måndag 14 oktober 2024

201. Nina Granlund Sæther – en norsk stickguru

 För snart ett år sedan var Johanne i Norge och passade på att träffa Nina Granlund Sæther som är både stickhistoriker och stickdesigner och någon som Johanne länge har beundrat lite på avstånd.

Nina bakom sina vantar
stickade av växtfärgat garn.

Nina har skrivit den absolut bästa boken som stickhistoria och som dessutom är rikt illustrerad med massor av bilder. Det är inte svårt att förstå norskan och även om boken handlar mest om norsk stickhistoria så är det intressant även för andra nordiska stickare. Mycket av vår historia är ju gemensam eftersom stickningen har bidragit till att hålla oss varma och fått oss att överleva.

Men Nina gör också egna mönster. Till en början återskapade hon många av de äldre traditionella mönstren, men nu för tiden tycker hon att det är roligare att göra egna. De ser också ganska traditionella ut – och är otroligt fina.

Ett smakprov på Ninas vantmönster.

Lite lagom krånglig och långsam stickning som vi gillar här chez Nördic Knitting.

För ett par år sedan kom en bok med Ninas mönster ut på svenska, det var en samling av hennes bästa vantar och sockor. 

Bild ur Ninas bok Sticka sockor och vantar
med inspiration från Norge.

 

Hennes senaste bok är inte översatt, men det är inte heller särskilt svårt att förstå norska mönster. Vrangbord, som betyder resår är nog det svåraste ordet och nu kan du det!

Tröjan som är inspirerad av en gammal svensk dräkttröja.
 

Boken heter Genserstrikk och innehåller en samling tröjor, de flesta stickade i fluffig mohair – den allra finaste (subjektiv åsikt) är en tröja inspirerad av en gammal svensk livtröja från Nås i Dalarna. Så gøy!


Och mönsterstickning i mohair låter som något vi borde prova för det måste vara som att ha ett moln på sig.

Nina berättar också en massa spännande historier om hur stickningen i Norge var nära att dö ut, men tre gånger kom räddningen i sista stund. Och just nu är stickningen mer populär än någonsin. Man kan inte gå många meter någonstans utan att snubbla över en garnaffär.

Nina inne i garnbutiken Fru Kvist i Olso. Där det
finns ett helt rum med bara mohairgarner. Mums!

 Åk till Oslo du också – eller till valfritt ställe i Norge. Det är lätt att ta tåget. Och det är himla trevligt där.

Ninas hemsida heter https://hjertebank.no/  

Och om du inte kan åka just nu, kan du istället njuta av att få höra lite norska (och svenska) i detta avsnitt av Nördic Knitting med Nina Granlund Sæther.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar