fredag 28 december 2018

Del 3 av mysteriemössan

Nu lämnar vi Hälsingland och Gotland för att bege oss vidare till Dalarna och Öland. Men Norrbotten får följa med även i denna del av mönstret.

Så här ser mössan ut so far.

För när Erika Nordvall-Falck var på Nordiska museets stickcafé för några år sedan och visade en del av sin vantsamling från Norrbotten hade hon med sig den speciella Porjusvanten med mönster av en stor fin blomma, som ibland stickas i två olika färger som här.

En riktig färgälskare måste ha
stickat detta mönster.



Men det finns vantar där blomman är stickad i bara en färg och det blir förstås bra det också.

Från Erikas miniuställning på Nordiska museet
som bara varade en kväll.

Men så snygga, enkla och lättstickade mönster brukar man sällan vara ensam om att använda. De har en tendens att sprida sig i världen.

Så den här blomman hittar man också på Öland. Även där på en vante.


Detta mönster kommer från en stickbok publicerad 1924 och gjord av Anna Petersson-Berg.

Kan det vara den första svenska stickboken? Jag har i alla fall inte hittat någon äldre.

Boken heter Mönsterstickning

Anna Peterson-Berg har samlat ihop mönsterstickade vantar från många olika landskap. Och det visade sig att jag hade fel när jag sa att vi skulle lämna Hälsingland. För den fina blomman finns faktiskt även på en vante från Hälsingland i denna bok. Och vilken underbar vante!

Ibland är det kul att ha fel

Ett nyårslöfte får bli att ta reda på mer om denna Anna Petersson-Berg.

Och det fina blommönstret går självklart att hitta på lettiska vantar. Ni trodde väl inget annat. Jag har fotograferat av bilden från den stora lettiska "vantbibeln" Latviesa Cimdi av Maruta Grasmane.

Vår blomma på lettiska vantar.

På Shetland har man låtit blomman ingå i en bård till ett Fair Isle-mönster och det blir man genast lite sugen på att sticka eller hur?


Det finns med i den här lilla pärlan till häfte med en samling gamla  Fair Isle-diagram. En skattkista att ösa ur för den som vill sätta ihop sina egna mönster.


Men för att få med så många mönster som möjligt så klämde jag också in en annan söt, liten blomma från en ärm på en Gagnef-jacka.

Den söta blomman hittade jag i boken Tvåändsstickning av Birgitta Dandanell, Ulla Danielsson och Kerstin Ankert. Också det ett bra boktips för alla som inte hunnit tröttna på långsam och krånglig stickning och vill läsa lite mer stickhistoria.

Alltså – hur söt?!

Den påminner mycket om blommor jag sett som Selbumönster på vantar från Norge men har inte lyckats hitta någon som är exakt likadan  – bara några som är ganska lika. Kolla, till exempel, i den stora boken Selbuvotter.

Medan jag höll på och letade mönster kollade jag igenom alla mina bilder på dräktjackor från Dala-Floda som jag tagit och se vad jag upptäckte då!


Här har blomman fått lite blad också.

Inte mindre än två olika varianter av den första blomman som är med i del 3. Vilket sammanträffande.


Och här är bladen ännu snirkligare.

Lycka till med stickningen och håll koll på mönstret noga nu, för det är lätt att man blandar ihop de båda blommönstren (gissa hur jag vet det som Heléne brukar säga.)

Lämna gärna en kommentar om du vill fråga något så svarar vi så snabbt vi hinner!

Del 4 kommer den 30 december.

5 kommentarer:

  1. Jag har fått till världens stickfasthet. Annars brukar jag sticka löst men nu har jag 38 m och 40 varv på 10x10 cm. Tänker att mössan kanske blir lite kort. Skulle det fungera att sticka fyrklövern en gång till efter del tre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mästerlig masktäthet måste jag säga. Jag tror inte att det finns någon risk att den blir för kort. Det kommer ju två delar till. Både min och Helénes mössor blev väldigt rymliga. Min blev mer som en luva, och det är ju också fint.

      Radera
    2. Samma här, just nu är min mössa bara 6 cm (efter del 1+2). Litar på Johanne att del 3-5 ska göra den lagom hängig.

      Radera
  2. Men???? Är det meningen att man ska starta på varv 16 på diagrammet??? Jag började naturligtvis på varv 1, då det inte står något annat, men blir fundersam efter 12 varv, då det blir samma blomma en gång till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den första raden "kaffebönor" är med i diagrammet för att underlätta placering av nästa rad mönster. Fortsätt sticka på samma rad som du slutade i förra ledtråden.

      Radera