söndag 23 januari 2022

148. Boktips

 Sticka vantar av Lotta Lundin

 

I boken finns beskrivning till en grundmodell och 18 olika diagram med mönster till vackra blommor, gulliga djur, men framför allt porträtt av coola kändisar. Obs! Håll koll på masktätheten som är 40 maskor på 10 cm. 

 

Vi intervjuade Lotta om hennes fantastiska vantar i avsnitt 139. 

 

 

Hundens stickade favoriter av Stina Tiselius

 


En bok för hundägare och hundälskare med leksaker och värmande plagg som du kan sticka. Det finns mönster för både stora och små hundar.   

 

 

Sticka, sy och skapa av Erika Åberg med underrubriken kreativa projekt i naturliga material.

 


Erika visar hur man färgar och trycker på tyg, syr proktpåsar av gamla vackra tyger och gör vacka lapptäcks-grytlappar. Allt i en harmonisk färgskala av milda, smutsiga pasteller.

Garn har ett helt eget kapitel och det finns stickmönster till, bland annat, ett par fina sockor och en sjal. Ett extra plus för Erikas vackra teckningar. 

 

 Färga garn och sticka av Anna Bauer och Eva Zethraeus

 

Det här är lite som en kokbok för växtfärgare. Anna och Eva har färgat med växter, svampar och löss. Och den som sett 70-talets växtfärgade garner blir kanske förvånad över hur färgsprakande resultatet blir. 

 

Boken avslutas med en samling mönster som passar bra till växtfärgade garner, när man kanske bara har en begränsad mängd garn av en färg. Det är design som tål färgskiftningar och färgväxlingar. Dessutom är den förstås cool! 

 

 Stickning och växtfärgning av Signe Siemsen

 

 

Signe har varit/är fotomodell och modellar själv alla plagg i boken. Men hon har också gått konstskolor och lever ett liv nära naturen, samlar olika växter och örter som hon inte bara växtfärgar med utan gör krämer av med mera. Det är oerhört vackra bilder, som målningar med mjukt naturligt ljus och en väldig 70-talskänsla över boken. 

 

De växtfärgade garnerna är i milda och dämpade färger och jordfärger. Det finns också enkla och stilrena stickmönster, som vänder sig till nybörjare – basplagg i Petite Knits stil.

 

Sticka från grunden av Ivar Asplund


 Vår vän, stickfilosofen Ivar, har gjort en ny stickbok som riktar sig till mycket till nybörjare, men som man kan ha glädje av även som mer erfaren stickare. Ivar är en mästare på fina detaljer och smarta lösningar. Vi ber att få återkomma med en intervju med författaren ifråga.

 

Mera vildmarkströjor av Linka Neumann

 

 

En fortsättning på den första boken Vildmarkströjor. Denna innehåller 26 projekt för barn och vuxna. Det är mycket färg, kralliga ullgarner och vackra foton. Beskrivningarna kan vara lämpliga för den som vill sticka sin första mönsterstickade tröja.

 

Sticka till barn av Marisa Nödeke, Sandra Groll och Kersin Bovensiepen

 

  

Boken är översatt från tyska och innehåller många söta barn i fina modeller av stickade plagg. Det är enkel stickning, ingen flerfärgsstickning, men många strukturmönster. En del är stickat i Rowangarn och Langyarns, men även i Lamana som inte verkar vara så vanligt i Sverige. Det går att byta, men då ska man också veta hur man gör det.

 

Sticka mössor, halsdukar och vantar av Wenke Müller

 

 

Också översatt från tyska och innehåller 21 mönster till stickade accessoarer. Det är mössor, vantar och sjalar, med mera. Det finns ett set i vårt favoritflätmönster som kallas  OXO – eller hugs and kisses. 

 

Stickning från Fair Isle av Mati Ventrillon

 

 

 

Denna bok är översatt från engelska och innehåller 15 mönster. Mati gör en annorlunda take på riktigt gamla och traditionella Fair Isle-mönster. En bra idé är att hon har två varianter av färgsättning av varje mönster,en grå färgställning och färgglad färgställning. 

We like! 

 

 

Unik strikk av Inga Semmingsen och Sigrid Marie Blom

 


 Inga Semmingsen och Sigrid Marie Blom är mer kända som "vippet av pinnerne" och "blomstrikk" på Instagram. Det första mönstret är Ingensgenser som lämpar sig särskilt väl för restgarner eller garnkalendrar.

En bra idé i boken är att använda samma mönster på olika typer av plagg, som kofta, som barntröja och mössa, till exempel.

De leker med tekniker och blandar flerfärgsstickning med strukturstickning på ett sätt som känns nytt och modernt. De blandar också mosaikmönster och hålmönster i en sjal. De har också mönster i lite annorlunda strukturstickning.


Rett i garnet av Line Iversen och Margareth Sandvik

 

Boken går att beställa från
bokaffärer som finns online
 

Om fiskartröjor och deras historia, samt nya mönster. Den baserar sig till en del på forskning gjord av etnologen Gunvor Ingstad Trætteberg som levde mellan 1897 och 1975. Hon forskade om fiskarens yrkesdräkt och skrev utkast till två böcker som inte blev utgivna förrän efter hennes död. Det finns också en del kläder på museum som de har tittat på.

Första delen av boken handlar om historia och dokumentation, och det görs en grundlig genomgång av en fiskares kläder. Andra delen är mönster till tröjor och koftor, men även mössor, ett par långkalsonger, strumpor och vantar.

  

Fabel Knitwear, 34 romantiska mönster till kvinnor av Helene Arnesen. Volym 1

 

 

Boken är en hyllning till det feminina, en del mönster är nya andra är gamla favoriter som Helene gjort tidigare. Det är spets, stora kragar, volanger och puffärm och korta, kroppsnära koftor i 40-talsstil.

Allt är stickat i norska garner och hon har också gjort olika instruktionsfilmer som det finns qr-kod till i boken. Det känns som om man får mycket i boken!

 

Cherish av Marie Wallin

Samma mönster, olika färger

 
Den nya mönstersamlingen Cherish består av 12 beskrivningar där Marie Wallin arbetat om tidigare design till nya färgställningar i det egna garnet British Breeds. Resultatet är helt andra, mer rosiga och ljuva, tröjor. 


 Fair Isle Knitting and Design av Nicki Merrall

 

Boken är tänkt som en introduktion till fair isle-stickning, en guide. Här finns ett historieavsnitt, fakta om mönster, färglära, stickteknik och några grundmönster. Avslutningsvis hur mönster kan färgsättas. Innehåller många handfasta råd, många bilder. Vänder sig till dig som vill lära mer! Beskrivning till fem enkla projekt ingår.

 

The Shetland Trader Book Three, Heritage av Gudrun Johnston

 


Gudrun har använt sin mammas design från 70-talet och uppdaterat mönstren, samt stickat allt i Shetlandsgarn och färger som finns nu. Det är mönster tre klänningar, flera tröjor, mössor och sjalar.


Johanne älskade allt med den här boken och har till och med stickat klänningen Soorik (bara fickorna kvar att sy på).

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar