måndag 25 december 2023

187. Hemma hos Kaffe Fassett

 I ett helt vanligt engelskt radhus i norra London bor den levande sticklegenden Kaffe Fassett och hans gulliga man Brandon Mably.

 

Kaffe i sin ateljé

Deras ateljé ligger högst upp i huset, där ljuset flödar in genom fönstren i burspråket. På hyllorna längs väggarna trängs travar med nya tyger som Kaffe, Brandon och en tredje partner Philip Jacobs har ritat, samt några porslinssamlingar som Kaffe fyndat i antikaffärer för länge sedan (för nu finns sådant knappt att köpa längre). 

Färgkoordinerat porslin (förstås)

 Kaffe är fortfarande aktiv och kreativ, han syr, broderar, stickar och åker runt och har utställningar och kurser.

I Sverige är han aktuell med utställningen The Power of Pattern på Millesgården i Stockholm och när Nördic Knittings utsända kommer på besök är huset fyllt av det kaos som uppstår när en massa lådor anländer från förra utställningen i Skottland för att packas om för vidare färd mot Stockholm.

Byrålåda full av restgarner
 

 Kaffe har den sortens utstrålning och charm som säkert gör att det går lite lättare att ta sig fram i världen – och en konstnärlig begåvning som först kom till sin fulla rätt när han började sticka. 

Vad han betytt för stickningen är kanske fortfarande för tidigt att kunna få ett ordentligt grepp om, men hans utställning på Victoria & Albert museum i London (samma utställning som några år senare kom till Nordiska museet i Stockholm) var banbrytande – det var första gången en konstnär som fortfarande levde fick ställa ut där. Och dessutom handlade det om stickning!

Ett broderi som precis blivit klart.
 

Sedan dess har Kaffe också ägnat sig åt att sy lapptäcken, göra mosaik, brodera och ge ut en massa böcker med mönster och inspiration.

Att han berättat sin historia säkert hundratals gånger tidigare är inget som märks, för han är en estradör som hade gjort sig bra på en teaterscen. Det är underhållande att få intervjua Kaffe Fassett och höra om hans liv. Om hur han kom från soliga Kalifornien till gråmulna London i början av 60-talet och blev så förtjust att han stannade. Om hur han lärde sig att sticka under en tågresa hem från Skottland där han besökt ett spinneri med garn i fantastiska färger och om hur det förändrade allt. 

Kaffes man Brandon visar upp ett lapptäcke av provlappar
som inte är med i utställningen på Millesgården.

Johanne har fortfarande inte smält helt att hon fått vara hemma hos Kaffe Fassett, det var en upplevelse som hon är glad att få dela med sig av till alla Nördic Knittings lyssnare.

En selfie tagen i en spegel hemma hos Kaffe.

För den som istället föredrar att läsa ett reportage (på svenska) om honom på svenska så finns det i senaste tidningen Hemslöjd, nummer 6/2023.

 Intervjun är på engelska, men inte särskilt svår att hänga med i.


3 kommentarer:

  1. Wow! Vilken underbar personlig intervju. Du fick dessutom beröm av honom för att ha läst på.

    SvaraRadera
  2. Vilket toppenavsnitt!

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt avsnitt!!!!

    SvaraRadera