onsdag 19 december 2018

89. Hønsestrikkaren Anna Bauer

  • Det sprider sig en hönsestrikkfeber i stickvärlden. Vår systerpodd Stickkontakt gör adventskoftor i garn från olika kalendrar i bästa hönsestrikkstil. Och vi har äntligen fått intervjua Anna Bauer.

Som vi har längtat efter att få intervjua Anna!

Denna coola stickare från Göteborg bör egentligen tituleras textilkonstnär, men vi döpte raskt om henne till den svenska "Dronningen av Hønsestrik". Särskilt som hon faktiskt ska åka till Nordiskt sticksymposium i Danmark i sommar och lära danskarna hönsestrikk!

Anna hade med en hel hög med stickade saker.

För fem sex år sedan fick Anna låna boken Hönsestrik (som också finns på svenska) av en kompis, började hönsesticka och sedan var hon fast. Det har blivit massor av koftor och vantar sedan dess.

Getabockar, ekorrar, ankor och blommor, med mera...

En genialisk grej som Anna kommit på är att bara sticka udda vantar, aldrig två likadana. Dels kan man prova många fler mönster per vantpar och dels gör det inte lika mycket om man tappar en vante – då tar man bara en annan i högen.

Och hon stickar alltid tumkil på sina vantar för då får det plats ett litet mönster till.

Inte helt perfekt, men otroligt fint!

Det är befriande att höra hur fritt Anna stickar, utan att ha ritat mönstret innan. Det är bara färgerna hon planerar på ett ungefär. Och om inte mönstret passar ihop perfekt när man gör ihoptagningarna för raglanärmen så gör det inget.

Brännvinsknäppning med flit

En kofta som hon stickade fick olika långa framkanter, och då satte hon sonika på massor med olika knappar i varierande storlek så går det bra att knäppa som man vill. Otroligt kreativ lösning.

Men ännu häftigare är koftan Anna stickade till en utställning i Arvika tidigare i höstas – som vi tyvärr glömde att prata om i podden. Temat var "En tröja till konstnären" och Anna valde att sticka till fransk-amerikanska Niki de Saint Phalle. I Sverige är Niki mest känd för gruppen skulpturer som heter Paradiset framför Moderna museet i Stockholm.

Foto: Anna Bauer

Anna hämtade dock inspirationen från ett annat av Niki de Saint Phalles konstverk som finns i Italien, en Tarotträdgård, Giardino dei Tarocchi. Där finns alla figurer i en tarotkortlek representerade och Anna valde djävulens kort. Och det är inte att leka med – det står för humor, sexualitet, sensualism, begär, kreativ energi, egoism, materialim, synd, manipulation, lögner, otrohet, missbruk, ondska, destruktivitet, fanatism och karisma. Puh!

Foto: Anna Bauer
Koftan blev en mycket speciell skapelse förstås. Och även den stickade hon på känsla – utan mönster.

Lyssna på den intressanta intervjun med Anna här eller i din smartphone.


På Johannes instagram (borntoknit) kommer det också att finnas en kort film som visar hur Anna bär sig åt när hon stickar fram- och tillbaka utan att vända på stickningen.
Anna själv hittar du på instagram som annabauergbg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar