söndag 18 december 2022

Mysteriemössan 8

Utan mysteriemössa – ingen podd!

För att kunna att ladda upp alla avsnitt till podden och eventuellt också resa litegrann för att träffa fler spännande stickare behöver vi få hjälp från våra fantastiska lyssnare. 

Och sättet du kan stötta oss på är att köpa ett mönster till årets mysteriestickning.

 


 

Det har blivit något av en tradition att starta en knitalong med ett nytt mössmönster på julafton när friden har lägrat sig.

Även i år är det ett mönster med inspiration från den shetländska Fair Isle-stickingen. 

Johanne valde garn från sin stash och det blev överraskande bra! Hon är också väldigt förtjust i det söta mönstret som gick att passa in bra även på toppen av mössan. 

Mysteriemössa nummer 8 är stickad i Shetlandsgarn i åtta olika färger. Shetlandsgarn har en sträckning på cirka 230 meter/50 gram. Det går bra med något annat tunt ullgarn som mäter cirka 350–400 meter/100 gram.

De färger Johanne har använt är samtliga från Jamieson & Smith. Vinröd nr 9113, dämpad röd nr 9097, klarröd nr 1403, ljusgul nr 53, ljus orange nr 90, brons nr 32, ljusbrun nr FC45 och en korall som kanske kan ersättas med nya färgen nr 8. Den gamla korallfärgen i Johannes stash har tyvärr utgått ur sortimentet.

Vill du istället välja egna färger ska det vara mellan en och fyra färger till botten och fyra färger till mönstret. Det ska vara kontrast mellan mönsterfärgerna och botten, men alla mönsterfärger ska ”shadea” och alla bottenfärger ska ”shadea”. Shading betyder att färgerna ska glida över i varandra utan att det blir för stort hopp mellan två färger som kommer efter varandra.

Stickor: rundsticka (40 cm) och strumpstickor 2–2,5 mm

Masktäthet ca 32 maskor x 30 varv = 10 x 10 cm

Mönstret kommer att släppas i fem delar fram till nyår, med start på julafton.

Frågor går att ställa här på bloggen, så svarar vi så snabbt vi hinner.

Vi lägger upp en länk till mönstret på Ravelry när första delen släpps.

Använd gärna hashtaggen #mysteriemössan8 om du är med och stickar och lägger upp bilder på Instagram. Det är alltid lika kul att se alternativa färgkombinationer.

Vi ses här på julafton. Hoppas att många vill vara med oss och sticka mössan i år!

16 kommentarer:

  1. Glæder mig! Læg gerne ud TIDLIGT på dagen😃

    SvaraRadera
  2. Vad roligt med ett nytt mönster! Ungefär hur mycket garn går det åt till de olika varianterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går troligtvis åt upp till 10 gram av de olika mönster- och bottenfärgerna, förutom av den mest använda bottenfärgen. Om du gör luvan behövs 2 nystan av bottenfärgen och om du bara använder bara en bottenfärg går det också åt 2 nystan av den.

      Radera
  3. Var köper man garn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns Jamieson & Smith till exempel hos knitonepurrone.se och tanthulda.se och 60 garner nord. Jamisons finns hos Ullstugan i höllviken.

      Radera
  4. Härligt, vad kul! Kommer det vara stickning med mer än två färger samtidigt? Jag ska göra ett gott försök isf, men tycker det är svårt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid bara två färger per varv i Fair Isle-stickning så det är ett inte alltför svårt mönster. Det är heller inga långa flotteringar i mönstret så jag tror att det är ett bra projekt att prova på! Lycka till.

      Radera
    2. Ååh perfekt 😁, tack!

      Radera
  5. Jag har fått mycket garn över sen jag stickade en lipover till min man. Det skull väl passa bra att använda till mössan. Men jag tror inte mina
    färgerna "shadar" så bra.
    Hur beställer jag mönstre?
    Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan nog sticka mönstret lite enklare i bara två färger om man vill. Och det är bra att kunna använda restgarn. Första delen släpps på julafton (det kommer en länk till ravelry här på bloggen), för detta är ju en mysteriestickning och knitalong. Välkommen att vara med!

      Radera
  6. Visst, man KAN ju läsa innantill och se att mönstret inte ligger uppe än, eller så kan man göra som jag och gå igenom vartenda ett av Johannes mönster i det futila letandet efter nummer åtta. Jag hittade mängder av fina mössor att lägga till samlingarna
    . Så många mössor, så lite tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Men oj vilket jobb att gå igenom alla mönster. Du förtjänar någon slags kompensation. Eller medalj.

      Radera
  7. Hej,
    Är det bara mönsterfärgen som byts vartannat varv i första delen av mönstret, eller är det både mönster- och bakgrundsfärg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bytt både bottenfärger och mönsterfärger, men det funkar bra att bara byta mönsterfärgerna och använda en bottenfärg. Man kan byta båda samtidigt eller byta färgerna så att det "går omlott" om du förstår vad jag menar?

      Radera
    2. Absolut. Och dagens inlägg med bilder på de olika resårerna gjorde det ännu lite tydligare.

      Radera