onsdag 27 juli 2022

160. Premiär för En Svensk Stickklassiker

I slutet av mars 2022 var det premiär för En Svensk Stickklassiker. Det är Karin Kahnlund och Evelin Skeppström som hittat på denna extraordinära stickutmaning som ska genomföras under ett år. 

Och eftersom det lät som om det kunde handla om riktigt långsam och krånglig stickning så ryckte självklart Nördic Knitting ut för att spela in ett avsnitt.

Karin Kahnlund och Evelin Skeppström

 

Idén till En Svensk Stickklassiker föddes när Evelins man gjorde den svenska idrottsklassikern (Vasaloppet, Lidingöloppet, Vansbrosimningen och Vätternrundan) för några år sedan. 

Tänk att så många lägger ner så mycket tid, pengar och engagemang på fyra event under ett år... Skulle det inte gå att göra något lika utmanande inom ett annat område – som kvinnor traditionellt sett brukar ägna sig åt, slog det Evelin. Tänk om stickningen kunde lyftas fram, synliggöras och belönas på samma sätt?

Klart att det måste testas.

Så Karin och Evelin satte ihop En Svensk Stickklassiker, som bygger på svenska sticktraditioner, material, mönster och metoder och skapade en rejäl utmaning för de blivande deltagarna.

För det här är vad man ska hinna sticka under ett år – efter att först ha skapat ett eget mönster med utgångspunkt i den folkliga traditionen:

  • en skånsk spedetröja
  • ett par tvåändsstickade vantar från Dalarna
  • en Hälsingetröja
  • två par vantar i den norrbottniska traditionen

Varje delmoment börjar med en digital eller fysisk träff och mellan de olika momenten är det föreläsningar och andra online-aktiviteter. Olika experter inom respektive område introducerar varje ny del och alla får också två timmars individuell handledning av Karin. Dessutom finns en sida på Facebook där deltagarna kan kommunicera, peppa och tipsa varandra (det kanske behövs ibland...)

Detta första år fanns det 30 platser i startfältet för Stickklassikern. Men intresset var så stort att det redan bildats en kö till nästa år. Det har strömmat till deltagare från hela landet, från Österlen upp till Gällivare.

Projektpåse med Stickklassikerns logga

När allt är färdigstickat och godkänt får deltagarna diplom. Det blir också en utställning och förhoppningsvis finns det då 30 olika varianter av varje plagg!

På Karins sida Uppstickaren kan du läsa mer om den nya svenska stickklassikern och vad som ingår i "startavgiften". Och vill du se hur det går för alla under tiden de kämpar med årets utmaningar kan du följa taggen  #ensvenskstickklassiker på Instagram.

Eller maila till evelin@formthefuture.se om du vill sätta upp dig på en intresselista för att få förhandsinfo till En Svensk Stickklassiker 2023. 

Evelin och Karin funderar nu på hur det här spännande konceptet kan utvecklas. Det finns ju fler spännande och intressanta svenska sticktraditioner att dyka ned i! 

Glada hejarop från oss till alla deltagare!

 Blir du också nyfiken på  En Svensk Stickklassiker - lyssna på avsnittet här eller i din poddapp.

 

2 kommentarer:

  1. Ojoj det där var att sätta press på sig det var ju inte några snabbstickad projekt direkt. Men kul och rolig idé.

    SvaraRadera
  2. Så spännande att höra om saker man inte hade någon aning om innan! Och härligt med entusiaster!! Kul program.

    SvaraRadera