torsdag 2 april 2015

Andra poddavsnitttet - Fair isle-stickning

Den här gången har vi hamnat i en annan ögrupp norr om Skottland. Shetlandsöarna. Till den hör den lilla ön Fair Isle – som inte bör blandas ihop med de danska Färöarna  en bit därifrån. Men det blandas friskt hela tiden och det är inte ovanligt att det i slarvigt översatta stickböcker står om färöstickning när man menar fair isle-stickning.



Förr var Shetlandsöarna var en fattig ögrupp långt ute i Atlanten. Men på den tiden när båtar var det snabbaste sättet att färdas på var det ändå inte en isolerad plats. Tvärtom var "huvudstaden" Lerwick en hamn som trafikerades flitigt på väg mellan Europa och Amerika.

Förutom fiske så försörjde man sig först på att sticka skira spetssjalar för avsalu i Skottland och England. Sedan började man sticka mönster med väldigt speciella mönsterrapporter som kallas för oxo-mönster. Mellan de större oxo-mönstren (på 9–13 varv) klämde man in mindre mönsterbårder (på 5-7 varv), så kallade peerie borders. Peerie betyder liten på skotska.

Fair Isle-mönster är symmetriska – lätta att lära sig utantill och går därför fort att sticka. 
Mittenvarvet markeras alltid med en avvikande färg som inte ser ut att höra ihop med de andra färgerna – men som får stickningen att leva. Tack vare att shetlandsgarnerna är lite luddiga flyter också färgerna ihop och det kan ge en nästan en skimrande effekt.

Det finns olika teorier om hur Fair Isle-mönstret uppstod på Fair Isle. En populär skröna är att mönstren kom med flaggskeppet El Gran Griffon, som tillhörde den spanska armadan och förliste på ön 1588. Men det dröjde i så fall länge innan stickerskorna började använda de spanska mönstren när de stickade. Drygt 200 år. 



En annan teori är att mönstren är gamla religiösa symboler, särskilt som X:et i oxo-mönstret onekligen är en form av kors. Men stickdesigern Alice Starmore har gjort ett experiment med en grupp på 78 elever mellan 11 och 13 som fick i uppgift att rita geometriska mönster på ett rutpapper och många av de mönster de åstadkom var de vanligaste och tidigaste fair isle-mönstren. Så sådana mönster kan uppstå utan religiös anknytning, menar Alice.



Den troligaste teorin är att mönstren har sitt ursprung i de
baltiska länderna. På de trädlösa Shetlandsöarna importerade man timmer därifrån, så visst fanns det kontakt.

Det finns ett par mössor och "påsar" daterade till 1850 i klara färger och fina garner bevarade på ett museum. Inget liknande i stickväg fanns vid den tidpunkten på Shetlandsöarna. Garnerna som användes då var enklare och färgerna inte lika exklusiva som på dessa tidiga mössor och påsar. Inte förrän efter 1900 började fair isle-stickningen kunna mäta sig med mössorna på museet, vilket talar för att 1850-talsmössorna nog inte var stickade på Shetlandsöarna.

Fina bilder på gammal fair isle-stickning hittar man i Shetlands musuems bildarkiv.

Men när prinsen av Wales satte på sig denna pullover var fair isle-stickningens lycka gjord. Bättre reklam kunde man inte få på den tiden.




1920-talet blev en gyllene era för fair isle-stickning på Shetlandsöarna. Betalningen till stickerskorna var inte särskilt lysande, men kvinnorna kunde bidra till försörjningen med sitt arbete. Det stickades i stort sett i varje liten stuga och kallades därför för "cottage industry".

Men så kom 1970-talets oljeboom. Den som var så bra för Shetlandsöarna i övrigt var nära att utrota stickningen. Nu betalade det sig bättre att jobba på kontor än att sitta hemma och sticka.




Fair isle-stickningen har ändå överlevt och barnen på Shetlandsöarna får lära sig att sticka i skolan. Varje år arrangeras numera en ullvecka som stickare från hela världen kommer för att vara med på. I år hålls Shetland Wool Week 26 septer–4 oktober med massor av workshops och andra aktiviteter.



Heléne har redan varit där två gånger, men för Johanne är det fortfarande en dröm som väntar på att gå i uppfyllelse.

Mer om Helénes besök på Shetlandsöarna hör ni i andra avsnittet av Nördic Knitting!

Foto: Helene Wallin
Text: Johanne Ländin

Länkar till en del av det vi pratade om: 
Den återskapade tröjan som Heléne vill sticka finns här.
Elizabeth Lovicks blogg heter Northern Lace.
Shetlandsgarn kan köpas från Jamieson´s & Smith i Lerwick  (deras tröjgarn heter 2ply jumperweight) och Jamieson´s i Sandness (deras tröjgarn heter Spindrift).. Men också på Loop i London, Stackmora Vävstuga , Luftmaskan och  Limmo design i Sverige.
Shetland Textile museum har också en blogg.
Johanne kan rekommendera "myshetlandgarden" på Instagram eftersom det är så fina bilder från Shetland.

Du hittar andra avnsittet på iTunes ("nordicknitting") eller så kan du lyssna direkt i din dator här.

26 kommentarer:

  1. Mer Fair Isle år folket!! Snart finns Jamiesons's Shetland spindrift även hos Garngalleriet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Eva-Lotta! Det är bra att veta. Kul att shetlandsgarnet sprider sig.

      Radera
  2. Tack för ett trevligt avsnitt. Jag var på Shetlandsöarna i augusti 2014. Jag besökte det lilla Textilmuseet och träffade Britta som arbetar där. Vi fick även se på när Hazel visade oss hur hon stickade traditionellt med bälte. Efter att ha lyssnat så vill jag hemskt gärna åka dit igen.
    Nu ser jag med spänning fram mot nästa avsnitt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du lyssnade! Jag avundas dig som har varit där, förstår att det måste vara en helt fantastisk upplevelse – men roligt att ha det kvar att se fram emot också.

      Radera
  3. Tack för en inspirerande lyssning, nu längtar jag till Shetland ännu mer. Ser fram emot nästa avsnitt och hoppas på att få höra om flätstickning och mera om olika garnkvalitéer så småningom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, så bra med förslag om vad vi ska prata om framöver. Vi skriver upp dina idéer på vår lista. Tack!

      Radera
  4. Tack för en väldigt trevlig podd. Ser fram emot kommande avsnitt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Nästa avsnitt kommer på torsdag om allt går som det ska med tekniken.

      Radera
  5. Hej!

    Tack för en underbar podd, precis en sådan som jag längtat efter, hoppas att ni orkar gör många avsnitt!

    SvaraRadera
  6. Så länge det finns så snälla lyssnare som du känns det väldigt roligt att spela in nya avsnitt – tack för att du kommenterade!

    SvaraRadera
  7. Tack för en riktigt bra och trevlig pod!! Hoppas att ni kommer att spela in många avsnitt! Har verkligen njutit av de två första...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack! Vi hoppas att förväntningarna inte blir för stora nu bara...

      Radera
  8. Som jag gillar er podd! Dels lär jag mig massor, som jag gillar det! Dels tycker jag att ni är grymt proffsiga. Inte så mycket flams och trams (vilket tyvärr är lite för vanligt i poddar, tycker jag), utan ni använder er rika kunskap och delar med er. Tack för det!

    SvaraRadera
  9. Oj, proffsiga vet jag inte om vi är, men det var verkligen fint beröm. Det är bara så här vi låter, Heléne och jag. Antagligen har vi varit folkskolelärare i våra tidigare liv.

    SvaraRadera
  10. Åh vad jag har nu njutit av detta avsnitt! Superintressant och inspirerande som gav stor lust att kolla vidare på mönsterskatten. Lyckades få tag på Starmores Fiskartröjor på biblan med fantastiskt fina tröjor. Tack för stickglädjen! Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Vi kommer säkert återkomma till den shetländska stickningen och den kära Alice flera gånger.

      Radera
  11. Tack för toppenbra podd!
    Har ni några tips på garnställen runt Edinburgh? Ska dit i sommar.

    /Anna (Dandelion)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick ett tips av min goda vän Åsa som brukar garnshoppa i Edinburgh: "Kathys Knits på 64A Broughton Street - liten men utsökt butik!"

      Radera
    2. Tack! Det ska jag kolla upp. Skoj!

      Radera
  12. Tack så mycket för fantastiskt bra pod! Det är du Helene som lärt mig att sticka fair isle (Västerberg). Jag ville bara berätta att jag klippt steek utan att varken sy eller virka (allt enligt Alice Starmore). Jag var nervös men det gick hur bra som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du lyssnar på podden, Ann-Marie!
      Härligt att höra att du vågat klippa i stickningen också. Det är bara läskigt de första tre gångerna.

      Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. Hej,
    Tack för en intressant pod! Tänkte tipsa om att jag säljer Jamieson and Smiths 2 ply i min butik, Makeri 14, i Gamla stan i Stockholm. Jag har ca 35 olika färger. Försöker ha färgerna som Kate Davies stickat tre av tröjorna i boken Yokes med. Trevlig helg, Stephanie

    SvaraRadera
  15. Äntligen är jag igång och lyssnar på er grymma podd! Tack! Jag undrar över "Shetland garden"-instakontot. Hittar inte länken. Kanske letar jag för dåligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att du hittade den själv! Ursäkta att vi inte hade tid att svara snabbare.

      Radera