söndag 14 april 2024

194. Socksnack

Det är åter dags att snacka sockor! Vi återvänder till avsnitt 30 från maj 2016 där vi pratade oss varma om sockstickning. Har det hänt något sedan sist? Jodå, visst har det!

Color Palette Socks, design Laura Moorats

Stickor

Addi tillverkar flexibla rundstickor som kan vara intressant för strumpstickshatare. De ser ut som minimala rundstickor eller snarare som om mitten på en strumsticka består av en mjuk sladd. Det är lite speciell teknik att sticka med dem. Garnr visar hur det går till på sin YouTube. Garnr har även skrivit bra artikel om olika sätt att sticka små omkretsar.

Tips

Vi nämner ett nytt tips: Lola's Pick Up Line.

Fleegle heel är numera Johannes favorithäl!

Böcker

Det har såklart kommit många böcker på temat sockor. Vi nämner bland annat 

Historiskt

Sedan vi pratade om Eleonora di Toledos silkesstrumpor i avsnittet från 2016 har Johanne besökt Palazzo Pitti och själv sett dem. 

 

En rekonstruktion av dem görs
av tidningen Piecework.

Beskrivningar - tipsa oss!

Heléne har stickat tre par senaste tiden men önskar sig fler tips.  Här är några av beskrivningarna vi pratar om i avsnittet.

Infinity Sox, design Loveina Khans

 

Sockor med bingemönster av Johanna Wallin, 
finns i senaste numret av Svenska Garnbladet

Vad stickar du helst för sockor? Har du någon favoritbeskrivning? Eller bra tekniktips? Boktips? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Greppa valfri stickning och lyssna på vårt socksnack - här eller i din poddapp.

Kram från Heléne & Johanne


5 kommentarer:

 1. Sitter och skattar med er. 😄 Tack för en härlig blogg. Följde Instagrams #12hälarpåettår och blev då nyfiken på hälen "vanilla is the new black", men har inte kommit till skott än (mönstret är på engelska)

  SvaraRadera
 2. Hej! Hörde er sockpodd och er förfrågan om sock-mönster. Har ni stickat karusellsockor (hipsulaisen karuselli)
  Hälsningar
  Helena ( @garnhelena)

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag brukar göra "Perleribb-sokker " eller "Hermione Everyday Socks ", båda lätta mönster som man lätt lär sig utantill och som sitter bra.

  SvaraRadera
 4. Hej! Lyssnade på podden och reagerade på era rekommendationer om garn med tencel. Jag stickade ett par till min svärdotter som är en flitig sockanvändare och efter fjorton dagar var det stora hål på dom. Inget jag skulle rekommendera alls!

  SvaraRadera
 5. Hej, tack för ännu ett intressant och mysigt avsnitt. Jag blev nyfiken på den estniska boken och jag undrar vad den heter.

  SvaraRadera