söndag 4 juni 2023

178. Sofias stickliv i London

Tänk dig att du bor i London och hela ditt liv består av stickning. Detta är inte någon dröm utan alldeles på riktigt för Sofia Otterbeck.

När Sofia var på besök i Sverige för ett tag sedan passade hon på att sitta ned i Johannes kök för en pratstund om vad som är aktuellt inom stickning i Storbritannien.

Sofia Otterbeck

Sofia berättar att hon stickar på beställning eller stickar upp modeller till olika designers. Det finns en stor marknad för handstickade tröjor och babykläder. Gruppen som Sofia stickar tillsammans med träffas en gång i veckan och de flesta i gruppen stickar på uppdrag. - Det är ibland inte så lätt, men ändå ett kul sätt att få inkomst, säger Sofia. Johanne undrar också om det finns någon svensk motsvarighet till sådan här "hybridhobbystickning".

Sofia finns även på Ravelry och Instagram @sofiaotterbeck

Festivaler och butiker - garn överallt

Det finns många garnmarknader och festivaler i hela Storbritannien. Och efter pandemin finns ett uppdämt behov, ett riktigt sug, efter upplevelser, få resa, träffa folk och köpa garn. Sofias personliga festivalfavorit är Unravel som ligger i Farnham (ca 45 min från London). Nästa datum är februari 2024.

Andra garnevenemang som nämns är

På denna blogg finns en förteckning över alla festivaler i Storbritannien och även i Europa under 2023. 

Garnbutiker i London som nämns är

 Ull och stickning - en lång historia

Historiskt har ullen betytt oerhört mycket för Englands välstånd. Och den är fortfarande i hög grad närvarande i det dagliga, moderna livet. Det finns en väl fungerande infrastruktur för att ta hand om all ull till olika användningsområden. De stickade tröjorna är Storbritanniens stolthet och på varje litet lokalt museum finns tröjor i samlingarna. 

På tal om historisk stickning så berättar Johanne om de stickade och valkade mössorna som finns på Museum of London.

Mysterium eller bara mode

Mössorna är från 1500-talet och brättena är klippta/skurna i fransar. Är detta bara en modedetalj? Är det någon som vet något får ni gärna höra av er!

Lyssna på avsnittet här eller i din poddapp!

2 kommentarer:

  1. killgissar bara. Men att klippa kanten på det sättet gör att mössan torkar mycket fortare, eftersom det skapar strukturer där vattnet kan rinna av när mössan är blöt. Och med tanke på att regn är vanligt förekommande i England är det är supersmart sätt att båda hålla sig varm och torr när det är blött ute:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken smart gissning! Det kan mycket väl vara orsaken till den uppklippta kanten. Tack från Johanne och Heléne

      Radera