söndag 2 december 2018

88. Ulla, mästare i stickning


Ibland säger ju andra människor (särskilt sådana som inte stickar) att "du är allt en riktig mästare i stickning" till en. Äsch, svarar man förstås.

Men det finns en stickare som inte kan svara äsch. Hon heter Ulla Engquist och är Sveriges första mästare i stickningsyrket. Hurra för Ulla!

Ulla med sina två böcker – ett måste i stickbiblioteket

Det var en stor händelse när Ulla fick ta emot mästarbrev i Stockholms stadshus den 7 november – inte bara för Ulla själv utan för alla oss stickare. Det är ju en hedersbetygelse för själva stickningen. Och något av en skandal att det inte funnits någon mästare i stickning tidigare. Du kan läsa mer om hur du får ett gesäll- eller mästarbrev hos Sveriges Hemslöjdsföreningars Riksförbund.


Olika kanter som Ulla lär ut på sina kurser

Ulla har stickat i 60 år och under de senaste 40 åren har hon ägnat sig åt att utforska alla detaljer inom tekniken. Hon söker efter problem och löser dem allteftersom. Och hon ger sig inte förrän hon lyckats. Man skulle kunna säga att hon forskar i stickning.

Olika typer av ärmisättningar och framkanter.

Det har resulterat i två böcker utgivna på Hemslöjdens förlag: Sticka – detaljer som gör skillnad och Sticka – egna modeller och fler detaljer.

I dem kan man hitta massor av varianter på uppläggning och avmaskningar, ökningar och minskningar, kantmaskor, resårer och så lär man sig uttrycket SKARP ANSLUTNING.

Med den vita tråden räknar man varven och där den är
sydd horisontellt gör man något särskilt,
som att börja med en intagning.

Ulla håller kurser och lär ut sin gedigna kunskap och du hittar Ulla på hennes hemsida om du vill boka in henne till en kurs.


Men hon delar också frikostigt med sig av sina bästa tips under intervjun med Nördic Knitting. Om du vill se bilder av hur de olika momenten ser ut så kan du samtidigt bläddra i Ullas böcker – vi rekommenderar att man har dem i sitt stickbibliotek.

Olika sätt att placera knapphålen.
Ulla förklarar, till exempel, att knapphål måste anpassas till den typ av knappslå den ska sitta i. Men det måste vara ett lodrät kanpphål i en resårstickad knappslå. Om det är en 2-2 resår placeras knapphålet mellan två avigstickade maskor från rätsidan och måste tränsar med knapphålssilke för att bli näst intill osynligt eftersom det följer linjerna i resåren.
I en rätstickad knappslå ska knapphålet istället stickas vågrät.

Hon berättar också om hur hon ser varje stickprojekt som en cirkel och att hon aldrig stickar efter någon annans beskrivning utan att göra ändringar.

Ulla yttrar också ett visdomsord som är så bra att Johanne inser att hon måste brodera det!

Det engelska garnet hon pratar om heter Frangipani och finns på guernseywool.co.uk
Lustigt nog så pratar Heléne om samma garn i avsnittet innan som handlar om fiskrensarflickorna.

Lyssna nu på avsnittet så lär du dig massor!

9 kommentarer:

  1. Jag har båda böckerna och ska nog titta lite mer i dom. Grattis till er båda - för mästarbrev och fortsatt tidningsutgivning! Tack för ännu ett givande avsnitt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lena! Ja, ta fram Ullas böcker och börja använda dem så blir stickningen sig inte lik – på ett bra sätt ;-)

      Radera
  2. Vilket toppen avsnitt. Endel av det Ulla sa känner jag igen och mycket var nytt och ska bli spännande att testa. Får hoppas tomten kommer med Julklappar. Vad spännande 2019 vi har att se fram emot tre tidningar från dig och vi stickintresserade som får glädjen att läsa och STICKA. Synd att man måste jobba. GOD JUL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så kul att du gillade att lyssna på Ulla som är så fantastiskt kunnig. Och det ska bli så roligt att få göra fler tidningar. Och fler poddavsnitt. Vi ser fram emot 2019!

      Radera
  3. Grattis Ulla! Du är den mest kunniga stickare jag vet!

    SvaraRadera
  4. Trevligt avsnitt, men väldigt många "måsten". Personligen har jag stickningen delvis som ett slags meditation där jag får koppla bort alla krav och göra något för min egen skull (även om jag gärna ger bort resultatet). Om det bara finns ett enda sätt att göra saker och tusen regler att följa, som det låter på Ulla litegrann, så känns det som att även min hobby blir kravfylld och då förlorar jag lätt min sticklust. Med detta sagt har jag förstås stor respekt för hennes enorma kunskapsbank och erfarenhet. Det kanske är hennes sätt att uttrycka sig som jag blir lite stressad av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla har ju sin egen relation till stickning och hur viktiga olika moment är och vad man kan ha överseende med eller inte. I senaste avsnittet får du möta Anna Bauer som stickar lite mer på magkänsla och har ett annat förhållningssätt. Men både hon och Ulla älskar nog att sticka lika mycket! Så förlora inte sticklusten för allt i världen!

      Radera
  5. Underbart avsnitt! Vilken stickglädje!

    SvaraRadera
  6. Väldigt intressant! Skal genast googla böckerna. Ullas metodiska stil tilltalar mig!

    SvaraRadera