söndag 15 maj 2022

156. Inspirerande isländska kvinnor

 

 

På Island säger man att "Ull er gull", vilket det inte är svårt att skriva under på. Under vår stickresa fick vi även lära oss att just den isländska ullen är något alldeles extra. Ja, för nu har vi äntligen fått resa till Island! Världens Resor arrangerade en Stickresa till Island och Nördic knitting hade den stora glädjen att få vara resans ciceroner.

Kokande vatten direkt ur marken

Island är som ett sagoland med både säregen och vild, mäktig natur. Det finns aktiva vulkaner och varma källor. Favoritgodiset är choklad med lakrits. Allt kändes spännande och outforskat, men även tryggt och hemvant när det kom till ullen. Det är inte svårt att förälska sig i den värmande och robusta ullen som man verkligen inte klarar sig utan i detta klimat.


Borgarnäströjan med fåglar
runt oket i butiken Ullarselid.

Det vi alla tog med oss hem, förutom resväskor fulla med garn, var mötena med de starka, självständiga och inspirerande isländska kvinnorna. Vi fick träffa flera!

 

Sigrún Indridadottir

Sigrún som låter spinna garn från sina får och getter. Hennes företag heter Rúnalist.

 

Sigrun låter spinna garn från egna får
och getter och handfärgar det sedan.

Hulda som driver Uppspuni Mini Mill.

Hulda Brynjólfsdóttir med sitt favoritlamm.

Katrin som arbetar med islandshästar på sin gård Skeidvellir.

Katrín Sigurðardóttir

Gudrun som växtfärgar garner, med mera, i sitt företag Hespa.

Guðrún Bjarnadottir

 Det började för 13 år sedan med en mastersuppsats på universitetet – som spårade ur. Och blev ett garnfärgningsföretag i stället!

 

Gudrun vid grytorna

Margret som har övertagit ansvaret för garnbutiken inom kollektivet Thingborg

Margret Jonsdottir har också
gjort mönstret till tröjan som
Heléne letat efter i många år.

 

Handfärgad plötulopi på Thingborg.

Det fanns förstås i fårens naturliga färger också.
Mjukt, mjukt, mjukt...

Gudrun som forskar kring isländska folkdräkter och driver Annriki.

Guðrún Hildur Rosenkjær har stickat kopior
av jackor från 1800-talet på stickor 1,5 mm.

  Vad sägs om en närmare titt kanske?


Och raglanok är sedan gammalt...
 

Dessutom vår fantastiska guide och busschaufför Lena som var kunnig, trevlig, rolig och verkade känna alla.

Lena både körde och guidade.

 

Det är ingen av dem som suttit och väntat på att något ska hända utan det har de själva sett till! 

Vi åker gärna tillbaka till Island och det kanske finns fler som vill hänga med nästa år?

Två kvinnor som blev otroligt imponerade.
Och inspirerade!

I avsnittet får du höra om dem alla och vad vi var med om under veckan på Island. Men detta är bara första delen - det kommer snart ännu ett avsnitt med ännu mer isländsk ull!


4 kommentarer:

  1. Men alltså, så snabba ni är! Jag har knappt återhämtat mig av alla intryck och ni har hunnit knåpa ihop ett avsnitt. Så fint beskrivet om alla handlingskraftiga kvinnor vi träffade. Å naturen. Å ullen. Å en del isländska ord tränar jag gå att uttala högt för mig själv:) En FANTASTISK resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har inte heller hunnit smälta allt ännu. Det var så späckat med intryck och härliga möten. Och vilken trevlig grupp! Så mysiga stickkvällar vi hade. Hoppas att vi ses snart igen.

      Radera
  2. Nästa år skulle jag gärna följa med. Var på Island 2017 med resa ordnad via LRF. Lena var guide åt oss på den resan. Fantastisk guide! Visade oss mycket intressant med inriktning på lantbruk och odling plus turistmåsten. Det var på den resan mitt stickintresse väcktes till liv igen. Köpte garn av en stickdesigner i liten ort Hella. Fick ta foto av hennes tröja och återstickade den till mig och mina döttrar när jag kom hem. Döpte mönstret till Hella. Efter det har jag nog stickat ca 30 islandströjor till släkten :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hoppas att det blir en resa till nästa år. Och det vore jättekul om du kunde följa med. 30 islandströjor är ju en otrolig prestation! Kul att Lena var din guide då. Visst är hon fantastisk. Det låter spännande med tröjan du stickade åt dig och döttrarna också. Håll koll på Världens resor ifall de ordnar en ny Islandsresa.

      Radera