fredag 24 juni 2022

158. Shetland forever


Både högtidligt glada och samtidigt alldeles toklyckliga - så kändes det att äntligen vara tillbaka på Shetland. Som vi längtat! Vad hade hänt sedan sist? Det var mycket som var sig likt, tack och lov, men visst märktes det att mycket hade hänt på två påfrestande år. Och en brexit.

Nästan det första vi gjorde var att besöka Wilma Malcolmson i hennes studio. Ett kärt återseende!

Wilma och Terri

Vår grupp fick en eftermiddags workshop tillsammans med Wilma och hennes barnbarn Terri - som också lever på sin stickning. Innan vi skiljdes åt tipsade Wilma oss om att vi borde besöka hennes granne Sheila som producerar garn från sina egna får. Så lite senare under veckan besökte vi faktiskt Laxdale Yarn.

Vi tittade även in till Cecil på Paparwark som också har börjat spinna garn från egna får under namnet West Lynne Wool.

Under veckan gjorde vi flera fina utfärder tillsammans med gruppen. När vi inte var ute och åkte satt vi tillsammans på Busta House och stickade. En av dagarna kom självaste Hazel Tindall och höll en workshop.

Long Room - perfekt för stickning!

Under vår vecka skulle årets patron för Shetland Wool Week tillkännages, men det blev fördröjt så vi fick inte veta förrän vi kommit hem; Linda Shearer som designat årets mössa Bonne Isle Hat. I år presenterades fem olika färgställningar av lokala garnproducenter. 

Shetland Wool Week startar i år den 24 september.

Commercial Street, Lerwick

Det var flera kära återseenden på Uradale Farm, Burra Bears, Shetland Museum och, naturligtvis, garnbutikerna. Dagen vi var inne i Lerwick stillades vårt uppdämda behov och det köptes "en del" garn.

Bilden på busschauffören Richard som kämpar med att trycka in alla påsar i bussen blev faktiskt lite viral.

I utbildningen till busschaufför på Shetland ingår
att lära sig stuva garn på effektivast möjliga sätt...

På Shetland Museum fick vi titta närmare på en rayontröja där trådändarna knutits fast i långa rader längs kanterna. Så Lærke var inte först.

JUST TIE KNOTS!

Rayon är en typ av viskos och väldigt glansigt.
 

En av dagarna reste vi upp till nordligaste ön Unst och fick träffa damerna som stickar tillsammans på The Heritage Center, vi åt lunch på Victorias Tea Room och tog en liten promenad längs Norwick Beach. 

Norwick Beach

Som vanligt var det en oförglömlig resa med många skratt, mycket stickning, goda vänner och shetländskt finväder. Sista dagens vandring, i sol och vind, längs klipporna vid Eshaness var något alldeles extra.

Eshaness

Sedan vinkade Nördic knitting av gruppen som reste hem medan vi stannade kvar ett par dagar på egen hand. 

Vårt bed and breakfast inne i Lerwick låg en minut från bokhandeln och två minuter från Jamieson's garnbutik. Vi hade stämt träff med flera personer som vi drömt om att få intervjua i flera år. Nu blev det äntligen av och resultatet kommer såklart att presenteras i podden framöver. 

Men redan i detta avsnitt kan du lyssna på när vi besökte Sheila på Laxdale Yarn!

 

Garnväggen på Jamieson's of Shetland

Vi fick också svar på en av livet stora gåtor; hur är garnfärgerna sorterade i butiken hos Jamieson's of Shetland? Svaret får du om du lyssnar på detta avsnitt!Kommentera gärna avsnittet! Dock har vi nu tvingats till att granska alla kommentarer innan publicering pga tålamodsprövande spamrobotar. Därför syns inte din kommentar på en gång, bara så du vet! Kram från Johanne & Helene

1 kommentar:

  1. Hej! Nu har jag just hört era två senaste avsnitt. Så roligt! Jag var på Island i påskas och ska till Shetland i september. På Island köpte jag bland myyyycket annat Kambgarn som jag nu har använt till att sticka årets Wool week-mössa - med tofs och allt. :) Jag köpte också Istex jubileumsbok och har stickat en kofta, men det kommer nog att bli fler mönster från boken testade. Jag reste med familjen och portionerade ut garn och mönsterhäften/-böcker i allas resväskor. :)

    SvaraRadera