söndag 23 juni 2024

195. Vad stickar du på?

HEJ! Nu är vi här igen! Efter en välbehövlig paus mjukstartar vi med ett lättsamt samtal om vad vi hunnit sticka när vi inte har poddat.

Breaking news är att Heléne äntligen har tagit tag i sin gamla föresats att börja blogga igen, nu på egen domän helenewallin.com  Bland annat har ett inlägg skrivits om när en podcast om långsam och krånglig stickning fyllde nio år i våras.

Say näver forever

Heléne har också hunnit göra ett par fantastiskt fina näverstickade vantar från Karin Kahnlunds vantbok – i rester av Shetlandsgarn. Det bästa med det garnet är att alla färger blir fina tillsammans, oavsett hur de kombineras och Karins mönster var en fröjd att följa.

Johanne lyckades äntligen bli klar med sin fusk-gansey, ett mönster från Svenska Garnbladet nummer 2. Hon blev särskilt nöjd med att hon kom på att göra en halskant som matchade den fina uppläggningen som heter Channel Island cast on.

Ingen vanlig gansey, men stickad i äkta ganseygarn.

Heléne har vill också sticka en gansey efter att ha gått en av kurserna hos Knit One Purr One. Garn är inköpt, så nu ska hon också prova på Frangipani, som är femtrådigt och rundspunnet.

Johanne är nyfiken på Jamieson & Smiths nya ganseygarn och har ett provnystan hon ska testa.

Pose with your knitting like men pose with fish.
Johanne med den flätstickade halsduken på Yttre Hebriderna.

Vi har båda två stickat halsdukar: Heléne är klar med både Asta, ett mönster från Hagenhuset och Fetlar av Marie Wallin. Johanne är nästan klar med en flätmönstrad halsduk i ett irländsk tweedgarn som var perfekt resestickning på Yttre Hebriderna. Och när Johanne var på Shetland i början av juni hade hon också med sig poddens Mysteriehalsduk så att den fick träffa sin "mamma" på museet i Lerwick.

Ser du den lilla provlapps-halsduken inne i montern?

Senast de träffades på en fika hade Heléne på sig sin sprillans nya Koftan Rosa, ett mönster av duktiga Wenche Roald. Men hon har också hunnit göra en Novice Cardigan av Petite Knit till sitt äldsta barnbarn – enligt Stellas önskemål.

Eftersom Heléne ska till Shetland under Wool Week i höst så har hon stickat årets mössa, Isleburgh Toorie, och råkat sticka med tre färger på vissa varv (flämt).

I Helénes version av Islesburgh Toorie gömmer
sig några varv med tre färger - men säg inget!

Och Johanne har stickat ett par Bingesockor, som var Johanna Wallins design till nummer 3 av Svenska Garnbladet. Hon utmanade sig själv genom att köpa färger hon inte brukar använda och det blev helt okej – men originalet var finare.

Johanne köpte svart och grå Junior Raggi i en liten
garnbutikpå Söder och hade grått hemma i stashen.

Hon kan till sin egen stora förvåning också konstatera att hon är klar med en spetssjal (mönster av Wendy Johnson) som dock var en usel resestickning eftersom det var så svårt att prata samtidigt (säkert en lisa för omgivningen dock).

Det är bara på Shetland det finns ölglas med en liten ponny på...

Heléne kämpar vidare med sin seglivade kofta Mary Tudor (en gammal Starmore-design med över 10 färger) medan hon kastar lystna blickar mot islandströjan Kross – eller kanske en Riddari.

Mary Tudor - koftan som aldrig (?) tar slut

– Vad är det som får en att vilja sticka islandströjor på sommaren, frågar sig Johanne. (Förslag till orsak kan lämnas i kommentarerna).

Och Johanne håller faktiskt också på med en islandströja till en kompis i Tyskland som fyller 60 i höst – en Birki. Så vi kan återigen konstatera att vi åtminstone är lika konstiga....

Men sommar är ju annars bästa säsongen för spetsstickning så Johanne stickar både på ett linne och planerar en sockstickning när hon är ute i skärgården och kopplar av. 

Sommarlinne i spetsbårder som är jätteroligt att sticka!
 

Mer breaking news är att det har öppnat en ny garnbutik i Stockholm – återigen i Johannes kvarter. Vad kan det bero på? Finns det någon form av magnetism som drar till sig garnbutiker?

I augusti ska vi båda två ha kurser i Halland hos Knit One Purr One på eventet Knitalot Purralot - det finns platser kvar, så skynda att fynda!

Sätt dig med en stickning och lyssna på avsnittet här eller i din poddapp! Hej och kram från Johanne och Heléne

 

4 kommentarer:

 1. Vad roligt att ni är tillbaka, och vilken glad överraskning att Helene bloggar igen - fler stickbloggar behövs nu för tiden :-)

  SvaraRadera
 2. Men Helén, kommer du att använda den där tröjan som du just nu ogillar så mycket att sticka? Ska inte stickning vara mer åt det lustfyllda hållet? Jag föreslår att du låter det bli en prydnadskudde och två neccisärer ( ärmarna) istället.

  SvaraRadera
 3. Håller med om att ska man sticka i svart ska man göra det på sommaren 🖤 Så nu blir det en svart Riddari till maken i storlek XL med Lettlopi Black Heather. 🖤❤️🧶

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så snyggt det låter!

   Radera