måndag 1 mars 2021

127. Sticka mer hållbart

 

Får i motljus

Förra gången podden gästades av materialexpert Björn Florman gjorde Heléne och Johanne sitt yttersta för att få honom att säga att ULL ÄR BÄST!

Det lyckades sådär. 

Nu har vi bjudit in Björn igen för att prata om hur vi kan sticka mer hållbart (för miljövänligt är inte ett ord han tycker är bra att använda). I det nya avsnittet gör Björn, så kallade, livscykelanalyser (i lätt version) av olika fibrer, garner och plagg.

Och kanske lyckas vi lite bättre denna gång. För om man tar hänsyn till hur länge ett plagg går att använda så ligger ull hyfsat bra till. Även om det finns oväntade fördelar med syntetmaterial.

 

Materialexpert Björn Florman

Lyssna på vad Björn har att berätta om hur hållbara garner i olika material är och hur vi ska tänka när vi står där framför garnhyllorna och våndas.

Det är verkligen inte lätt...

För det ligger orättvist mycket ansvar på oss som konsumenter, medan många stora producenter gör sitt bästa för att mörka olika delar av tillverkningen.

Spoilervarning: Som privatperson föredrar Björn ull framför akryl.


5 kommentarer:

  1. Jodå man har alltid återbruka fiber. Jag har en intervju med en gammal kvinna som berättade hur hon fick fick klippa sönder gamla ylleplagg när hon var barn. Sedan blöttes fibrerna upp och bearbetades, blandades med ny ull och så spann man garn och vävde tyg. Det tyget kallades klôjttyg och det var klôjtkjolen man använde i lagården eller potatislandet. Anders Zorn lär ha använt ordet klôjtbracka som skällsord.
    En annan återanvändning var ju lumpsamlarna som gick i gårdarna och fick gamla textilier. Linne användes till papper. En av Stockholms grevinnor hade beställt brevpapper med monogram i vattenstämpel från Gryckbo pappersbruk. Men när tanten fick veta att linnet kom från ungkarlsbarackerna sa non NejTack! Delar av den beställning fanns kvar på 70-talet och jag köpte inte ett enda papper, det ångrar jag än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju bara nu de senaste årtiondena som vi inte har tagit tillvara textilfibrer och lump. När Skansen har Ull- och lindagar kan man få prova att mortla spunna och vävda ullfibrer så att de ska gå att spinna igen med ny ull. Det var en intressant upplevelse att få göra det.
      Kul att höra att det var ett skällsord och att Zorn använde det. Tack!

      Radera
  2. Bambu nämns inte. Är inte det en fiber på uppgång?
    Mvh Eva Linnea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bambu behandlas på samma sätt som annan cellulosa och blir till viskos. Att skriva att garnet är av bambu är egentligen inte helt korrekt, utan det borde stå viskos. Sedan kan det förstås också stå att viskosen är gjord av bambu. Men bambufibern i sig går inte att spinna till garn. Vi gick inte in på det i detta avsnitt, men jag tror att vi kan ha nämnt det i förra avsnittet om att sticka hållbart.

      Radera
  3. https://tank-om.se/kunskap/textil/ordbok/hampa/

    Att vi inte använder hampa mer är helt orimligt!

    SvaraRadera