämns Sara Stark och Essy Winnerholt som gjort tröjan Osaka för Svarta Fåret. 

Och det känns som om alla har stickat norska Inga Semmingsens Vulkan sweater som är både fin och ser ut att vara en rolig och omväxlande stickning. Hon heter Vippetavpinnene på Instagram.

Johannes dotter Elise tipsar om kontot @gregoriafibers på instagram och Johanne namedroppar också engelska kontot @lilykatemakes och danska @p_o_p_k_n_i_t som dock inte har fler följare än Petite Knit. Även en besserwisser kan ha fel ibland...

Sedan vågar hon sig också på att förutspå att virkningen är den nya stickningen. Det är inom virkningen det händer mest just nu. Fantastiska Anna Erlandson (@hooked_by_anna) bidrar till mycket fint och det finns också en kul virktjej som heter Moa som har butiken Honsedesign i Varberg.

Vad vill vi sticka under 2022?
Johanne hoppas hinna sticka något sina Starmore-kit nu när hon inte längre gör en tidning. Och mysbyxor!

Heléne är inte orolig att hon inte ska hitta på något att sticka. Eller ligger sömnlös pga garnbrist då hon förköpte sig på Rowangarner när vi var i Tallinn i höstas.

Bästa fyndet 2021!
Gott Nytt År!
Under förra året släppte vi 23 avsnitt av Nördic knitting, av dessa innehöll nio intervjuer. Heléne tyckte att de två Frågelådan-avsnitten var extra roliga att göra - vi kommer säkert att göra om det upplägget! 

Stort tack till alla som lyssnat och hört av er under året! Vi har en lång lista med roliga, intressanta tips och önskemål till kommande poddavsnitt. Men fler är alltid välkomna.

Mysteriemössan 7

Och tack till alla som köpt beskrivningen till Mysteriemössan och därigenom stöttat oss i att fortsätta göra och publicera Nördic knitting!

Vi hoppas att vi kommer att kunna åka iväg och spela in nya spännande avsnitt av podden under året. Vi har alltid lika kul!

Men vi behöver verkligen vässa våra
skills när det gäller att ta selfies.


Lyssna på avsnittet här eller i din poddapp! Kram från Heléne & Johanne!


2 kommentarer:

 1. Lyssnade på det här avsnittet igen idag. Att pandemin bara hade hunnit lägga sig innan ett vansinnigt krig tog över fanns inte ens i ens vildaste fantasi då för två månader sen.
  Mycket av det ni säger känner jag så igen. Jag har tappat min energi för stickningen under vintern men börjar nu sakta hitta ny energi. Den får jag av vilsam stickning med islandsgarn. Älskar att sticka i Léttlopi ochi plötulopi/förgarn, blir bara stressad av alla stiliga detaljer som man måste lösa.Jag är så glad att du Hélène ofta återkommer till dessa garner. Jag är också glad över att ni finns som podcast som är lite närmare i ålder än alla podcaster med 25-30åringar som det finns otroligt många av. Så tack för att finns och för ett fantastiska arbete med Nördic Knitting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem hade kunnat ana att pandemin bara skulle kännas som en mild västanfläkt i jämförelse med Putins krig. Och vem vet hur det kommer att sluta...

   Tack för din fina kommentar och för att du lyssnar på oss. Det är så bra att det finns olika stickpoddar för olika åldrar och stickintresse. Vi kompletterar och inspirerar varandra.

   Radera