lördag 15 februari 2020

108. Stickbeskrivningen – vän eller fiende?

Efter att precis har blivit klar med ett nytt nummer av Stickat & sånt var både Heléne (som korrläser alla mönster) och Johanne (som också gått igenom alla mönster i tidningen minst en gång) fulla av tankar kring hur en bra beskrivning ska se ut. För det finns väldigt många varianter visar det sig.

Nästa nummer kommer den 25 februari
Ta alla förkortningar, till exempel. Finns det några som kan anses vara någon slags standard? Ska vi använda engelska förkortningar? Symboler i diagram – hur ska de se ut? Och hur gör man om man vill ersätta garnet i en beskrivning?

Heléne har erfarenhet av att översätta med google translate och nämner en fin estnisk basker. Den hittar ni här.
Vi tar dock inget ansvar för översättningen med google translate...

Vi nämner också beskrivningar där det plötsligt står AT THE SAME TIME (Rowanmönster vi tittar på dig).


Sådant vill man ju inte upptäcka när man stickat ett halvt bakstycke. Eller mer. Eller hur?

Mysteriemössan stickad i
Järbos 2-trådiga ullgarn.

Men ingen är ju felfri. Johanne glömde, till exempel, att skriva att man skulle byta till en större sticka när man var färdig med kanten i senaste mysteriemössan.
De flesta verkar ha klarat att sticka den ändå. Men man kan ju verkligen fråga sig hur svårt det kan vara? (Spoiler: jättesvårt).

Mössan stickad i fingering/sockgarn.
Och hur mycket förväntas man kunna redan innan och vad behöver förklaras i beskrivningen?
 
Att skriva enkelt och kortfattat är verkligen en konst. Läs gärna hur bra Barbro Wilhelmsson i Karlstad sammanfattar hur man gör Germans shortrows i senaste numret av Hemslöjd. Man blir nästan tårögd av lycka. För det får en att känna sig smart!

Mössan stickad i lite tjockare sockgarn.

Vi pratar också om hur man mäter garnets tjocklek, vad som behöver stå på en garnbanderoll och nämner att man kan lyssna på Stickkontakts avsnitt om storlekar – för det var så himla bra. Vi har helt enkelt inget att tillägga.

Det är två olika kantmönster att välja på.


Lyssna här eller i din smartphone. Sedan kan ni samlas i grupper och diskutera ;-)
Och lämna gärna synpunkter i kommentarerna.

11 kommentarer:

  1. Jag vill slå ett slag för ordet kortvarv! Betydligt kortare än "förkortade varv" men inte ett dugg svårare att förstå.

    SvaraRadera
  2. Stickar nu på Svenson pullover av Jared Flood. Tycker den är för tok för lång, det blir mer av att bläddra än att sticka... 25 sidor totalt��‍♀️

    SvaraRadera
    Svar
    1. 25 sidor! Ett kompendium! Det finns stickhäften med flera beskrivningar på färre sidor.

      Radera
    2. Oj, det var en rejäl beskrivning. Jag har stickat en sjal där man skulle bläddra fram och tillbaka hela tiden = jättejobbigt. Symbolförklaring på en sida, instruktioner på en annan, diagram på en tredje... Men 25 sidor!

      Radera
  3. Jättefina bilder,
    roligt vi båda är
    på samma bloggportal

    SvaraRadera
  4. Ni säger att det är Tant Cilla som intervjuas av Stickkontakt. Hon är också toppen men tjejen som intervjuas i podden heter Jenny Engelbrektsson.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det är helt och hållet mitt fel. Jag är hopplös på namn och borde inte yttra mig utan att kolla upp allt flera gånger. Hemskt ledsen, ber både Tant Cilla och Jenny Engelbrektsson om ursäkt för sammanblandningen. Tack för påpekandet. Hälsningar Johanne

      Radera
  5. Lyssnade precis igenom ert avsnitt men när ni pratade om garnets tjocklek och gram/hg per meter. Är det inte så att ull och bomull har olika index, eftersom dem är olika "tunga" fibrer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inget jag hört talas om. Men det gäller ju alla fibrer, även alpacka, lin, mohair... Ska kolla runt och höra om jag kan få svar av någon expert. Eller vet du mer om detta?

      Radera