onsdag 6 januari 2016

Mysteriet är löst!


Nu är mysteriestickningen slut och mössan är klar. Men vad ska den heta?

Foto: Elise Florman
Kom gärna med förslag i en kommentar till det här inlägget! Eller på någon av bilderna på våra Instagram; Johanne heter borntoknit och Heléne heter entill.


Foto: Elise Florman
Nu återstår bara att fästa alla trådar och blocka mössan eller pressa den försiktigt med ett strykjärn och en fuktig handduk mellan. Eller så kan man blocka mössan.

Här är några olika sätt att blocka mössan.

Johanne har gamla hattstockar som hon har ärvt eller köpt i antikaffärer. Så hon använder en rund, men ganska platt hattstock som hon placerar ovanpå en plåtburk. Det ger en lite baskeraktig form på mössan.


Men först har hon tvättat mössan i ljummet vatten och lite flagad olivtvål. De röda färgerna färgade av sig ganska mycket, så det hade varit bra med lite ättiksprit i vattnet. Men det syntes inte tack vare de mörka bottenfärgerna.

Foto: Elise Florman
Heléne testade ett nytt tips vi fick av en lyssnare i samband med Nördic Knittings tips- och trixavsnitt. I en kommentar på blogginlägget tipsade Yvlinga om Kate Davies som blockar sina mössor med hjälp av plastpåsar. Så det testade nu Heléne. Och det fungerade jättebra! Så här gjorde hon:

"Efter mössan legat i blöt med lite milt tvättmedel drygt 10 min sköljde jag och pressade ut så mycket vatten jag kunde. Bästa sättet tycker jag är att linda in i en frottéhandduk och trampa på paketet.


Sen tog jag plastkassar som jag knölade ner i mössan samtidigt som jag formade den. Det gick åt sju stora plastkassar för att få till en rund och fin form.


Jag ville blocka ut den mycket eftersom jag stickat ganska hårt. Passade  på att trycka ut nederkanten så mycket jag kunde. Mössan kunde stå upp och torka - mycket enkelt och praktiskt. Till och med bäras omkring under tiden.


Det här är verkligen ett suveränt tips för att blocka ut en mössa om man inte äger en hattstock! När den torkat var den alldeles slät utan någon som helst ansträngning."

Helénes bästa bild av den färdiga mössan är den
med Stella en kväll när de lagade mat.

Nu vill vi gärna se era färdiga mysteriemössor också! Lägg upp på ditt Instagram och använd taggen #nördicknitting. Då syns bilderna också här på bloggen. Eller skicka en bild till nordknit AT gmail.com så lägger vi upp bilderna här i ett inlägg.

Tack till alla som varit med och mysteriestickat! Hoppas ni har haft lika roligt som vi!

Johanne och Heléne

PS. Inläggen med mönstret kommer att finnas kvar här på bloggen till den 30 januari 2016.

19 kommentarer:

  1. Tack så mycket för den här roliga KAL:en, båda era mössor blev jättefina! Nu är jag lite sugen på en lite mer stillsamma färger också.

    SvaraRadera
  2. Tack! Blomman på toppen är pricken över i!

    SvaraRadera
  3. Så många fantastiskt fina mössor det finns på instagram nu! Jag blev avskräckt av stickstorleken, men måste nog ge mig på ett försök i alla fall :)

    SvaraRadera
  4. Tack för en väldigt rolig KAL, jag har lärt mig mycket (och gjort en del fel men det talar vi tyst om) och aldrig har väl en jul försvunnit så snabbt. Nu ska jag prova plastpåsemodellen för blockning.

    SvaraRadera
  5. Det var så kul att sticka ett väl uttänkt mönster utan att behöva planera en massa själv! Den blev underbar! Tack för äventyret!

    SvaraRadera
  6. Tack för er roliga kal, jag ligger lite efter, men snart så kan jag blocka min också! Och då kommer bilder av resultatet!

    SvaraRadera
  7. Nu när det äntligen blivit vinter tycker jag att den kan heta Midvintermössan.

    SvaraRadera
  8. Tack så mycket för kalen. Jag har lärt mig jättemycket.

    Kram på er!

    SvaraRadera
  9. Har haft jättekul under resan från start till mål! Och eftersom alla(?) mössor jag glr försvinner? Alla kan gå ut med varmt huvud, utom jag? Hm, skumt? Blommor i ryssvinter? Baburska, eller hur kvinnorna nu stavas, hihi... Ser en sådan kvinna med blommig sjal runt axlar, huvud mm och nästan alltid är det mängder med snö!!! Kallt... Dessutom lite runda när de är väl påpälsade och mössan är ju även, rund i dubbel bemärkelse... ... ... Hihi...
    Må så gott...
    Bim HD (funderar på en till!!! )
    Tackar än en gång!!!!

    SvaraRadera
  10. Vilken kul mysterie-jul det blev!
    Alla mössor är som en sprakande färgsymfoni! Namn som Symfoni eller Sprak kanske kan passa?
    Ulrika

    SvaraRadera
  11. Flora (lite blommigt namn). :)

    SvaraRadera
  12. Tack för en jätterolig mysteriestickning! Ni är helt enkelt toppen! Lev väl!
    Pia/rymdblomman

    SvaraRadera
  13. Takk for en morsom mysteriestrikk! Ble veldig fornøyd med lua mi - i dag har jeg prøvekjørt den ute i norsk vinterkulde, funket perfekt! Nå strikker jeg votter i samme mønster, syns det var så fine blomster :-)

    Men jeg lurer på: Er det noe sted vi kan linke til på Ravelry når vi legger ut luene der?

    SvaraRadera
  14. Hei! Jag ska försöka lägga upp något på Ravelry så att man kan få se alla mössorna där. Det är en bra idé. Tack för ditt fina blogginlägg om vår podd också. Din mössa blev väldigt bra i shetlandsgarn, en perfekt kombination. Klem från Johanne

    SvaraRadera
  15. Tack för jäterolig mysteriestickning, som inte blev något mysterium för mig eftersom jag stickade mössan när mysteriet redan var löst. Jag var sen med att beställa garn så det hann ta slut. Följde ändå de olika ledtrådarna och så måste jag bara sticka mössan, det blev en promenad till ortens garnbutik. Min mössa stickade jag i Sandnes alpacka silk. Lägger strax upp den på instagram med tagg. Namn på mysteriemössan - vad sägs om Nordkalotten, eller Nördkalotten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även eftersläntrare är välkomna! Kul att du ville vara med. Namnförslaget är nog det roligaste hittills: Nördkalotten! Tack.

      Radera
  16. Nej, jag missade de två sista diagrammen bara för att jag var sjuk. Så kand et gå. Nåja, jag får väl försöka lsita ut med hjälp av bilderna eller så får jag hitta på nåt.

    SvaraRadera
  17. Kan jag få köpa mönstret - hade gärna varit med om jag vetat om denna KAL. //Ulrika

    SvaraRadera