fredag 1 januari 2016

Mysteriemössan del 5


Det är väl inte för långsam och krånglig stickning – utan tvärtom ganska kul. Det hoppas vi att ni också tycker!

Så här långt har vi kommit:

Här är Johannes i många färger.

Här är Helénes i inte så många färger.

Och nu kommer det att gå fortare för det är dags att göra hoptagningar.

Del 5

Byt bottenfärg till ljusgrå (rainwater) och mörkrosa mönsterfärg (coquette). Eller byt till den första mönsterfärgen.

Nu börjar hoptagningarna, som till en början görs vart tredje varv.

Gör en centrerad överdragshoptagning: lyft två maskor som om du skulle sticka ihop dem. Sticka den tredje maskan. Dra de två lyfta maskorna över den tredje maskan - mittmaskan hamnar då överst och bildar en ås.


Här ser man åsen som bildas
 när mittmaskan hamnar överst.
Här du kan du se ett klipp från Garnstudio som visar denna minskning. På Stickskolan kallas samma minskning "Lodrät dubbel minskning" (scrolla nedåt).

Sticka mönster och minskningar enligt diagram 5, dvs varv 37–45.

Nästa del kommer den 3 januari!


21 kommentarer:

 1. Hur många hoptagningar blir det per varv, och hur många maskor ska det vara kvar efter första hoptagningsvarvet

  SvaraRadera
 2. Jag fick det till 6 hoptagningar alltså 12 m mindre på varje hoptagningsvarv. 204m efter första å 192m efter andra... Hoppas jag har rätt ☺

  SvaraRadera
 3. Jomenvisst! Det blir 12 m mindre på varje minskningsvarv. Så här svarade jag på ett mejl tidigare idag:

  Mössan delas in i sex "tårtbitar" och det minskas två maskor mellan varje del.

  Man ska alltså ta en maska från var sida om den långa raka maskan i diagrammet.
  För att komma rätt i starten stickas inte den sista maskan på varv 37 utan den + första maskan på varv 38 lyfts, sticka en maska och dra sen de två lyfta m över = en centrerad dubbel minskning.

  SvaraRadera
 4. Är det inte en hoptagning i både början och slutet av varje rapport dvs 6 rapporter med två hoptagningar i varje rapport och 4 maskor mindre i varje rapport. För visst blir det 2 maskor mindre vid varje hoptagning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är en dubbel minskning mellan varje del, en på var sida om den långa raka maskan i början av diagrammet. Varje rapport minskar det alltså 2 m. Titta på länkarna i inlägget så ser du hur det är tänkt.

   Radera
  2. Tack. Nu är det helt självklart hur det ska vara och allt stämmer, otroligt hur man kan fastna i en beskrivning Och bli helt blockerad.
   Tack för en trevlig mysteriestickning

   Radera
 5. Nu stämmer det inte för mig... Det blir ett större gult fält mellan tredje och fjärde "blomman"? Jag har fel antal maskor när varvet närmar sig slutet... Det ska vara hur många maskor efter första minskningsvarvet:204? Jag får backa detta varvet, men vet inte vad som är fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet maskor efter första minskningsvarvet ska vara 204, så det stämmer åtminstone. Hoppas du hittar felet.

   Radera
 6. Hvor lang er lua FØR man begynner med fellingene - i cm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska vara 9,25 cm med Johannes masktäthet: 40 varv = 10 cm. Helénes masktäthet är något större 38 varv = 10 cm och hennes mössa mäter drygt 9,5 cm innan varvet med ökningarna.

   Radera
  2. Takk!
   (Jeg spurte fordi jeg vil ha en litt lengre lue. Jeg har lagt til noen ekstra omganger innimellom, og ville bare se om det ble slik jeg hadde planlagt. Og det blir det! Kjempemorsom strikking - og det blir så mange fine varianter!)

   Radera
 7. Så snyggt! Ska bli så kul att sticka den här ledtråden.

  SvaraRadera
 8. Pip!!
  Det kändes helt solklart detta tills jag startade... Det ska alltså vara tre "blommor" med 9m bottenfärg mellan varje sk blomstergrupp... Blir tankearbetet rätt då??? Hihi...
  Må så gott...
  Bim HD

  SvaraRadera
  Svar
  1. På första minskningsvarvet ska det mycket riktigt vara tre blommor i varje rapport, med 9 m bottenfärg mellan rapporterna.

   Radera
  2. Bra, då fick jag till det sk rätt i räkningen. Stickade halva varvet och sedan... Men, räknade jag annorlunda än andra... Hihi... Sk skrev annorlunda, möjligen... För fler maskor behövs ju där för minskningen .... När min hjärna tänkte till. Fast, den tänker inte alltid rätt. Bäst att bara göra och inte tänka brukade/brukar Barbro W säga till mig. Glr det bara, hihi...
   Må så gott...
   Bim HD

   Radera
 9. Ska det vara 4m, minskning, 1m,minskning, 4m?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4 maskor, lyft 2 rätt, sticka en, dra de räta lyfta maskorna över - båda på en gång, 4 maskor. Då fick jag ihop varvet...

   Radera
  2. Ja nu fick jag ihop det rätt :)

   Radera
 10. Tycker att det är roligt med denna stickning. Håller på att försöka förstå mig på Instagram, men har inte fått allt på plats. Därför finns bild på min blogg.

  SvaraRadera
 11. Ska bli kul i morgon när nästa ledtråd kommer

  SvaraRadera