söndag 18 augusti 2024

198. Kristin Wiolas känsla för färger

 När den norska stickdesignern Kristin Wiola Ødegård släppte sin senaste bok Ett år med kofter blev både Heléne och Johanne väldigt förtjusta i många av mönstren. 

Kristin Wiola har gjort sammanlagt åtta stickböcker och den senaste boken publicerade hon själv, utan förlag och den var lite svår att få tag på i Sverige. Men nästa höst kommer den ut här, översatt till svenska! 

Boken är lite av en "Best of"
Kristin Wiolas design.
 

Kristin Wiola stickar ofta i varma hösttoner och använder gärna upp alla sina restgarner. Hon spar nämligen allt som blir över i en stor glasburk som står i vardagsrummet där hon kan njuta av att se den. 

Det kan bli väldigt fint
att använda restgarner .
 

Hennes design har en traditionell touch och mycket inspiration hämtar hon från äldre norska mönster – men den kan även komma från de svenska Pippi-filmerna från 70-talet.

– Fast färgerna kommer först! säger hon.

Ser hon någon gå förbi på gatan med en spännande färgkombination på kläderna måste hon snabbt in i närmaste garnbutik och återskapa kombinationen med nystan innan hon hinner glömma hur det såg ut.

 

Fikabordet hemma hos Kristin Wiola
 

Nu har hon precis också öppnat en egen garnbutik tillsammans med sin dotter Sofie. Butiken heter Garnkontoret och ligger i norra Oslo. 

Men varför vill hon egentligen inte
bli klar med sina stickningar?

I höstas när Johanne var i Norge passade hon på att hälsa på Kristin Wiola och spela in ett samtal till podden. De pratade, bland annat, om norska folkdräkter, färgval och hur det gick till när Kristin Wiola fastnade för stickning.

Ofta avslutar hon sina stickningar
med fina broderier.
 

Och när det här avsnittet släpps kommer podden att ha fått över en miljon lyssningar! Det måste vi fira på något sätt eller hur?

2 kommentarer:

  1. Tak for fint og inspirerende afsnit. Hurra for de brudte farver (altså de ikke rene/klare)😊

    SvaraRadera
  2. Trevligt avsnitt och grattis till den första miljonen!

    SvaraRadera