torsdag 9 april 2015

Tredje poddavsnittet – Sticka mössor

En mössa är det perfekta nybörjar-projektet om man vill prova att sticka med flera färger. Inga tumkilar och tummar och inga hälar att hålla reda på. Bara att sticka runt, runt, runt...

Men det gäller att vara noga med masktätheten. Det är särskilt viktigt när man stickar en mössa, om man är angelägen om att den ska få rätt passform.

Det hjälper inte att man stickat sedan urminnes tider (det vill säga 1980-talet), man kan råka ha fel masktäthet ändå.


Det hjälper heller inte att man har gjort mönstret själv och använt precis det garnet tidigare. Man måste tydligen kolla masktätheten ändå. Annars får man repa upp och sticka om.


Vilket inte bara gör att man blir bättre på att mäta masktätheten nästa gång, man blir en mer ödmjuk och bättre människa också. Kan man hoppas i alla fall.

Mössan med mönster av hundar har en resårkant i flera färger där de räta maskorna stickats med bottenfärgen och de aviga maskorna med mönsterfärgen. Det blir en lite mindre elastisk, men det blir varmare om öronen med dubbelt garn i resåren.

Johannes favorit är annars en dubbelvikt kant som vikts längs ett hålvarv och därför pryds av en söt picotkant, som det kallas.När mössan är färdigstickad behöver den ibland slätas till. Det blir gärna lite bubbligt när man stickar med flera färger. Antingen kan man stryka mössan försiktigt med ett strykjärn och en fuktig handduk emellan.


Eller så kan man spänna upp den runt en tallrik för att den ska få en lite mer baskerliknande form. Men var försiktig så att inte resårkanten töjs ut för mycket!

Och så här fin blev Helénes färdiga mössa Richard the Roundhead. Lägg märke till den eleganta, klädda knappen på toppen.

Den skulle också kunna blockas till formen av en basker, men Heléne föredrog att ha den mer som en luva. Det är den skotska stickdesignern Kate Davies som gjort mönstret till förmån för Gawthorpe Textiles Collection. Heléne råkar kalla beskrivningen för "gratis" i podden, men det är den alltså inte.


Mössan Shwook med traditionella shetländska bårder skapades av Hazel Tindall för Shetland Wool Week 2014 - mönstret finns fortfarande att hämta från webbsidan.

En bra bok om hur man konstruerar olika mössor är Sticka med nordisk tradition av danska Vibeke Lind. Boken kom ut på svenska 1983 och är sedan länge slutsåld. Däremot har boken givits ut igen på danska; Strik med nordisk tradition.

Och så här ser en Bingemössa från Halland ut stickad av Karin Kahnlund. Visst finns det vissa likheter med OXO-mönstret i fair isle-stickningen? Och en hel del gemensamt med vävda band och stickmönster från Estland har den också.Det magiska talet när man ska sticka Fair Isle-mössor är 120 maskor på ett varv. Det går att dela i så många tal: 2, 3, 4, 6, 8, 10 och 12. Bra att veta när man ska välja mönsterrapporter ur en bok.

Mer tips om hur man stickar mössor får ni om ni lyssnar på Nördic Knitting avsnitt 3.
Av Johanne Ländin

8 kommentarer:

 1. Hej tack för fint avsnitt. Vill gärna veta mer om minskningarna ni talade om! Länkar, bilder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi är på gång med ett inlägg med länkar till det sticktekniska!

   Radera
 2. Hej, det är så inspirerande och trivsamt att lyssna på era program. Jag blir också irriterad på skarpa veck som blir när mössor ligger ner och torkar så jag brukar blåsa upp en rund ballong till lagom huvudstorlek och trä över min blöta mössa och sedan ställa hela ekipaget i en skål och den torkar fort och bra och utan skarpa veck. Funkar även bra om mössan blivit lite väl trång, men som ni sa så kan man ju inte blocka ut hur många cm som helst :-)
  Jag blev väldigt sugen på att sticka mig en mössa efter dagens avsnitt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bra blockningstips! Och så roligt att du lyssnar på podden - nästa avsnitt kommer att handla om vantar.

   Radera
 3. Nu har jag i snabb takt lyssnat på alla tre avsnitten och jag blev helt varm i hjärtat. Vilken lysande idé till en podd och väldigt lyssnarvänligt. Ser grymt mycket fram emot fler avsnitt om långsam och krånglig stickning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj oj, det kan inte vara nyttigt att hets-lyssna på det viset, tänk om du drabbas av nördic overload.
   Men vi blir alldeles varma i våra hjärtan av att få så mycket beröm från självaste Dödergöken. Vi niger och tackar!

   Radera
 4. Tack för en varm och härlig pod! Ser mycket fram emot nästa avsnitt :-)

  SvaraRadera
 5. Hej!
  120 går att dela med 5 också :)

  SvaraRadera