söndag 6 mars 2022

151. Fantastisk svensk Fair Isle

Att Carina Olsson har gjort en bok med vackra Fair Isle-mönster färgsatta med inspiration från, bland annat, naturen på Gotland har vi faktiskt pandemin att tacka för. Så, tack pandemin!

Carina med sin kopia av
den vackra 20-talströjan

I flera månader satt hon först och stickade provlapp efter provlapp för att testa färgkombinationer och sedan hade hon några månader till på sig att sticka upp så gott som alla modeller.

En del av Carinas samling av provlappar.

Det blev flera tröjor, en kofta, två mössor, en slipover, en barntröja, vantar, fingervantar, en cowl (har vi glömt något?) – alla i finstämda färger med inspiration från naturen.

När man lyssnar på poddavsnittet skulle man kunna tro att det handlade om något helt annat – lite fräckare – om man bara går efter de ljud som vi gör när vi får se hela högen med provlappar och plagg från boken. Men vi är nog inte ensamma om att reagera så på saker stickade med Shetlandsgarn....

 

Och så här såg det ut när vi spelade in.

 Carina har använt garn från både Jamieson´s och Jamieson & Smith och alla mönstren i boken är traditionella. (*ljud av rungande applåder*)

Finaste fingervantarna vi sett på länge!

 Hon berättar också i avsnittet om de resor hon gjort till Shetland, först tillsammans med ett gäng stickvänner och sedan om hur det var att stanna kvar helt ensam för att få uppleva öarna på egen hand. 

Och så himla snygg mössa!

 På Instagram heter Carina @kallmink och på hennes konto går det också att se en del av de bilder som varit inspiration till färgkombinationerna hon har satt ihop. 

En magisk stund...

 Förutom stickboken med Fair Isle-mönster har Carina tidigare gjort två böcker om broderi, som förstås också är väldigt fina. 

Och hon mer eller mindre lovar att hon ska göra en Fair Isle-bok till. Eller hur? Lyssna på samtalet och avgör själva.

Alltså – hur magiskt vackra färger?!
Carina berättar att hon känner i kroppen när det funkar.

 Vi har också fått ett exemplar av boken Fair Isle-stickning Tröjor, mössor och vantar med färger från naturen (Polaris fakta) att tävla ut.


För att vara med i tävlingen gäller det att svara rätt på en fråga som ni hittar här.  Svara senast fredag 18 mars.

Och svaret hittar ni i avsnittet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar