måndag 18 december 2023

Mysteriestickningen Fair Isle Följetong

Nu är det åter den tiden på året då det är dags för Nördic Knittings mysteriestickning! Det årliga eventet där du genom att köpa en stickbeskrivning samtidigt kan stötta vårt arbete med podden. 

Sedan våren 2015 gör vi Nördic Knitting utan sponsorer eller annonser, så detta är vårt sätt att täcka bland annat månadskostnaden för att publicera nya avsnitt och hålla de gamla avsnitten fortsatt tillgängliga. Om du tycker det är värt att stötta oss blir vi superglada!

Fair Isle Följetong

Förra årets julklapp var ju det stickade plagget. Men det kanske blev lite stressigt att plötsligt sticka järnet för att hinna värma tjocka släkten strax före jul...

I år tänker vi därför att julklappen är sticktid till dig själv. Att ta en lugn stund och sticka en bård då och då. Ja, för i år är det första gången som det inte är en mössa som är mysteriestickning, utan det blir istället nio mönsterbårder som kommer att publiceras varannan dag. Första delen släpps på julafton och sista delen efter trettonhelgen. Hoppas du vill vara med och sticka en halsduk – en  Fair Isle Följetong!

Inspirationen

Johanne berättar om när hon såg en sampler stole, en mönstersamling, i en monter på Shetland Museum i somras. Sedan fick hon hjälp av den erfarna och skickliga Sandra i Jamieson & Smiths butik i Lerwick att välja ut färger till en liknande stickning. Det är riktiga 40-tals färger på gång här!

Från museets dunkla vrår...

...till garnbutikens färgkalas.

 Färgval

I avsnittet pratar vi om hur man kan tänka kring sitt eget färgval. Du kan, till exempel, ta alla färger du råkar ha hemma – för det här är ju ett alldeles utmärkt restgarnsprojekt där minsta meter garn kan stickas upp. Eller så kanske du har en garnkalender med olika färger du kan använda? 

Om du inte vill ha den hönsestrikkigt glad och galen kan du begränsa antalet färger och upprepa dem över hela halsdukens längd. Eller så går du på Helénes ofelbara tips.
 

Traditionellt eller fårens egen färgskala - aldrig fel!

Bra att veta

Masktäthet: ca 30 m x 38–49 v = 10 x 10 cm (men det är inte så noga)

Garn: Sticka med ett tunt ullgarn som mäter cirka 350–400 m/100 gram. Ex. Shetlandsgarn, Kampes, Rauma Finull, Rauma Lamull, Tynn Peer Gynt med flera.

Garnåtgång: cirka 100–150 gram i den bottenfärg som ska dominera. Till varje bård går det sedan åt ca ca 5–10 g mönsterfärg. Halsdukens sammanlagda garnåtgång, både mönster- och bottenfärg, kommer bli ca 200 g.

Stickor: Rundsticka 40 cm eller strumpstickor 2,5–3 mm (eller Magic Loop)

Halsduken rundstickas, som ett rör, med mönsterbårder som går jämnt ut på ett varv.

Du stickar halsduken så lång du själv vill ha den. Alla nio bårder x 2 = ca 140 cm lång halsduk.

Uppläggningen

Halsduken kan startas på flera olika sätt. I beskrivningen föreslås s.k. turkisk uppläggning men det går också bra med Judy's Magic Cast- On. Eller lägg upp med en s.k. öppen uppläggning för att sticka ihop halsduken i var ände på slutet. Eller lägg bara upp - uppläggningskanten kan sys ihop efteråt!

När? Var? Hur?

Med start på julafton kommer följetongens delar att publiceras varannan dag.

  • 24 dec => del 1
  • 26 dec => del 2
  • 28 dec => del 3
  • 30 dec => del 4
  • 1 jan => del 5
  • 3 jan => del 6
  • 5 jan => del 7
  • 7 jan => del 8
  • 9 jan => del 9

Mönsterbårderna publiceras på Helénes Ravelry-shop med början på julafton. Beskrivningen kostar 60 kr + moms (63,60 SEK). Slår du ut det på genomsnittet avsnitt vi gör per år blir det bara några kronor per lyssning. Länk till butiken

Men först ska du lyssna på detta korta upptaktsavsnitt och förhoppningsvis få lite sticksug, kanske börja tänka på vad det finns för färger i garnlagren. Hej, God Jul och kram från Heléne & Johanne


11 kommentarer:

  1. Jag är så Pepp! Kul med halsduk, har många mössor 😉 😂 // varma hälsningar Harriet och tack för den absoluta bästa stickpodden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Harriet! Så roligt att du gillar både podden och halsduken.

      Radera
  2. Nu blev man ju väldigt sugen! Kul med variation!

    SvaraRadera
  3. Går det att delta utan PayPal? Ravelry verkar kräva det och eftersom jag glömt lösenordet är det kört .... Hade till och med köpt garn 😔

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som det är nu så har vi bara mönstret på Ravelry för att det är det enklaste sättet att kunna publicera flera delar i en mysteriestickning. Vi har ingen logistisk möjlighet att göra på något annat sätt tyvärr.

      Radera
  4. Började lyssna på er podd för några dagar sedan. Började på avsnitt 1 och lyssnade precis klart på avsnittet om mönsterskydd och upphovsrätt.
    Har googlat så mycket mönster, hunnit låna en bok om hönsestrik och två med vantar.

    Nyligen stickat flerfärg för första gången. Tjockt islandsgarn. Ur Vildmarkströjor av Linka Neumann. Tror ni jag klarar att göra denna halsduken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du hittat till podden!

      Det är perfekt att öva på mönsterstickning på halsduken. Du stickar med tunnare garn än till islandströjor och bara räta maskor (rundstickning) så du kan koncentrera dig på mönsterstickningen. Om det är lite ojämnt här och där så kommer det inte synas lika bra som på en tröja. Dessutom kommer du sticka många varv = mycket övning. Efter halsduken kommer du kunna sätta stickorna i vad som helst.

      Lycka till med halsduken!

      Radera
  5. Hej, vet inte om jag kan mönstersticka längre, med mina ”ömmande och klumpiga fingrar”, men jag stöttar er gärna och man kan ju alltid ge bort mönstret i present 🤓

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tråkigt att du inte kan mönstersticka längre, men tack för ditt stöd – vi uppskattar det mycket.

      Radera
  6. Hej. Är igång med halsduken. Men nybörjare som jag är så funderar jag på hur viktigt det är med sidomaskorna. Det blir inte snyggt. Vriden avig maska efter omslag varvet. Och sen bara avig maska?
    Vad händer om jag utesluter dom?
    Tack för kul följetong.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det händer egentligen ingenting. Du stickar ett rör och det kommer att vrida sig lite ju högre du kommer. Men det går att "dra till" när halsduken är klar och ska blockas/ångas.

      Jag har uteslutit de aviga sidomaskorna på min halsduk - man gör precis som man vill.

      Kul att du är med och stickar följetongen!
      /Heléne

      Radera