söndag 30 oktober 2022

165. Majas koftor i nordisk tradition

 

Maja Karlsson med sin nya bok "Koftor"

Under två år har Maja stickat de 20 koftor som ingår i hennes nya bok. Hon beskriver den intensiva processen som att ha samma inställning som i idrott - jobba inrutat och målmedvetet. Eftersom alla idéer inte heller fungerar direkt blir det till att backa och prova igen. "Man måste tycka om att göra om", säger Maja.


I boken finns både fest- och vardagskoftor. Det finns koftor för nybörjare och för den med mer erfarenhet. Maja har lagt sig vinn om att det ska vara en mix av koftor i boken. Koftor för vintern och för sommaren. Man kan aldrig ha för många koftor!

Fotografierna är tagna på Lilla Hyttnäs, Karin och Carl Larssons konstnärshem i Sundborn, Dalarna. Omslagskoftan heter också "Sundborn"  i färgerna senapsgulgrön, rosa och svartgrå; det var en av de roligaste koftorna att göra, berättar Maja.


Koftan "Arvet"

I avsnittet berättar Maja om flera av bokens koftor. Bland annat hur hon återskapat sin farfars och fasters koftor. Det har blivit en mer personlig bok denna gång.

Koftorna Leora, Vårbyk, Smycket och Dahlia

I boken finns koftor av olika svårighetsgrad och konstruktioner. Stickade uppifrån och ned, med istickad ärm och förkortade varv, isländska ok, mönsterstickning och flätor. Det finns också en stick- och klippskola som stöd för alla teknikska moment.

Systerskapet

Koftan "Systerskapet" är en riktig favoritkofta där många redan stickat vantar och sockor med den Selbuinspirerade bården. Ringdansen är en symbol för hur vi hjälper varandra framåt i livet - generation för generation.

Maja jobbar även som designchef på Järbo och berättar i avsnittet om vad hon gör på jobbet. Hur hon planerar och kommer på de olika kollektionerna och hittar nya formgivare. Superspännnade!

Boken "Koftor" är utgiven år 2022 av Bonnier Fakta. Fotografierna är tagna av Helén Pe.

Maja & Johanne

Lyssna på när Johanne träffade Maja - och alla koftorna - här eller i din poddapp!


1 kommentar:

  1. Tack för ett fint avsnitt om Majas koftor. Så roligt att höra lite av historierna om koftorna. Spännande också med tänket kring svensk ull! Ser fram mot nästa blogg.

    SvaraRadera