lördag 8 februari 2020

Mysteriemössan del 4 och 5

Nu närmar vi oss slutet på årets Mysteriemössan. I går släpptes del 4 och den var valfri att sticka om man tycker mössan blir för lång.

Men sedan är det dags för den avslutande del 5, dags för Centrerad Dubbel Hoptagning! Det är den snyggaste minskningen på en mössa då resultatet blir tydliga "strålar" som lägger sig lite ovanpå. Här är Mysteriemössan från 2016 där de syns tydligt:

Johannes Mysteriemössan 2016 med Centrerade Dubbla Hoptagningar - snyggt!
En centrerad dubbel hoptagning görs med tre maskor: "lyft 2 m som om du skulle sticka ihop dem rätt, sticka 1 r, dra de 2 lyfta m över".

Men för att komma i rätt takt på diagrammet till din rundstickade mössa måste du börja med att använda den sista maskan du stickade på förra varvet.  Så här:
 1. Lyft "den sista m på förra varvet + den första på varvet"
 2. Sticka 1 m,
 3. Dra de två lyfta maskorna över maskan du stickat
Då har du stickat minskningar på var sida om den första stapeln i diagrammet. Efter denna start kan du sen följa bara diagrammets rapport varvet ut; vid varje lång stapel i diagrammet minskas två m, en maska på var sida. Det blir lättare när du stickat några minskningsvarv för då syns det var minskningarna ska göras.

Det finns ett par videoklipp om själva minskningen i en tidigare Mysteriemössa från 2017.

Vill du söka andra bilder och klipp kan du använda "Centred Double Decrease, cdd" eller "Lodrät Dubbel Minskning".

Har du några frågor går det bra att ställa dem i kommentarsfältet så kan vi hjälpas åt reda ut ev funderingar.

Stickar du mössan och lägger ut bilder får du gärna tagga med #mysteriemössan5

Hej från Johanne och Heléne


26 kommentarer:

 1. Hej tjejer 😀 av någon anledning så fick jag ingen ny uppdatering på mönstret utan samma som igår, går det att skicka om igen så att jag får det sista? 🧶😀🐑

  SvaraRadera
 2. Samma här, har fått mailet med femman och uppdaterat mönstret på Ravelry men den femte filen verkar inte ha kommit med.

  SvaraRadera
 3. Se ovan! Mail med länk men inget mönster till del 5. Inte på Ravelry heller

  SvaraRadera
 4. Samma här, ett fint mail men inte del 5 - varken i mail eler på Ravlery.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  jag har försökt klura ut hur jag ska få maska no2 att bli i mönsterfärg på de tre första varven, den har ju en svart plupp :)Vet hur man gör en centrerad dubbel ihoptagning men då lyfter man ju maska2 tillsammans med no1 och stickar först no3. Var har jag tänkt fel eller är de första ihoptagningarna i bottenfärgen?
  Med vänlig hälsning
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du stickar maska n 3 med mönsterfärgen och drar sedan de två andra lyfta maskorna över. Då blir det mönsterfärg på hoptagningen. Om du istället stickar maska n 3 med bottenfärg blir det bottenfärg på hoptagningen. Hjälpte det?

   Radera
  2. Mina svar försvinner hela tiden men jag provar en tredje gång :) Tack för svar men jag är fortfarande lite förvirrad är det inte m2 som lägger sig ovanpå?måste nog hem och prova igen och inte bara fundera :)Men alltså lyft m1 o 2 sedan sticka no3 i mönsterfärg och lyft över 1o2 :) Med vänlig hälsning Lotta

   Radera
  3. Aha. Jo, maska nr 2 (stickad i bottenfärgen på varvet innan) lägger sig ovanpå de andra, men den nya maskan som blir kvar efter hoptagningen är stickad i mönsterfärg. Den "gamla" maskan nr 2 behåller sin (botten)färg från varvet innan förstås.
   Jag vet inte om det här bara blev ännu mer förvirrande...

   Radera
  4. Det hjälpte lite för det innebär att på första minskningsvarvet (v36) så blir den upphöjda maskan i bottenfärg och inte i mönsterfärg som jag trodde eftersom de maskorna är stickade i bottenfärg på varvet innan. Tror de svarta plupparna i stapeln är det som förvirrar mig för de är ju m2 enligt beskrivningen :)
   /Lotta

   Radera
  5. Nu funkar det! tack så mycket för hjälp!:) Det var lite förvirrande med strecken tyckte jag så när jag bara följde diagrammet och gjorde som du skrev Johanne så kommer det bli så bra så! :)

   Radera
 6. Hej!
  Jag får inte det att stämma. När jag har gjort sista hoptagningen på första varvet har jag nio maskor kvar på första varvet...det går inte ihop. Jag hade 180 maskor att börja med och jag valde, precis som ni skriver, att ta sista maskan på senaste varvet och första maskan på nästa varv - dessa lyfta jag av tillsammans. Sedan stickade jag nästa och drog över de två lyfta maskorna. Tre maskor blev en. efter det fortsatte jag med "två röda, en vit, fem röda" och så vidare. Varför stämmer det inte? Jag har räknat maskorna och det var rätt när jag startade på varv 36.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva!
   Det är svårt att lista ut var det blir fel när man inte ser hur det ser ut. Men på varv 36 ska sammanlagt 12 maskor försvinna. Det ska bli två maskor mindre i varje rapport och det är 6 rapporter på varvet med 180 m. Men lägg gärna upp en bild om du har instagram och tagga mig så kollar jag hur det ser ut.

   Radera
 7. Tack för svar.
  Om jag tänker så här:
  På varv 36 stickar (använder) jag 27 maskor på första rep. Sedan stickar jag 28 maskor (även om jag stickar så att tre bli en, använder jag ju 3 maskor) på 5 repetitioner. Jag får inte ihop det. Om du kan förstå mitt tanke-fel får du gärna svara. I morgon ska jag träffa en kvinna som jag hoppas jan hjälpa mig om jag inte får rätsida på det i kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje rapport/repetition är på sammanlagt 30 m. Tre av dessa används för att göra en ihoptagning. Kvar blir 28 m/rapport. Börja med att sätta markörer mellan rapporterna så att det är 30 m i varje.
   Men jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår vad du gör för fel, så du får gärna mejla en bild.

   Radera
 8. Hej Johanne!
  Jag förstår att du inte förstår mig, jag förstår ju inte diagrammet. Därför ber jag om en sista hjälp innan jag ger upp.
  När jag har stickat varv 35 sitter jag med sista maskan på det varvet och ska börja på varv 36. Hur gör jag? Skulle du kunna berätta vad nästa tio maskor ska vara? Ihoptagning, maska med mösterfärg, maska med bottenfärg... Jag skulle verkligen bli tacksam för den här sista hjälpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva,
   när du stickar det sista varvet innan minskningsvarvet börjar ska du stanna när du har en maska kvar på varvet. Du ska nämligen flytta varvets start en maska "bakåt". När du har gjort det kan du börja sticka minskningsvarvet.
   "Gör en dubbel centrerad hoptagning, 3 bottenfärg, 1 mönsterfärg, 5 bottenfärg, 1 mönsterfärg, 3 botten färg, 1 mönsterfärg osv"

   Nästa varv kan du sticka rakt av enligt diagrammet, där är inga minskningar. Men på slutet av det varvet ska du igen flytta varvets början en maska bakåt så att du kan starta minskningsvarvet med den dubbla centrerade hoptagningen.

   Det gäller bara att komma rätt i början på varje varv. Då stämmer det. Lycka till!

   Radera
 9. Hej! Tack för ditt tålamod, en pollett ramlade ner. Jag har stickat flera mössor av olika garn och utseende, men den här är den bästa och jag använder den dagligen - kan ju inte vara bättre beröm. Nu har jag köpt Visjögarn och ska sticka en till i grått och gult. Jag är mycket stolt över min mössa och har lärt mig mycket. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva! Jag är så glad att det blev bra till slut och att du inte gav upp. Det är alltid roligt att kunna bidra till lite ökad kunskap – det är därför vi gör podden. Tack för att du var med och stickade.

   Radera
 10. Hej!
  Jag är en månad efter alla andra men nu skulle jag verkligen vilja bli klar med mössan. Tyvärr har jag kört totalt fast på varv 36. Jag är i otakt med var minskningarna börjar tror jag.
  Jag har stickat varv 35 enfärgat med 210 maskor. Nästa varv, 36, ska ha en rapport på 30 maskor om jag förstår det rätt. Men i diagrammet på varv 36 är 28 maskor (inklusive de 3 som ska stickas ihop till 1). Jag har lånat en maska från förra varvet och gjort ihoptagningen. Sen stickat jag enligt diagrammet till rutan innan den sista med snedstreck. Då har jag 26 maskor. Var tänker jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte gjort något fel! Sticka m innan rutan med snedstreck. Lyft m i rutan med snedstreck tillsammans med mittmaskan (i den långa pelaren till höger) sticka den första m med stedstreck (till höger i diagrammet) och dra de båda lyfta m över den stickade maskan. Förstår du nu?

   Radera
  2. Jag tror jag förstår själva ”mekaniken” i hur jag ska låna en maska från förra varvet/rapporten och lyfta två, sticka en, dra över de två tillsammans. Men det jag inte får ihop är matematiken om den minskningen ska göras på det första flerfärgade varvet i del 5 (varv 36). I diagrammet ser det ut som att antalet maskor minskar mellan varv 35 och 36?

   Radera
  3. Den minskningen ska göras på en 30 maskors rapport. Du ska inte göra den efter 26 maskor, som du tror att du ska göra.
   Gör så här: Sätt en markör efter var 30:e maska, hela varvet runt. Sedan stickar du enligt diagrammet och gör minskningarna över maska 29 & 30 + maska 1 (från nästa rapport) hela varvet runt. Förstår du nu?

   Radera
 11. Jag tror det har gått i baklås för mig med denna.
  Om det ska vara över en rapport på 30 maskor, så måste väl hoptagningen börja på varv 35? Det är för få maskor på varv 36?
  Jag får kolla om de från mitt stickkafé kan hjälpa mig reda ut det...

  SvaraRadera
 12. Tack så jättemycket för allt tålamod!

  SvaraRadera
 13. Hej igen, tänkte bara säga att mössan har fått vila sig i form (även jag), sen har jag läst alla tipsen här i blogginlägget, tänkt, räknat i excel och diskuterat med stickkafé-kompisar. Till slut tror jag pusselbitarna fallit på plats. Så det blir nog en mössa till slut. Tack så mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra om det ordnar sig till slut. Och tappert av dig att inte ge upp ändå. Hoppas att mössan blir klar och skicka gärna en bild eller tagga mig på instagram!

   Radera