lördag 10 december 2022

168. Från får till kofta

Lotta och Christina är de två kvinnorna bakom Avelsås Ull & Inredning. Tillsammans har de utvecklat en verksamhet som helt enkelt går ut på att ta vara på och utveckla svensk ull. 

Christina & Lotta

De har båda två ett stort intresse för material och hantverk; Lotta syr i skinn och har tillsammans med sin familj en gård med gotlandsfår, Christina har stickat och skapat sedan barnsben. 

 Vi träffades när de besökte Stockholm för att vara med på Syfestivalen för ett par månader sedan.

Avelsås Ull & Inredning vill vara en länk i kedjan som tillsammans bidrar till att svensk ull används och utvecklas. All ull från gården blir garn eller andra produkter och de köper även in ull från lokala bönder för att förädla även den till härligt svenskt ullgarn. 

Tillsammans med spinnerier och fårgårdar har de tagit fram helsvenska ullgarner från olikafårraser till sitt sortiment. Garnerna är dels i fårens egna grå och bruna färger, men Christina färgar också in de olika kvaliteterna i olika färgskalor. 

I butiken finns även ett sockgarn i 100% ull från gårdens egna gotlandsfår blandat med svensk getmohair. Något som säkert är efterlängtat av alla sockstickare!

Lotta och Christina kan berätta om hela processen från vilken gård ullen kommer ifrån, hur ullen tas om hand och sorteras, spinneriets process, färgningen och vad man kan sticka av det. "Vi handsorterar  varenda lock", säger Lotta.

Gärdsgårdskoftan och Lördagskoftan

Det är Christina som skapar butikens egna stickbeskrivningar och hon har som ambition att "bara man kan räta och aviga" ska man kunna sticka dem. Som kund erbjuds man även support i stickandet om det är något man behöver fråga om eller få stöd med när det gäller deras egen design.

75% kidmohair + 25% merinoull

Vi har fått en härva av den mjukaste mohair+merino blandningen i färgen Krasse att tävla ut till våra lyssnare. Det är ett tvåtrådigt garn med sträckningen 310 m/ 100 g. För att vara med och tävla ska du svara på en fråga som du får svaret på i avsnittet - klicka här för att vara med och tävla!

Men först får du sätta dig med stickningen och lyssna på när vi träffade Lotta och Christina från Avelsås Ull & Inredning. Trevlig lyssning!


4 kommentarer:

  1. Tack för en alltid lika intressant pod så bra med sällskap på jobbet eller i jogginspåret.
    Så roligt att höra om Avelsås och deras garner och mönster. Tyckte det var smart att inte sätta stickfasthet eller stickor på garnet eftersom det beror på vad man vill få för typ av material när man stickar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så roligt att du gillar att lyssna – kul att vi får hänga med både när du jobbar och joggar.
      Visst är det smart att inte bestämma i förväg hur garnet ska användas, då slipper man låsa sig.

      Radera
    2. Så kul!!! Jag har inte hunnit lyssna än, men kan säga det bombsäkert ändå. De var en mycket trevlig ny bekantskap på mässan. Jag inväntar nästa lön, så ska jag köpa deras sockgarn med 40% mohair 😁. (Jag ska göra som AnnaB’s son, och somna till avsnittet snart. Men kommer lyssna om i morgon i vaket tillstånd 😁😴

      Radera
    3. Skulle väl undertecknat med ’Lasse’ 😏

      Radera