tisdag 7 april 2015

Vintage Shetlandsgarn till salu!


När Heléne höll ett föredrag om Shetland på 2stickares soppslöjd för snart ett år sedan fick vi en kul överraskning – vi fick träffa Gunnel Melchers.

På 1980-talet var hon den enda som importerade shetlandsgarn till Sverige och en av hennes tröjor i det klassiska OXO-mönstret är med i Uuve Snidares bok "Fiskartröjor".


– Jag reste till Shetland första gången 1979 för att delta i en kurs i stickning tillsammans med min då 13-åriga dotter. Jag visste egentligen ingenting om Shetland, men blev omedelbart fascinerad av människorna och språket, berättar Gunnel.
Hon hade med sig en bandspelare och året därpå startade hon ett projekt om det nordiska inslaget i shetlandsdialekten.
– Det har blivit ett livslångt intresse och stickningen har funnits med hela tiden, säger hon.

Gunnel jobbade då på den engelska institutionen på Stockholms universitet och undervisade i lingvistik (språkvetenskap), men hann samtidigt sälja garn och göra stickmönster.
– En stor framgång var när jag fick in en tröja som jag kallade "Från mörkt till ljust" i ICA-kuriren. Den kom egentligen till av misstag och min shetländska sticklärares omdöme var: "What's happened ta dis een?"
Det var samma tröja som senare hamnade i Uuve Snidares bok.
Nu funderar Gunnel på att själv skriva en bok om sina äventyr på Shetland med titeln "Language and Social Knitworks" och det tycker vi nördiga stickare vore toppen!

Ännu roligare är att Gunnel fortfarande har en del fint, gammalt shetlandsgarn kvar från 1980-talet – som hon säljer. Det passar att sticka tröjor, mössor och vantar med och det mesta är tillverkat av Jamieson's på Shetland, en del kommer också från skotska fastlandet, från ett numera nedagt spinneri (Hunter's of Brora)

Lite av Gunnels garn i olika lila nyanser.
Obs! Bilden gör inte färgerna rättvisa.

Gunnel och hennes garn finns i Bromma. Hon har – håll i er nu – minst 150 färger i tvåtrådigt shetlandsgarn (30-gramshärvor) och många färger av tretrådigt garn, samt guernseygarn (från norra England) och Arangarn.

Gunnel har öppet enligt överenskommelse och nås på 08-25 66 66 eller gunnel.melchers ATtele2.se (byt ut AT mot @)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar