söndag 24 september 2023

182. Ikoniska tröjor

 Det finns tröjor och stickmönster som med tiden har nått ikonisk status. Vi tyckte att det skulle vara lite intressant att räkna upp alla vi kunde komma på och berätta om dem.

Heléne har stickat Åettermot, som betyder släktmöte.
Den islandströjan har en blandning av olika mönster.

En ikonisk tröja behöver du bara säga namnet på så vet alla hur den ser ut. Många har också stickat en ikonisk tröja – eller två. 

 

Islandströjan Riddari måste vara en av världens mest stickade mönster.
Johanne stickade en till sin son och håller på med en till sin man.

Det finns till och med en del mönster som blivit så betydelsefulla att man stickar sådana tröjor till hela släkten – både den norska Mariuströjan och islandtröjorna med sina speciella ok brukar få vara med när något ska firas. En gammal mormor eller farmor eller en nationaldag!

Stilige Marius Eriksen var modell på stickmönstret som
Unn Søiland Dale sålde till Sandnes garn 1953 för 100 kronor.

 Mariusmönstret har det till och med blivit en rättslig upphovstvist om. Ursprunget är troligen en traditionell tröja från norska Setesdal. Nu tillhör mönstret Sandnes garn.

I Annichen Sibbern Bøhns bok Norske strikkemønster
från 1929 finns en Setelsdalsbård avbildad.

En del mönster har gamla anor, som Pippitröjan på Gotland. Den nämns redan 1741 av Carl von Linné i en reseskildring från Fårö, men då kallades den förstås inte för Pipptröja. Det var en typ av undertröja som stickades upp och såldes.

Men sedan fick Pippi (Ingrid Nilsson) ha på sig den i en av filmerna som spelades in på Gotland på 60-talet. 

Andra tröjor är yngre än man tror, till exempel de som gjordes av Bohus Stickning. Det startade som ett nödhjälpsarbete 1939 och var lyxplagg som bara välbeställda hade råd med. Företaget lades ner 1969, men numera är det Angoragarnet som säljer mönster och kit av handfärgade garner. 

Johanne har fått träffa Kerstin Olsson som
designat många av de vackraste Bohuströjorna.

Ett annat nödhjälpsarbete som resulterade i en ikonisk tröja startade på 30-talet ute på irländska Arantröjorna. Kvinnorna fick mönster och garn för att kunna sticka upp tröjor och koftor med fina flätmönster och det är en business som står sig än idag.

Tröjan Cromarty av Alice Starmore.

Ursprunget till Arantröjorna var troligtvis de gamla fiskartröjorna som stickats längst hela Storbritanniens kust, men även på Yttre Hebriderna och Irland. De är strukturmönstrade och har tunnare flätmönster gjorda av bara två korsade maskor som stickas vridna.

 På den lilla ön Eriskay har fiskatröjan varit extra betydelsefull. Vi har träffat stickerskan Myag som stickat hundratals Eriskay-tröjor och som gav oss mönster att dela vidare.

Myag, en av de sista stickerskorna på ön Eriskay
med en tröja från 50-talet stickad av Flora MacDonald.

Sist men inte minst – den mest ikoniska tröjan av dem alla från ön Fair Isle i Shetland. Heléne har varit där och stickat en äkta Fair Isle-slipover under en veckas sticksemester.

Heléne valde originalfärger men
med liten gnutta orange också
 

Det var prinsen av Wales, som blev kund Edvard VIII under en kort period, som gjorde denna tröja känd på 20-talet. Sedan dess har den varit mer eller mindre trendig, men alltid hängt med.

Johannes tolkning av Paul McCartneys
Fair Isle-tröja från 70-talet.

I senaste avsnittet berättar vi om de olika tröjorna. Men vi har kanske missat någon?
Lämna gärna en kommentar!

Vi har båda stickat islandströjan Birki!

12 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, det är verkligen många som har stickat en Siri och den är verkligen speciell.

      Radera
  2. Tack för underbara stunder med er! Tänkte på att alla stickerskor bör göra sina egna etiketter med initialer och årtal in i tröjorna, då blir det lätt för framtida "stickologer" spåra ursprung.
    //Olga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett toppentips. Alla borde signera sina stickade alster. Tänk så roligt om man hade kunnat veta vem som stickat gamla tröjor nu.

      Radera
  3. Tack för en stund med med trevlig lyssning till stickandet. Tänkte bara att Korsnäströjan kanske hade platsat på listan över ikoniska tröjor. 🧶❤️ / Taina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Korsnäströjan platsar verkligen bland ikonerna. Den borde vi ha haft med.

      Radera
  4. Tack för ännu ett intressant avsnitt. 😊 I helgen kom min 19-åriga dotter och ville visa en jättesnygg tröja som hon vill sticka och visade sig vara en modern variant av Pippi-tröjan. Tror det kan vara en ny våg på väg. 😊
    https://www.ravelry.com/patterns/library/pippi-pullover

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde såklart vara dags för en ny våg. Det är så många nya, unga som stickar. Och Pippitröjan är ganska lagom svår och kul att göra. Och har en klassisk charm. Spännande – du var först med denna trendspaning.

      Radera
  5. Tack för en fantastisk podd!
    En fundering som dök upp under avsnittet: Är inte Islender att tolka som en tröja som härstammar från en ö? Att det är därför det är så vida använt begrepp? Alltså islender kan man ju kalla en öbo på engelska. 😊

    SvaraRadera
  6. Ännu en trevlig lyssningsstund, tack för det! Jag tror att Petite Knits’ Ankersmodeller kan bli moderna klassiker. Enkla att sticka, klädsamma, igenkänningsbara och bra förstaprojekt för nya stickare. Det är intressant att ni nämnde att hennes design ska se ut som plagg man köper i affären och inte se hemstickade ut - men är det inte så det alltid varit? T ex Bohus Stickning skulle vara ett vackert, kommersiellt plagg - inte se hemgjort ut. Säkerligen samma med prinsen av Wales Fair Isle-tröja, vars popularitet sannolikt inte hade något att göra med att det var handstickat utan för att det var ett attraktivt plagg som man ville ha på sig. Vi som handstickar uppskattar ju även hantverket och har förståelsen att uppskatta det vackra i det, men det tror jag är överkurs för många som bara gillar stickade tröjor som ser fina ut :-)

    SvaraRadera
  7. Hej på er, ni är kulturspridare av rang, följer med stort intresse.
    En tröja som jag tror är mest stickad i Sverige måste väl vara ” Röda Kors” barntröjan, började väl dyka upp runt
    Sekelskiftet 1900. Vi är väl många som även i nutid stickat denna enkla fina tröja? Är inte Korsnäs tröjan väldigt finsk?
    Tycker Anker tröjan platsar som populär Dansktröja stickat 3 st.

    SvaraRadera
  8. Hei - angående genserne med det runde bærestykket , oktrøyene som dere kaller dem, så finnes en variant i boken til Anniken Sibbern Bøhn, som dere referer til i forbindelse med marius og Setesdal. I boken heter den eskimo, og er nok inspirert av perlekragene fra Grønland.

    SvaraRadera