söndag 10 juli 2022

159. Möt Viveka på Uradale Farm

 Under Nördic Knittings resa runt Shetland passade vi på att prata om språk, får, ull och garn med svenska Viveka Velupillau på Uradale Farm.

Viveka är både professor i lingvistik
och stickare/virkare som gör egna mönster.

För även när de gamla stickade plaggen inte finns kvar och kan berätta sin historia själva så finns det spår kvar i språket. Och stickningen går att spåra kanske ända tillbaka till 1100-talets Shetland.

Viveka är professor i lingvistik som särskilt intresserat sig för minoritetsspråk på olika sätt. Tillsammans med Roy Mullay har hon skrivit en grundbok i shaetlan som går att ladda ner gratis.

Hon berättar vad som döljer sig bakom de speciella orden i stickspråket på Shetland – de ord som levt kvar lite i det fördolda eftersom de fördes vidare från mormor/farmor till barnbarnen samtidigt som de lärde sig att sticka.

Som svensk är det roligt att upptäcka vad man säger när man ska lägga upp och repa sin stickning. Och ordet för själva stickningen är sock (strumpa).


Varför det har blivit så kan Viveka förstås förklara.

Hon kom till Shetland för språkets skull och blev kvar. Nu bor hon på Uradale farm, en gård som är känd för sitt ekologiska garn från ursprungliga Shetlandsfår.

Just nu virkar Viveka olika rutor i reliefmönster
i gårdens egna ekologiska garner.

 

Det är Polly Plums mönster Gwendolyn

Allt på gården görs på mest möjliga hållbara sätt. Fåren går ute och matas aldrig med kraftfoder eller får antibiotika (om de inte är sjuka). 

Ullen har kvar sin naturfärg och mycket lanolin (ullfett), garnet spinns långsamt och varsamt på Lanark spinneri som har gamla maskiner. Det ger en jämnare, mjukare och starkare kvalitet.


Uradales shetlandsfår i alla naturliga färger.
Den ljusbruna nyansen heter moorit
som betyder "röd som heden".

 

Färgerna kan skifta lite från år till år – garnet påverkas av väder och vind och även ålder på fåren. Det allra tunnaste, finaste garnet kommer från de årsgamla lammen när de klipps för allra första gången.

 

Garnet är färgat på olika brungrå nyanser av ullen
vilket gör det lätt att sticka fina Fair Islemönster.

 

Det finns två butiker som säljer Uradale garn i Sverige: Tant Hulda i Lund och Syjunta och kafferep (som bara finns på webben). Men det går också att skicka efter från Shetland (tänk då på att det blir tull, moms och avgifter). 

 

Ullen från ett enda får som lyckats
smita från klippningen tre år i rad!

 

Viveka gör också egna mönster till garnet som är lätt att skicka efter (eftersom de laddas ned som pdf:er) och du hittar dem här.


Viveka gillar att blanda olika traditioner
som Fair Isle och Bohus stickning i sina mönster.

 

Under Shetland Wool Week kommer hon att ha ett par workshoppar som kommer att vara digitala så att du kan delta även om du inte kan åka till Shetland.

Vi har nog aldrig lärt oss så mycket på en och samma gång som under samtalet med Viveka. Så tak dee sock (ta med din stickning) och lyssna här eller i din mobil/Ipad!

1 kommentar:

  1. Hejsan, ny lyssnare här som verkligen fastnat för podden, ni är mitt sticksällskap numera. Ville bara säga tack för trevliga lyssningsstunder och särskilt detta avsnitt! Uradale-garnet är mycket vackert och det får mig sugen att prova sån där Fair Isle-stickning med sådana där vackra färger.

    SvaraRadera