Nu har vi firat över en miljon nedladdningar av podden och 200 avsnitt med att åka till Korsnäs i Österbotten och vara med på den allra första Korsnäströjans dag. Wohoo!
Dagens höjdpunkt var catwalken med en del gamla tröjor från 1800-talet. |
Njutbar utsikt i publiken |
Tröjans ursprung är höjt i dunkel (pluspoäng – för vem gillar inte ett mysterium!) men någon gång på mitten av 1800-talet gjorde någon skicklig, förmodligen kvinna den allra första.
Det finns liknande tröjor i närliggande regioner, men det speciella med Korsnäströjan är att den börjar med en flerfärgsvirkad nederdel, sedan övergår till en flerfärgsstickad mellandel, för att sedan avslutas med ett flerfärgsvirkat parti över axlarna. Ärmarna börjar och slutar också med flerfärgsvirkning, med flerfärgsstickning i mitten.
De finaste tröjorna var (förstås) gjorda till män. |
F L E R F Ä R G S V I R K N I N G – jo, du läste rätt. Det är minsann inget för veklingar. Ibland med upp till fyra färger på samma varv!
Själva virkningen gjordes förr ofta av någon som kallades mästare (man undrar inte varför). Stickningen brukade tre kvinnor hjälpas åt med. De satt tätt tillsamman och stickade runt, runt på var sitt varv.
Man fick prova på att sitta med och sticka. |
Johanne provade och det var inte så lätt som det såg ut. Det gäller att hålla samma takt, samma masktäthet och inte peta på någon annan med stickan.
Vi fick också prova att virka med tre färger och medan Heléne briljerade och blev klar med sin servettring så smet Johanne iväg för att intervjua Erica Sjölund. Hon är en av de yngre stickare som är engagerad i Korsnäströjans bevarande.
Erica Sjölund med tröjan som hittade hem till Korsnäs efter hundra år. |
Erica berättade, bland annat om en spännande tröja som hennes syster köpte av ett auktionshus och som efter idoga efterforskningar visade sig vara hundra år gammal och hade tillhört en kvinna i Korsnäs.
Helénes tröja från veckokursen på Biskops-Arnö med Anna-Maija Bäckman och Marketta Luutonen. |
Heléne har också tidigare gått en kurs en vecka och gjort en mini-tröja för de eminenta kursledarna Marketta Luutonen och Anna-Maija Bäckman. Vi tipsar om de böcker de båda experterna har gjort tillsammans om, bland annat, Korsnäströjan.
Boken ”Tröjor och andra plagg” är tyvärr helt utsåld, men här kan man köpa de andra.
Idag är det vanligare att man gör en kofta, och det finns också de extra ihärdiga som gör en hel klänning.
Anna-Maija Bäckman (tv) och Marketta Luutonen (th) i fina Korsnäskoftor som de själva har gjort. |
Det kommer förhoppningsvis att arrangeras fler Korsnäströjans dag så håll utkik på Korsnäs hembygdsförenings hemsida eller följd på Instagram @korsnastrojan och Facebbok.
Det finns fina diagram till mönsterbårderna på Ravelry och flera olika garner kan användas när man skapar sin tröja/kofta.
Hoppas att ni vill fira med oss genom att lyssna på avsnittet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar